Davutoğlu: Ekonomiye 2 trilyon dolarlık katkı sağlanacak
Dünya Ekonomik Forumu’nda "Türkiye'nin G20 İçin Vizyonu" konulu oturumda konuşan Davutoğlu, "G20 küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan fazla katkı sağlayacak" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nda "Türkiye'nin G20 için vizyonu" panelinde konuştu.
Davos'ta konuşan Başbakan Davutoğlu, "G20'nin 2018 yılı sonuna kadar yıllık gelir oranının, yüzde 2,8 civarında artırılmasını hedefliyoruz. Böylece küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan fazla katkı sağlanacak" dedi.
Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:
'2008 krizi bize çok şey öğretti'
"Yeni bir dünya düzenine ihtiyacımız bulunuyor. 2008 krizi bize bir şey öğretti. Bu kriz çok geniş çapta bir kriz olarak yayıldı, bir sosyal kriz yaşadık. Pek çok ülkede politik krizler de yaşandı.
'Kadınların işgücüne katılımı önemli'
G20 en kapsamlı ve katılımcı süreçlerden biri. Kadınların işgücüne katılımı büyük önem taşıyor. İstihdam bizim için bir başka öncelik verilecek alan olacak. Dünyada 75 milyon genç işsiz bulunuyor. KOBİ'ler ve düşük gelirli ülkeler Türkiye'nin toplantılarında yıl boyunca önemini koruyacak.
'2 trilyon dolarlık katkı sağlanacak'
G20'nin 2018 yılı sonuna kadar yıllık gelir oranının, yüzde 2,8 civarında artırılmasını hedefliyoruz. Eğer bu başarılacak olursa küresel ekonomiye 2 trilyon dolardan büyük bir katkı sağlanacak. Alınan kararlar hayata geçirilirse işsizlik yüzde 2,5 azalacak. Karşılıklı bir ticaret sistemi oluşturmamız gerekiyor.
Türkiye ekonomisine bakınca görüşmelerimiz AB ile devam ediyor. AB ve ABD arasındaki ticaret anlaşması imzalarnırsa bu Gümrük Birliği'nin temeline ters olacak. Bu noktada tutarlılığın ne kadar gerektiğini görüyoruz. İşbirliklerinin devam etmesi gerekiyor. G20'de muazzam krizi geride bırakırken, hepimizi insanlığın ekonomi bakanıymış gibi hareket etmeye çağırıyorum. Ulusal çıkarlarımız ile birlikte insanların geleceğini öngörmeye başlamamız gerekiyor."
"Üç ana prensip, katılımcılık, uygulanabilirlik ve yatırım"
Türkiye'nin dönem başkanı olarak önceliğinin üç ana prensibi ve kriteri bulunduğunu bildiren Davutoğlu, bunların katılımcılık, uygulanabilirlik ve yatırım olduğunu anlattı.
Katılımcılığın son derece hayati olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Sadece G20 için değil, G20 haricinde de G20 dünyanın nüfusunun üçte ikisini kapsamakta ama
aynı zamanda dünyanın fakir nüfusunun da büyük bir kısmını içermektedir. Türkiye'nin önceliklerinden bir tanesi, G20 sürecinin zirvelerinin karar verici
mekanizmaların daha katılımcı olması ve G20 dışındaki ülkelerin nasıl daha fazla katılım sağlanabileceğinin ortaya konmasıdır" diye konuştu.
Türkiye'nin son 10 yıldır en az gelişmiş ülkeler konusunda da koordinatör konumunda olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Önümüzdeki on yıllarda da en az gelişmiş
ülkelerin G20 sürecine en yakın şekilde bağlantı kurması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.