Davutoğlu, Clinton ile görüşecek

Bakan Davutoğlu, yarın Washington'da Clinton ile başta Suriye olmak üzere, iki ülkeyi ilgilendiren dış politika konularını ele alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kritik görüşmeler için geçen hafta ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın programının en önemli görüşmesini gerçekleştirecek. Davutoğlu'nun meslektaşı Hillary Clinton ile buluşmasında ağırlık Suriye'ye verilecek.

Geçtiğimiz günlerde Münih Konferansı'nda bir araya gelen Davutoğlu ile Clinton arasındaki görüşmede en öncellikli konuyu oluşturacak Suriye'deki son durumun yanı sıra, Davutoğlu tarafından geçen hafta dile getirilen "uluslararası konferans", ABD'de söz edilen "Suriye Dostları" grubu gibi ulusalararası oluşum önerisi üzerinde durulacak.

Washington'daki görüşmede Davutoğlu'nun son günlerde ısrarla dile getirdiği, şiddetten etkilenen Suriyeli sivillere insani yardım yapılması konusunun da ele alınması bekleniyor. Bu çerçevede Davutoğlu'nun, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komiserliği'ne bir başvuru yapılması için talimat verdiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye'nin ayrıca, Suriye'ye ilişkin karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle onaylanmaması üzerine konunun BM Genel Kurulu'na götürülmesini istediği kaydediliyor.

Türkiye ile ABD Dışişleri Bakanlarının ayrıca, Türkiye'nin çaba gösterdiği İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması ve bu ülkeye ABD ve AB tarafından kararlaştırılan petrol yaptırımlarını da ele almaları bekleniyor. Ankara, söz konusu yaptırımların Türk şirketlerinin muaf tutulmasını istiyor.

Afganistan, NATO, Irak ve Ortadoğu dosyalarının da gündeme geleceği görüşmede ABD tarafının yine Türkiye-İsrail arasındaki ciddi krizin çözümlenmesi gereğine vurgu yapması bekleniyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Washington'da önde gelen Kongre üyeleri ile buluştu ve Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi(CSIS) gibi kuruluşlarla da bir araya geldi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir