Damarlarımızda Türk kanı olabilir

Türkiye'de bulunan Brezilya Devlet Başkanı Roussef, "Akraba olarak görüyoruz sizleri. Bizim damarımızda belki biraz Türkiye'den de kan akmakta" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslar için Türkiye'de bulunan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında Türkiye'nin Filistin politikasına destek veren konuk Devlet Başkanı adil çözümün Filistin devletinin tanınması olduğunu söyledi. Roussef ayrıca Türkiye'yi "akraba" olarak gördüklerini belirterek, "Bizim damarlarımızda belki biraz da Türkiye'den kan akmaktadır" dedi.

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve konuk Devlet Başkanı Dilma Roussef, ikili ve heyetler arası görüşmelerde bir araya geldi. Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, iki ülke ilişkilerinin özellikle son yıllarda yoğun olduğu kadar samimi de bir hal aldığını söyledi. Gül bugün iki ülke arasında yayınlanan ortak deklarasyon ile stratejik ortaklığın daha da derinleşeceğini belirtirken "Atılan imzalar ilişkilerimizi biraz daha ileri taşımaktadır. İlişkilerimizi her alanda taşıma konusunda çok kararlıyız. Önümüze koyduğumuz 10 milyar dolarlık ticaret hacmini de çok kısa zamanda yakalayacağımızdan eminiz" dedi.

Gül Türkiye ile Brezilya ilişkilerinde Brezilyalı futbolcuların da önemli bir rolü olduğuna vurgu yaparak "Türkiye'de Brezilya'nın en büyük lobisi futbolculardır. Bütün Türk halkının kalbinde Brezilya sevgisini futbolcular aynı bir şekilde yerleştiriyor" diye konuştu.

Filistin ve Arap Baharı'na destek

Brezilya Devlet Başkanı Roussef ise Türkiye'nin ve Brezilya'nın bölgelerinde önemli konumlarda ülkeler olduğuna dikkat çekerken, her iki ülkenin de farklı etnik kimliklerin oluşturduğu ülkeler olduğunu söyledi. Ziyareti kapsamında Türk iş adamları ile bir araya geldiklerinin de altını çizen Roussef Türkiye'de Brezilyalı yatırımcıları Brezilya'da da Türk yatırımcıları daha sık görmeyi istediklerini söyledi.

Her iki ülkenin de medeniyetler birliğini desteklediğine vurgu yapan Roussef, Türkiye ile birlikte yapılacak çalışmalarla geleceği daha barışsal bir hale getirebileceklerine inandığını ifade etti. Roussef, "Dünya'daki gerilimlerin nasıl düşeceğine dahil şahsi fikrimiz bulunmakta. Biz ekonomik büyüme ile beraber dünya barışı adına bir programımız bulunmakta. Devletlerin kapalı ülkeler olması, şiddet kullanmasını kesinlikle kınıyoruz. Çok az sorun var. Filistin ve İsrail arasındaki sorunlar önemli bir sorundur. Şu anda çok adil bir çözüm, Filistin halkı için devletin tanınmasıdır. Bu sorunu biz önemli buluyoruz. O bölgenin barışı için. Aynı zamanda Arap Baharı görüşümüz Türkiye ile aynı şekildedir. Brezilya'nın Newyork'taki görüşü de aynı şekildedir. UN'un (Birleşmiş Milletler) kendisini yenilemesi ve büyümesi daha temsili bir gücü olan kurum olması gerektiğini düşünüyoruz. Farlı ülkelerin de üye olabildiği dünyada temsil edilebilen bir kurum olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Akraba olarak görüyoruz sizleri

Konuk Devlet Başkanı Roussef, Türkiye ile kültür, ekonomi, savunma ve bilim alanında önemli ortaklık imkanları bulunduğunu da söyledi. Bu ilişkilerin dışında akraba bağlılıklarını da yakınlaştıracak ilişkiler hedeflediklerini ifade eden Roussef, "Akraba olarak görüyoruz sizleri. Biz Brezilya milleti yeni bir millet olarak diyebiliriz çok az bir tarihi olan, bizim damarımızda belki biraz Türkiye'den de kan akmakta, akrabalığımız bulunmakta diyebilirim. Bu hadise ikili ilişkilerimizde belki yardımcı olabilecek bir yakınlıktır diye düşünüyorum" dedi. Roussef tüm Brezilya halkı adına Başbakan Erdoğan'a ve Türk milletine de Erdoğan'ın annesinin vefatından dolayı başsağlığı diledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir