Coca Cola'da yurt dışı pazarlar cazip büyüme fırsatı sunuyor
Coca Cola İçecek CFO'su Orhun Köstem, önümüzdeki dönemde yurtdışı iştiraklerinin şirketin toplam satış gelirine ve karına olan katkısının artacağını söyledi.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak ve Suriye'de 9 bini aşan çalışanı ile faaliyet gösteren Coca Cola İçecek için yurt dışı pazarlar da cazip büyüme fırsatı sunuyor. Coca Cola İçecek CFO'su Orhun Köstem, odaklarında 'karlı büyüme'nin olduğunu kaydederek, önümüzdeki dönemde yurtdışı iştiraklerinin şirketin toplam satış gelirine ve karına olan katkısının artacağını, hacimsel olarak ise 2020 yılına kadar dengeyi yakalayacaklarını söyledi.
Coca Cola İçecek CFO'su Orhun Köstem, Coca Cola İçecek'in dünyada Coca Cola şirketleri arasındaki en büyük 6. şişeleme şirketi olduğuna dikkat çekerek "Bununla beraber en hızlı büyüyen Coca Cola Şişeleme şirketiyiz. Bunun sebeplerinden bir tanesi, bizim faaliyet gösterdiğimiz pazarların gelişmekte olan pazarlar olması. Türkiye bizim için büyük bir pazar. Hala da en büyük pazarımız. İşimizin 1/3'ü hala Türkiye. Fakat Türkiye bile çok ciddi gelişmekte olan bir pazar.
Bir tarafta da bizim portföyümüzde örneğin Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkeler var ki özellikle kişi başı gelir seviyesinin artması beklenen ülkeler. Mesela Pakistan gibi 180 milyon kişinin yaşadığı ve buna paralel yıllık yüzde 2.2 büyüyen bir pazar. Nüfus açısından büyüyen pazar. Ortadoğu'da Irak gibi hakikaten geçtiğimiz yıla baktığınızda ciddi potansiyele sahip ülkeler var" değerlendirmesinde bulundu.
2020'ye kadar iç-dış pazar dengesi de dengelenecek
Köstem, uzun vadede Türkiye ve bağlı ülkelerinin yüzde 50'şer dengeye getirmek istediklerini ifade ederek "2020 yılında yurtdışı işlerimizin kabaca Türkiye ile hacim bazında dengeye geleceğini hesaplıyoruz. Gelir ve karlılık olarak 2020 planlarıyla ilgili olarak; Türkiye'nin ağırlığını daha yüksek olmasını bekliyoruz. Hacim olarak yüzde 50-50'ye 2020 yılında gelinir. Fakat ciro ve karlılık olarak 60-40 seviyeye gelinir" bilgisini verdi.
Köstem, Türkiye'nin de gazlı içecekte kişi başı tüketim seviyesinin 45-50 litre civarında olduğunu aktararak, "Dünyada en yüksek olan seviyeler Meksika ve ABD'de de 160'lar seviyesinde. Bizim kendimizi kıyasladığımız Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkelerdir. Bulgaristan da kişi başı tüketim Türkiye'nin iki katıdır. Bizim tüm ülkelerimizin, Türkiye de dahil, çok ciddi bir büyüme potansiyelimiz var.
Bugüne kadar büyüdük, bundan sonra da hızlı büyümeyi öngörüyoruz. Bu bahsettiğimiz sadece hacim büyümesi değil. Sadece geçtiğimiz 5-6 yıllık dönemde hacimlerimiz yüzde 15-16 seviyesinde, satış ciromuz ise bunun üzerinde büyümüş. FAVÖK ciromuzun önünde büyümüş. Demek ki karlı bir büyüme gerçekleştirmişiz. Önümüzdeki dönemde de bu silsile sürecek" ifadelerini kullandı.
Bilançonun yüzde 75'i Türkiye eskiden ağırlığı daha fazlaydı
Köstem, şöyle devam etti: "Önümüzdeki dönemde yurtdışı faaliyetlerimizden gelir ve kar yaratmak önemli. Bilançomuzun yüzde 25'i bugün yurtdışı ise bundan 10 yıl önce bu rakam yüzde 15'ti. Bu büyüme bizim için önemli. Diğer taraftan dengeli bir portföye bakıyor olmamızı sağlayacak. Dünyadaki ekonomik gelişmeler, makro gelişmeler bazı pazarları diğerlerinden daha çok etkiliyor. Türkiye diğer pazarlarla daha etkileşim içinde olan bir pazar. Önümüzdeki dönemde bu ağırlıklar dengeli hale geldiğinde işimiz biraz daha ekonomik çalkantılara daha dayanıklı hale gelecek."
Köstem, kendileri karlı büyüme, bilançoyu doğru kullanma gibi faktörlerin önemine de değinerek "Bizim nispeten konservatif bir bilanço yönetimi yaklaşımımız var. Bu faaliyet gösterdiğimiz pazarların daha dinamik olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ama şu anda bilançomuzda bu bahsettiğimiz büyümeyi destekleyecek kadar kapasitemiz var" diye konuştu.
2012 yılına iyi bir başlangıç yapıldı
[PAGE]Coca Cola İçecek'in satış hacmi 2011 yılında yüzde 15 artarak 762 milyon ünite kasaya ulaşırken Türkiye satış hacmi yüzde 11 artışla 547 milyon ünite kasa oldu. Uluslar arası satış hacmi yüzde 26 artışla 215 milyon ünite kasa olan Coca Cola İçecek'te konsolide net satışlar yüzde 24 artarak 3.4 milyar TL, konsolide faaliyet karı yüzde yükselişle 328 milyon TL'ye çıktı. Konsolide FAVÖK yüzde 12 artarak 487 milyon TL, FAVÖK marjı ise yüzde 14 oldu. CCİ'nin konsolide net karı 140 milyon TL'ydi.
Bu yılın ilk çeyreğine bakıldığında ise konsolide satış hacmi yüzde 10 artarak 151 milyon ünite, Türkiye satış hacmi yüzde 2 artarak 108 milyon ünite kasaya ulaştı. Uluslararası satış hacmi yüzde 36 artarak 43 milyon ünite kasaya ulaştı. Konsolide net satışların yüzde 16 artarak 684 milyon TL'ye ulaştığı CCİ'de konsolide faaliyet karı yüzde 36 yükselişle 33 milyon TL'ye ulaştı. Konsolide FAVÖK yüzde 34 artarak 83 milyon TL, FAVÖK marjı ise yüzde 12 oldu. Şirketin ilk çeyrek net karı 49 milyon TL olarak gerçekleşti.
Şeker ve rezindeki yükseliş büyümeyi yavaşlattı
Coca Cola İçecek CFO'su Orhun Köstem, 2011 bilançosunu değerlendirirken hammadde maliyetlerindeki artışların etkisinin görüldüğü bilgisini de paylaştı. Köstem, "Özellikle şeker ve rezin fiyatlarındaki artışlar geçen sene karlılık büyümemizi yavaşlattı. Hedeflerimizin gerisinde kaldı. Bu sene ilk çeyrekte açıklanan rakamlar ise 2012 yılına iyi bir başlangıç yaptığımızı gösteriyor. Fakat işimizin sezonsallığından ötürü satışlarımızın ağırlıklı kısmı yazın gerçekleştir. İlk çeyrekte elde ettiğimiz rakamların yılın genelinde devam etmesini varsaymak doğru olmaz. Ama her şekilde çok iyi bir başlangıç yaptık.
Ciro büyümemizin hacim büyümesinin üzerinde olmasını bekliyoruz. Geçen seneye göre kar marjımızın daha üzerinde olmasını bekliyoruz. 2012 iyi bir başlangıç yaptık. Yılın kalanında bu performansı sürdürmeyi ve hedefleri gerçekleştirmeyi öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Orhun Köstem, ayrıca kısa vadede kur hareketlerinden kaynaklanan olumsuz bir etki beklemediklerini de aktardı.
Köstem, bu yıl hammadde fiyatlarındaki gelişim beklentileri için şunları söyledi: "Rezin yüzde 40-50 arasında arttı. Bu sene baktığımızda bu artan fiyatlar sene sonunda tekrar düştü. Şuanda da daha öngörülebilir fiyat oluşumu görüyoruz. Bu sene biraz daha normalleşmiş bir fiyat seviyesi var. Ama bu geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek. Önümüzdeki dönemlerde belli bir enflasyonun olması beklemek yanlış olmaz."
Tahvil ihracını her sene düşünüyoruz
Coca Cola İçecek olarak tahvil ihracını düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine Orhun Köstem, "Biz hemen her sene bu alternatifi gözden geçiriyoruz. Bu imkanı kullanmalıyız diye her sene düşünüyoruz. Vade yapısı, maliyeti olduğu kadar böyle bir tutara niye ihtiyacınız olduğu da önemli. Bunun geçerli bir sebebi olması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde de bunu yapmaya devam edeceğiz. Evet düşünüyoruz ama şartlar müsait olursa. Vade yapısının, fiyatının, bizim ihtiyaçlarımızla örtüşmesine bağlı.
Bizim açımızdan diğer önemli etkisi kaynak imkanlarımızı çeşitlendirmek. Sadece banka piyasasından borçlanmak değil, bir alternatif yaratmak. Yabancı para cinsinden olduğu gibi yerel para cinsinden kaynak kullanmak da alternatif yaratmak demek. Bizim için önemli olan yeni bir yatırımı fonlamak için mi, uzun vadeli bir ihtiyacı karşılamak için mi kullanacağız, ikincisi de toplam tutar herhangi bir tahvil ihracında ikincil piyasada likidite yaratır mı? Bunu da düşünerek karar vermek lazım. Bunun yatırımcı nezdinde kabul görür olması lazım" cevabını verdi.
Türkiye'de orta haneli, yurtdışında orta 10'lu büyüme hedefi
CFO Orhun Köstem, kuvvetli hacim artışları yakaladıklarını da vurgulayarak, "Bu sene Türkiye'de orta tek haneli, yurtdışında da orta 10'lu seviyelerde büyüme yakalarız" öngörüsünde bulundu.
Köstem, yurtdışında büyüme rakamlarının daha kuvvetli olmasının beklenebileceğine de dikkat çekerek "Mevcut fabrikalara hatlar ekleyerek üretim kapasitemizi her sene artırıyoruz. Ayrıca pazar yatırımlarımız var" dedi.
Köstem, Güney Irak'ta alınan ve şubat ayında duyurulan tesis alım çalışmalarının bu yıl sonuna kadar sonuçlanmasının beklendiğini de aktararak, şu açıklamayı yaptı: "Coca Cola İçecek'in tarihsel gelişimine baktığınızda mevcut pazarlarımızdaki büyüme potansiyelini değerlendirerek büyümüş. Bu organik büyüme kısmı. Bir de mevcut faaliyet gösterdiğimiz pazarlara yeni pazarlar ilave etmişiz. Önümüzdeki dönemlerde de bu büyüme yapısının değişmeyeceğini düşünüyoruz. İki ana kulvarda büyüyeceğiz. İşimize değer katan, stratejik açıdan bize katkı sağlayacak pazarlar olacaktır."
Dirençli bir iş kolumuz var
"İçecek işi ekonomik daralma dönemlerinde dirençli bir iş kolu" diyen Orhun Köstem, konuya yönelik şunları söyledi: "Ekonominin daraldığı dönemlerde insanların büyük kalemlerinden tasarruf etmeye başladığını görmeye başlıyorsunuz. Genellikle yatırım kalemlerinden, gayrimenkul, otomotiv, beyaz eşya şeklinde gidiyor. Kalıcı daralmanın sonlarına doğru içecek işi yavaş yavaş etkilenmeye başlıyor. O da daralmaktan ziyade yavaşlama şeklinde kendini gösteriyor. Büyüme dönemine girildiğinde emsallerine göre daha hızlı bir şekilde kendini toparlıyor.
Biz 2001 yılında ağırlıklı olarak gazlı içecek satan şirkettik. Portföyümüzde çok daha az diğer ürünler vardı. 2001 yılında krizde daralan Türkiye ekonomisi gibi biz de etkilendik. 2008-2009 yıllarında ise işimizin önemli bir kısmı gazsız içecekler, meyve suyu, su, sporcu içeceklerinden oluşuyor. Türkiye bir de çay işimiz var ki, kabaca işimizin yüzde 10'unu sağlıyor. Böyle olunca da daha dengeli portföy olduğu için ekonomik çalkantıda biz 2009 yılında yüzde 4 büyüdük. Önümüzdeki dönemde tüm kategorilerin aynı zamanda gelişmesini ve ülkelerdeki makro gelişmelerin yanısıra, işimizin büyümesini bekliyoruz."