Ciroyu en çok teknoloji marketler artırdı
AYD Başkanı Kodal, bu yıl ocak ayında geçen yıla oranla en çok ciro artışının teknoloji marketler sektöründe olduğunu söyledi.
İSTANBUL - Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, ciro bazında geçen yılın ocak ayı ile bu yılın ocak ayı karşılaştırıldığında, teknoloji marketler sektöründe yüzde 17'lik, yiyecek-içecekte yüzde 15'lik, ayakkabı-çanta 15'lik, giyim-aksesuar yüzde 14'lük artış görüldüğünü belirtti.
Kodal, AYD tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve ana teması AVM Yatırımları Konferansı'nın açılışındaki konuşmasında, Türkiye'de sektörün "küçümsenemez" boyuta ulaştığını ve toplamda 266 adet AVM bulunduğunu kaydetti.
10 yıl önce toplam 1 milyon metrekare kiralanabilir alan varken, şu anda bunun 6 katı kiralanabilir alan bulunduğu bilgisini veren Kodal, Türkiye geneline yayılma görüldüğünü ancak İstanbul ve Ankara'nın başı çektiğini anlattı. Kodal, "İstanbul ve Ankara'da Avrupa ortalamasına yakın hatta Avrupa ortalamasının üzerinde metrekarede AVM sözkonusu" dedi.
Kodal, 2011 yılında açılacak AVM'lerde ağırlığın Anadolu'da olduğunu ve son yıllardaki İstanbul ve Ankara odaklı gelişmenin Anadolu'ya kaydığının gözlendiğini dile getirirken, İstanbul ve Ankara'daki AVM sayısının, neredeyse Türkiye toplamının yarısına eşit olduğunu, İstanbul'da bugün itibariyle 97 adet, Ankara'da 31 adet AVM bulunduğunu söyledi.
Kodal, ciro artışları açısından 2010'u "en iyi yıl" şeklinde tanımlarken, özellikle yılın son çeyreğinde iyi bir performans sergilendiğini ifade etti.
Tüketici farklı kalemlere yöneliyor
Bu yıl Ocak ayından itibaren endeksin alt kategorilerindeki ciro bilgilerini de yayımlamaya başlayacaklarına değinen Kodal, şu bilgileri paylaştı:
"Ocak ayı itibariyle baktığımızda şaşırtıcı rakamlarla karşılaşıyoruz. Geçen yılın Ocak ayı ile bu yılın Ocak ayı karşılaştırıldığında, teknoloji marketler sektöründe yüzde 17'lik, yiyecek-içecekte yüzde 15'lik, ayakkabı-çanta 15'lik, giyim-aksesuar yüzde 14'lik artış görüyoruz. Ancak hipermarket-market sınıfında, ki bu kriz döneminde tam tersiydi market alanındaki ciro artışı daha fazlaydı, şu anda şunu fark ediyoruz; Türk tüketicisi yavaş yavaş farklı, krizin etkilerinden kurtulduğunu gösteren kalemlere yöneliyor. Ziyaretçi sayısının geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 3'lük artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Her açılan AVM, kendi sabit müşterisini yaratıyor."
Kodal, sektörün büyüme hızına işaret ederken, 2009 yılında 21 milyar liradan 2010 yılında 27,8 milyar liraya yükseldiğini belirterek, 2011'de AVM içindeki cironun 35 milyar liraya yükselmesini beklediklerini söyledi.
Sektörün işbirliği ve dayanışmasına İstanbul Shopping Fest örneğini veren Kodal, perakendecilere "Vereceğimiz bazı promosyon ve indirimler bir sonraki yılın cirosunu düşürür mü? diye düşünmeyin. Markalardan desteğe ihtiyacımız var" diye seslendi.