Çinli ICBC, büyüme ivmesini kamu ihaleleriyle yakalayacak
Aktiflerine göre dünyanın en büyük bankası olan ICBC, Türkiye pazarından pay almak için kolları sıvadı. Kamu ihalelerini fonlayarak büyümeyi amaçlayan banka, Türkiye’yi merkez olarak kullanıp bölge ülkelerine de ulaşmayı amaçlıyor
UĞUR YILMAZ / BORSA/FİNANS SERVİSİ
Türkiye pazarına giren ilk Çin bankası Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) tam hizmet vererek bankacılık sektöründen pazar payı kapmayı hedefliyor. Mevduat bankacılığı yapacak olan dünya devi, Türkiye’de kamu ihalelerini ve bölge ülkelerini fonlayarak büyümek istiyor. Bankanın açılış seremonisinde THY, Limak, Tosyalı, Arkas Ciner ve Park Holding gibi kamu ihalelerinde rol alan şirketlerin yönetim kurulu başkanları ile işbirliği niyeti sözleşmeleri imzalanırken, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yoğun programına rağmen hazır bulundu. Eski başbakan Mesut Yılmaz da davetliler arasında yer aldı.
Aktiflerine göre dünyanın en büyük bankası olan ICBC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianqing, Türkiye’nin büyük şirketlerine finansman sağlamanın yanı sıra, bireysel ve KOBİ bankacılığında da aktif olmayı planladıklarını söyledi. Türkiye’nin lojistik avantajından yararlanarak yakın ülkelere de finansal hizmet götürmeyi amaçladıklarını kaydeden Jianqing, “Tekstilbank’ı sektörde pazar payına sahip ve kârlı bir bankaya dönüştüreceğiz” dedi.
43 ülkede yaklaşık 17 bin şubesiyle faaliyet gösteren ICBC'nin piyasa değeri ise 310 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. GSD Holding, Tekstilbank’taki yüzde 75.5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya ICBC’ye satmak için sözleşme imzaladığını geçen sene nisan ayında duyurmuştu. Tekstilbank ismi, resmi izinler ardından ICBC Türkiye olarak değiştirilecek.
Satın almanın iki ülke arasındaki finansal işbirliği için önemli bir kilometre taşı olacağını bildiren Jianqing, “Bir Türk sözü vardır bilirsiniz, ‘Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür’ diye. Eski İpek Yolu 2 bin yıllık Çin-Türkiye ekonomik iş birliği ve kalkınmalarına tanıklık etti. Bu yatırımın da finansal dostluk köprüsü oluşturacağına inanıyorum. Nisan ayında Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankası kurucu üyesi oldu. İki ülkenin altyapı alanında daha büyük iş birlikleri ve fırsatları ortaya çıkacaktır” diye konuştu. İki ülke arasındaki ticari hacmin 2020’de 100 milyar doları geçmesinin hedefl endiğini belirten Jianqing, özellikle Türkiye ile yakın ekonomik ve ticari ilişkisi bulunan ülkeler arasındaki sinerjiyi güçlendireceklerini ve bölgesel, ticari ve proje odaklı finansal hizmet sunan bir sistem oluşturacaklarını belirtti. ICBC’nin dünyanın en büyük küresel şirketlerinden biri olduğunu belirten Jianqing 2015’in ilk çeyreği itibariyle bankanın toplam varlıklarının 3.5 trilyon dolara ulaştığını ifade etti.
Yönetim kadrosu sil baştan
Devralma işleminin ardından bankanın yönetim kadrosu da değişti. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığına Xu Keen seçilirken, genel müdürlüğe ise Gao Xiangyang getirildi. Genel Müdür Yardımcılığı görevine de Chen Yubao getirildi.
Törende konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, ICBC’nin gelişinin şimdiye kadar Çin’den Türkiye’ye tek seferde yapılan en büyük yatırım olduğunu söyledi. 2010 yılında, iki devletin stratejik ortaklık kurmasının ardıdan ilişkilerin hızla geliştiğine dikkat çeken Hongyang, “Çin, Türkiye’nin üçüncü en büyük ticaret ortağı ve ikinci en büyük ithalat kaynağı. İşlem, iki ülke arasındaki finansal iş birliğinin önemli bir kilometre taşıdır. Bu yatırım aynı zamanda Çin’den Türkiye’ye tek seferde yapılan en büyük yatırımdır” dedi.
Çin pazarıyla ilgilenen Türk bankaları var
Önceki gün sabah saatlerinde İstanbul’da katıldığı bir toplantının ardından G-20 buluşması için Antalya’ya giden ancak ICBC seremonisi için tekrar İstanbul’a dönen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan törenin kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. ICBC’nin Türkiye’ye gelişinin 5 yıl önce, eski Başbakan Ven Ciabaile ile yenilen bir yemekte geçen diyaloğun eseri olduğunu kaydeden Babacan, Çin firmalarının Türkiye’de yapacağı taahhüt işleri açısından kurulu bir bankanın olmasının ayrı fırsat ve imkanlar sunacağını söyledi. Babacan, ICBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin, Türk özel sektörüne artılar getirmesi istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin’de lisans alıp, Çin’de faaliyete başlaması. İlgilenen birkaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böyle ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz.”