Çilek üreticisini sevindirdi

Sezonda fiyatı 2 liradan açılan sezon boyuncada 1 liranının altına düşmeyen çilek üreticinin yüzünü güldürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİLİFKE - Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarı olarak bilinen ve son yıllarda çilek üretimiyle ön plana çıkan Mersin'de, çilek üreticisinin sezonu mutlu kapattığı bildirildi. Ocak ayında örtü altında kilosu 5 TL'den satılmaya başlanan, açık bahçe hasadında ise kilosu 2 TL'den alıcı bulan çileğin 7 ay süren hasat boyunca kilogram fiyatı 1 TL'nin altına düşmedi.

Mersin il genelinde çilek tarımının en yoğun yapıldığı Silifke İlçesi Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, meyve iriliği, ihracata dayanıklı sert meyve eti, kokusu, aroması ve lezzetiyle marka olan Silifke çileğinin artık dünyada da tanındığını söyledi.

Bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapıldığını ifade eden Gün, "Bu yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi" dedi.

Gün, daha önce 4 ay olan hasat süresinin, yeni fidelerin geliştirilmesi ve yeni üretim teknikleriyle 7 aya çıkarıldığını, yeni çeşitlerin bölgeye uyumu ile ilçenin dış piyasada da marka haline geldiğini belirterek, "Önceki yıllarda tek bir fidan çeşidi kullanılması nedeniyle nisan ve mayıs ayında pazarda yığılan çilek, arz talep dengesizliği nedeniyle ucuz fiyata satılıyordu. Ancak, kademeli hasatla birlikte piyasadaki yığılmanın önüne geçilmesi çileğin gerek değerinden satılmasını sağladı" diye konuştu.

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığını da vurgulayan Gün, "Temmuz ayı sonu itibariyle bahçelere dikimin yapılması, ardından budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor" dedi.

Gün, çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'tan gelen yüzlerce işçinin istihdam imkanı bulduğunu, bu yönüyle de çileğin yöre ve ülke ekonomisine katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir