Çift haneli büyüme hedefliyor
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, toplam satışlarını büyütme hedefleri olduğunu söyledi.
İSTANBUL - Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, toplam satışlarını büyütme hedefleri olduğunu belirterek, "Türkiye lastik pazarı için yüzde 5-6 civarında bir büyüme olacağını öngörüyoruz. Biz ise bu yıl çift haneli büyümeyi hedefliyoruz" dedi.
Bayman, düzenlenen basın sohbet toplantısında, Brisa ihracatının yüzde 75'inin Avrupa ülkelerine olduğunu kaydetti. İhracatlarının toplam satışları içinde ise yüzde 20'lik bir alanı oluşturduğunu dile getiren Bayman, kendilerinin iç pazardaki güçlerinin daha yüksek olduğunu, onun için Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik krizin kendilerine çok olumsuz bir yansımasının bulunmadığını belirtti.
Bayman, Türkiye'nin iç pazarındaki dinamiklerinin Avrupa ülkelerine yaşanan ihracattaki olumsuzlukları kapadığını dile getirerek, bunun yanında da kendilerinin Avrupa dışında başka ülkelere yöneldiklerini ve böylelikle ihracatı dengelediklerini anlattı.
İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre, daha iyi bir durumda olduklarını bildiren Bayman, kendilerinin yıl başında yaptıkları plana da hemen hemen yakın olduklarını söyledi.
Bayman, lastik üreticisi için otomotiv üretiminin bir satış kanalı olduğunu, oraya ürün verdiklerini, bir de yenileme pazarının bulunduğunu, yeni araç satılmadığı zaman tüketicilerin lastik değiştirdiğini, bu yönden bakıldığında sektörün böyle bir dinamizminin bulunduğunu ifade etti.
Binek araçta yenileme pazarında planları doğrultusunda geçen yıla göre üst düzey giden bir pazar olduğuna işaret eden Bayman, biraz daha tahminlerin altında giden ticari araç kanalının bulunduğunu, bunun da yılın başında yaşanan kış koşullarına bağladıklarını, ancak bu durumun hala sürdüğünü söyledi.
Bayman, şu ana kadar 55 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirerek, en son olarak Avustralya ve Yeni Zelanda'ya da ihracata başladıklarını, ihracatı, ihracat olarak düşünmediklerini, uluslararası iş olarak düşündüklerini kaydetti.
İhracat yaptıkları ülkelerde kalıcı olmak için iş geliştirdiklerini bildiren Bayman, örnek olarak İtalya'daki iş ortakları ile 23 yıldan beri çalıştıklarını, İtalyan iş ortakları ile Milano'da Lassa dükkanı açtıklarını ifade etti. Bayman, bir seferinde Milano'da taksiye bindiği ve Mercedes taksilerin Lassa markalı lastik kullandığını gördüğünü aktardı. Milano'nun ardından Roma'daki iş ortaklarından da böyle bir talep aldıklarını belirten Bayman, Avrupa'da Lassa bayilerinin sayısının artacağını dile getirdi.
Bayman, ABD'deki bir iş ortaklarından da kendilerine 1,5-2 milyon adetlik bir lastik talebi geldiğini bildirerek, kapasitelerinin full olduğunu, iki yıldan beri yüzde 100 kapasite ile çalıştıklarını, bu talebin kalıcı olması durumunda kapasiteleri artırabileceklerini, kalıcı bir talep olmadığı için bunu yerine getiremediklerini anlattı.
Bu yıl çift haneli büyüme hedefliyor
Toplam satışlarını büyütme hedefleri olduğuna işaret eden Bayman, "Türkiye lastik pazarı için yüzde 5-6 civarında bir büyüme olacağını öngörüyoruz. Biz ise bu yıl çift haneli büyümeyi hedefliyoruz. İhracat bizim için önemli ancak kalıcı olması lazım. Bu yüzden ihracatta da her yıl çift rakamlı bir büyüme hedefimiz var. Ama hiçbir zaman şöyle düşünmedik, ihracat bizim toplam satışlarımızın içinde yüzde 50'ye gelsin gibi bir hedefimiz olmadı. Biz dengeli bir şekilde iç pazar ağırlıklı bir şekilde büyümeye devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
Bayman, Brisa olarak 2012 yılında Bridgestone Corporation ve Sabancı Holding ortaklığının kurulduğu 1988 yılından bu yana yapılmış en büyük yatırımı gerçekleştireceklerini anımsatarak. bu yıl yapacakları 117,5 milyon dolarlık yatırımın, sektördeki lider pozisyonlarını daha da sağlamlaştıracağını kaydetti.
Bu yapacakları yatırım ile bu yılın sonu, 2013 yılı başı itibariyle yüzde 20-25 civarında kapasite artışı olacağını belirten Bayman, bu yatırımın bu açıdan çok önemli olduğunu kaydetti.
"Kış lastiği zorunlu olmalı"
Bayman, araçlara kış lastiği zorunluluğu getirilmesini, Brisa ve lastik üreticileri olarak desteklediklerini dile getirerek, "Ankara Ticaret Odası'nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre, Kasım ile Mart arasında trafik kazaları yüzde 25 artıyor. Bu artış özellikle büyük şehirlerde kış koşullarından dolayı araçların yola iyi tutunamamasından kaynaklanıyor. Avrupa'ya baktığımızda ekim ayından mart ayına kadar mecburidir. Mecburiyetin dışında bu tarihler arasında siz bir kaza yaparsanız ve kış lastiğiniz yoksa sigorta size geri ödeme yapmaz. Çünkü standart lastikle kış koşullarında, kış lastiği frende yaklaşık 20 metre fark yaratıyor. Biz bunu destekliyoruz. Bizim duyduğumuz, Ulaştırma Bakanlığı'nda bir çalışma var. Bu yasanın Türkiye'de de çıkacağı ile ilgili..." diye konuştu.
"Lastik etiketleme uygulamasına hazırız"
Hakan Bayman, lastik üretiminde gündemdeki en önemli konulardan birinin de 2000'li yılların başında beyaz eşyalarda başlayan etiketleme sistemine benzer bir sınıflandırma çalışması olan lastik etiketleme uygulaması olduğunu hatırlattı.
Brisa olarak, çevre ve güvenlik temelindeki yeni düzenleme ve uygulamaları her zaman desteklediklerini dile getiren Bayman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sadece bu sistemle ilgili olarak değil, her zaman ve her konuda Lassa ve Bridgestone başta olmak üzere tüm markalarımız için yaptığımız her yatırım ve yeniliğin temelinde öncelikle emniyet ve sağlamlığa önem veriyoruz. Dolayısıyla etiketleme ile ilgili düzenlemeye yönelik hazırlıklarımızı da yasal sürenin öncesinde tamamlamış bulunuyoruz.
Lastiğin üzerindeki etikette üç kriter belirleniyor olacak. Birincisi yuvarlanma direnci; bu lastiğin karbon emisyonunu ve salınımını gösterir. Bu sayede lastiklerin yakıt tasarrufuna katkısı ölçülecek ve çevresel atıkları denetim altına alınacak. Diğeri ıslak zemindeki fren performansı; diğer bir deyişle ıslak yol koşullarında ne kadar kısa mesafede durduğu. Üçüncüsü de araçtan dışarıya çıkan gürültü... Bundan sonra tüketiciler lastik seçerken bu kriterler içinde kendilerine uygun olanı seçme hakkına sahip olacaklar."
Ar-Ge merkezleri
Bayman, bünyelerinde yer alan Ar-Ge Merkezi ile dünyada lastik teknolojisine yönelik gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, Bridgestone'un Roma ve Tokyo'daki teknik merkezleri ile koordinasyon içinde çalıştıklarını söyledi.
Bu yakın işbirliğinin, rekabet güçlerini en üst seviyede tutmalarında önemli bir rol oynadığını belirten Bayman, "Tüketicimizle sürekli temas halinde bulunuyor, onların ihtiyaç ve beklentilerini çok yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarıyla söz konusu ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayan ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Ürün testlerini gerçekleştirdiği test merkezimiz, Türkiye'de Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) kabul ettiği tek test merkezi olma özelliği taşıyor" dedi.