CHP karşı çıkmadı ama imza da atmayacak

Yerel seçimlerin öne alınması çalışmasında CHP anayasa değişikliğine karşı olmadığını, ancak anayasa değişikliği çalışmalarına aktif olarak katılmayı düşünmeyeceklerini AK Parti ile paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP'nin yerel seçimlerin 3 Kasım 2013'te yapılmasının daha uygun olacağı görüşünü ifade ettiğini söyledi.

Canikli, 29 Mart 2014'te yapılacak olan yerel seçimlerin öne alınması konusunu görüşmek üzere CHP TBMM grubunu ziyaret etti. Canikli, CHP Grup Başkanvekilleri Muherem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile 45 dakika görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Canikli, yerel seçimlerin öne alınabilmesi için yapılacak Anayasa değişikliği konusunda, CHP grup başkanvekillerini ziyaret ettiğini ve görüşlerini aktardıklarını ifade etti.
Daha önce MHP ile yaptıkları görüşme sonucunu da kendileriyle paylaştıklarını anlatan Canikli, "MHP ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki mahalli seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasının uygun olacağı konusunda ön mutabakat ortaya çıkmıştı" dedi.
CHP grup başkanvekilerinin tarih konusunda 3 Kasım 2013'un daha uygun olacağı görüşünü kendileriyle paylaştığını kaydeden Canikli, "Kendileri böyle bir anayasa değişikliğine karşı olmadıklarını, ancak bu amaçla yapılacak olan anayasa değişikliği çalışmalarına aktif olarak birlikte katılmayı düşünmeyeceklerini bizimle paylaştı. Yani, yapılacak düzenlemenin ortak imzayla TBMM Başkanlığı'na takdim edilmesi çalışmasına katılmayı düşünmediklerini söylediler. Daha önce MHP ile yaptığımız görüşmede, metin üzerinde anlaşılması halinde birlikte verilebileceği konusunda kanaat ortaya çıkmıştı" diye konuştu.
Canikli, yapılacak düzenlenenin, Anayasa'da esas maddelere dokunmadan, onlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesi yoluyla yapılmasının uygun olacağı kanaatini, CHP grup başkanvekillerinin de olumlu karşıladığını söyledi.
"Henüz kendileriyle bir metin paylaşmadık" diyen Canikli, bugün yapılacak çalışmanın sonucunda taslağın ortaya çıkacağını hem CHP hem de MHP'ye bu taslağı göndererek görüşlerini alacaklarını bildirdi. Canikli, "En azından MHP ile metin konusunda mutabakata varıldığı takdirde, yani yapılacak değişlik içerği konusunda bir görüşbirliği sağlanırsa, muhtemelen MHP ile birlikte verilecek. Bugün kendileriyle görüşeceğiz ve kendilerine bir metinle gideceğiz. Eğer metin ve diğer konularda içerikte, yöntemde mutabakata vardığımız takdirde, MHP ve AK Parti'li milletvekillerinin imzalayacağı anayasa değişikliği teklifi ile TBMM Başkanlığı'na başvuru yapılacak" dedi.
Canikli, bir soru üzerine CHP grup başkanvekillerinin "değişikliğe karşı çıkmayacaklarını" ifade ettiklerini belirterek, "Teklif verildikten sonra Meclis'teki görüşmelerde buna karşı çıkmayacaklarını, hatta olumlu oy verebileceklerini ifade ettiler. Ancak aktif olarak süreçte rol almayacaklarını belirtiler" dedi.

Meclis açılır açılmaz sonuçlandırılacak
 

[PAGE]


Meclis açılır açılmaz sonuçlandırılacak

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, mutabakata varılması ve Anayasa değişikliği teklifinin verilmesi halinde yerel seçimin öne alınmasının 1 Ekim'de Meclis'in açılmasının ardından öncelikli konu olarak ele alınacağını söyledi.
Canikli, yerel seçimlerin öne alınması konusunda CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "CHP'nin önerdiği 3 Kasım konusunda sizin düşünceniz nedir?" sorusuna karşılık Canikli, bunu hem kendi içlerinde hem de MHP ile konuşacaklarını belirtti. MHP ile bir ön mutabakat olduğunu ifade eden Canikli, "Bir değişiklik olacaksa ya da yeni bir öneriyi mutlaka MHP ile görüşmemiz, onların düşüncesini almamız gerekiyor. Şu an itibarıyla bu konuda net bir şey söyleme imkanımız söz konusu değil" dedi.
CHP'nin 3 Kasım için özel bir gerekçe ifade edip etmediği sorusuna karşılık Canikli, şunları ifade etti:
"Kasım'a kalmaması noktasında görüş ileri sürenlerin kanaati şu; Kasım'da bazı bölgelerde kış şartları oluşmaya başlıyor. Bunun Mart ayında sonbahara alınmasının en önemli nedeni seçim sürecinin ağır kış şartlarından kurtarılmasıdır. Mart ayında yapılacak seçim için propaganda Aralık ocak aylarına başlar. Kışın en yoğun şekilde hissettiği dönemlerdir. Bunu geçmişte yaşadık çok ciddi sıkıntılar ortaya çıktığın biliyoruz. Millet iradesinin rahat, kesintisiz ve tam olarak sandığa yansımasını sağlamak için daha rahat mevsim şartlarına çekilmesi temel nedendir. Kasım'da yavaş yavaş bazı bölgelerde şartlar ağırlaşıyor. O nedenle mümkünse Ekim'de kalsın diye genel kanaat var. O nedenle Kasım ile ilgili böyle bir tereddüt olabilir. Bunu istişare edeceğiz. Özel bir nedeni yok, Kasım ayının daha uygun olacağın ifade ettiler. 2013 yılındaki 29 Ekim tarihini, seçim yapılacak 27 Ekim ile birleşme nedeniyle 3 Kasım'ın daha uygun olacağını söylediler. Bize ifade ettikleri neden bu..."

"Geçici maddeyle düzenleme yapılacak"

Canikli, bir soru üzerine, geçici madde ile bir kez düzenleme yapılacağını, anayasa'da yerel seçimlerin 5 yılda bir yapılacağı maddesine dokunulmayacağını, geçici maddeyle tarihin değişesiyle bundan sonra yapılacak tüm yerel seçimlerin tarihinin otomatik olarak değişmiş olacağını söyledi. Canikli, "Anayasanın kalıcı esas maddelerinde değişiklik yapmaya gerek yok, doğru da değil" dedi.
Bir gazetecinin "CHP'nin tarih önerisi 29 Ekim hassasiyetinden mi kaynaklanıyor?" sorusuna Canikli, "Bazı vatandaşların tatilde olabileceğinden kaynaklanıyor, başka bir şeyden değil. Arada pazartesi günü var. 29 Ekim salı gününe geliyor. Bazı vatandaşların birleştirerek 4 gün tatil yapacağı, bu nedenle ikamet ettikleri yerlerin dışına çıkabilecekleri ve oylarının kullanamayacakları ihtimalinden bahsettiler. Ama biz böyle bir ihtimal görmüyoruz çünkü arada bir gün, Pazartesi var ve tatil değil, birleştirmeleri çok mantıklı görünmüyor. Daha uzun tatil olsaydı belki olabilirdi, kamunun idari izinli sayılmaları söz konusu olmadığı için böyle bir risk görünmüyor. Onun için bizim açımızdan arkadaşlarımızın hassasiyetle ifade ettikleri konu sorun olmaktan çıkmış görünüyor. Biz öyle görmüyoruz" karşılığını verdi.
Canikli, konunun öncelikli ele alınacak konular arasında yer alıp almayacağı sorusuna, "Elbette,. Eğer mutabakata varılır ve Anayasa değişikliği teklifi verilirse, Meclis açılır açılmaz Komisyon çalışmaları ve akabinde Genel Kurul çalışmaları hızlı şekilde sonuçlandırılacak. Eğer diğer siyasi patilerle mutabakat sağlarsak teklifi önceden vermeyi düşünüyoruz ki komisyonlar da zaman kazanmak açısından teklifi incelesinler ve değerlendirsinler. Tatilde bu süreç geçsin" dedi.
MHP ile yapacakları görüşmeye CHP grup başkanvekillerinin katılmayacağını belirten Canikli, görüşmede yerel seçimlerin öne alınası konusunda terör ya da dokunulmazlıkların kaldırılması gibi başka konuların görüşülmediğini sözlerine ekledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir