CHP AYM'ye başvurdu
CHP, Haşim Kılıç hakkında “reddi hâkim” talebinde bulunarak, Danıştay ve Yargıtay'ı yeniden şekillendiren düzenlemenin iptali için başvurdu.
ANKARA – CHP, ihsası rey gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkında da “reddi hâkim” talebinde bulunarak, yüksek yargının yeniden şekillendiren düzenlemenin iptali için başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve beraberindeki CHP’li milletvekilleri Anayasa Mahkemesi’ne giderek, yargının hızlandırılması amacıyla Yargıtay ve Danıştay’daki daire sayılarını artıran 6110 sayılı, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptal edilmesi için başvuruda bulundu. Başvuru sonrasında taleplerle ilgili bilgi veren Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın hakkında reddi hâkim talebinde bulunma gerekçelerini şu ifadelerle açıkladı:
“Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç iptal başvurusunu yaptığımız bu yasa daha tasarı aşamasındayken hükümetten yana görüş beyan etmiştir. Bu görüşünde yüksek yargıyı uyumakla suçlamıştır. 'Yapılan düzenleme yerindedir' anlamında bir mesaj vermiştir. Başkanın siyasi içerikli bu mesajı açıkça mahkemeyi zan altında bırakmıştır.”
Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu’na ve mahkemenin iç tüzüğüne göre başkan ve üyelerinin, mahkemenin gündemine gelmesi muhtemel konulurda görüş beyan edemeyeceklerini anımsatan Hamzaçebi, “Başkan ve üyeler mevzuata göre, herhangi bir şekilde görüş veya kanaat belirttikleri konuların yargılamasına katılamazlar. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı siyasi bir mesaj vermek suretiyle tarafsız olmadığını, hükümetin yasasından yana olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir” dedi.
Demokraside herkesin görüşünü ifade etmesinden yana olduklarını belirten Hamzaçebi, kanunlarda belirtilen hükümler karşısında Kılıç’ın susması gerektiğini savundu.
Bu hukuk devletinin ihlalidir
Yüksek yargıyı yeniden yapılandıran yasanın bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia eden Hamzaçebi, hukuk devletinin vatandaşlarına hukuk güvenliği sağlaması gerektiğini belirtti. Hamzaçebi, düzenlemelerle ilgili iptal istemlerinin gerekçesini şöyle açıkladı:
“Anayasa’ya ve uluslararası hukuka göre, herkesin, hangi dava hangi mahkemede görülecek, yapısı nasıl olacak, bunu önceden bilme hakkı vardır. Yapılan düzenlemeyle bu kural bir kenara atılmıştır. Yargıtay ve Danıştay’daki dairelerin kaç üyeden oluşacağı ve görev alanlarının neler olacağı başkanların takdirine bırakılmıştır. Bunu hukuk devletinin ihlali olarak görüyoruz.”
Hükümetin yargıya hâkim olma ihtiyacının bu yasalara yansıtıldığını savunan Hamzaçebi, yapılan düzenlemelerle kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırıldığını iddia etti.