CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir
Gül, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nın Meclis'te kabul edilmesine ilişkin, "Anamuhalefet partisi Anayasaya aykırılığı iddia ediyorsa Anayasa Mahkemesi'ne gidecektir'' dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Abdullah Gül, tasarının Anayasaya aykırılık tartışmalarını yorumladı. Gül konuyla ilgili ''Ben söyleyeceklerimi söyledim daha önce, ekleyecek bir şeyim yok ama anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa tabii ki Anayasa Mahkemesine herhalde anamuhalefet partisi iddia ediyorsa gidecektir'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Niğde Valiliği'ni ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gül, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği ve bu konuda anayasaya aykırılık tartışmalarının olduğunun hatırlatılması üzerine "Konuyla ilgili ben söyleyeceklerimi söyledim daha önce, ekleyecek bir şeyim yok ama anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa tabii ki Anayasa Mahkemesine herhalde anamuhalefet partisi iddia ediyorsa gidecektir" dedi.
Bir gazetecinin "İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından Hrant Dink davası ile ilgili İstanbul, Ankara ve Trabzon'da soruşturma başlatıldığına ilişkin iddialar olduğunun" hatırlatılması üzerine Gül, "Bunlar yargı süreci demek ki idari konuda da araştırılacak şeyler var ise muhakkak ki araştırılacaktır. İhmal var mı yok mu? Ayrıca yargı süreci bitmedi biliyorsunuz" dedi.
Yargıtay olup bitenleri gözden geçirecektir
Gül, bir başka gazetecinin Mahkeme Başkanının ve Savcının açıklamalarını hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine de şöyle konuştu:
"Yargı süreçlerine polemiğe girmeden bakmak gerekir. Bunlar aslında yargılama sürecinin devamı, savcı mahkeme kararından tatmin olmazsa temyize gidebilir. Temyize giderken de bu söylediğiniz argümanları ileri sürerek gider. Mahkemede birinci aşamada kararını vermiş durumda, ama süreç devam ediyor. Esas Yargıtay bütün bu olup bitenleri gözden geçirecektir, değerlendirecektir. Kamuoyunun tepkisi gayet açık bir şekilde ortada, demek ki hala bazı şeyleri araştırmak daha iyi bir şekilde gözden geçirmek gerekiyor. Danıştay'daki cinayette de biliyorsunuz mahkemenin kararı farklıydı daha sonra Yargıtay da başka bir şekilde değerlendirildi. Ve yargı süreci hala devam ediyor. O bakımdan sürece böyle bakmak gerekir."
"İlker Başbuğ'un yargılanma sürecinde siz 'Yüce Divan'da yargılanması gerekir' dediniz. Ama mahkeme 'ben yargılayacağım' dedi. Buradaki görüş ayrılığının kaynağında ne vardı?" sorusu üzerine de Gül, "Mahkemenin kararı" yanıtını verdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir