Çevreci yaklaşımla günde 15 bin m3 suyu geri kazanacak
DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, su geri kazanım tesisi için ihale aşamasına geldiklerini söyledi
ESRA ÖZARFAT/BURSA
4.1 milyar dolarlık ihracat hacmiyle Bursa’nın önemli sanayi bölgelerinden biri olan Demirtaş OSB, başlattığı çevre yatırımlarını arttırarak devam ettiriyor. Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin yanı sıra projenin ihtiyacı olan suyu geri kazanım için MBR tesisi yatırımına başlayan DOSAB, 2016 yılı sonu itibariyle günde 15 bin metreküp suyu geri kazanacak.
Sanayicilere yüksek katma değer yaratmak için çevre yatırımlarına ağırlık veren Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), yerli kömür kaynaklı kurulacak olan Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin yanı sıra projenin ihtiyacı olan suyu geri kazanım için Membran Biyoreaktör (MBR) tesisi yatırımına başladı. Çevre konusuna büyük önem vererek yatırımlar yaptıklarını vurgulayan DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, su geri kazanım tesisi için ihale aşamasına geldiklerini söyledi. Kahraman, “25 bin metreküp/gün kapasiteli yeni bir arıtma tesisinin kurulumu ilk ihaleyi Temmuz ayında yapacağız. Membran Biyoreaktör olarak planlanan tesisinin kurulumunun tamamlanmasının ardından ikinci aşamaya geçeceğiz. İkinci aşamada 25 bin metreküp suyu alıp, Reverse Osmoz ya da Nano Filtrasyon gibi ileri arıtma teknolojisine tabi tutarak günde 15 bin metreküp proses su geri kazanımını sağlayacağız. Bu geri kazanımın 10 bin metreküp kısmı DOSAB’ın Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin ihtiyacının tamamını karşılayacak. 5 bin metreküp fazla da proseste kullanılacak. Böylelikle çevreci bir yaklaşımla su geri kazanımı ile yer altı suyu kullanımı azaltılacaktır. Membran alım ihalemizi Temmuz ayı içinde, inşaat yapım ihalesini de Aralık veya Ocak aylarında yapmayı hedefl iyoruz. 2016 yılı sonu itibariyle de 25 bin metreküp gün kapasiteli arıtma tesisimizi devreye almış olacağız” dedi. Kahraman, su konusunda, arz güvenliğini sürdürülebilir şekilde sağlamak için DSİ ile uzun soluklu bir çalışma yürüttüklerini belirtti.
Kahraman, DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi projesiyle ilgili gelinen süreci de anlattı. Projeyle ilgili nihai olarak ÇED raporunun onay yazısını 11 Haziran tarihinde aldıklarını hatırlatan Kahraman, “ÇED raporumuzla ilgili tüm süreç eksiksiz olarak tamamlanmış Çevre ve Şehircilik Bakanımızın olurundadır. Bu yatırımla ilgili finansmanımız da hazırdır” diye konuştu. Tesisin, mevcut hava kalitesini iyileştirecek, en çevreci önlemlerin alındığı, son derece verimli çalışacak bir tesis olarak tarif eden Ferudun Kahraman, hali hazırdaki fiyatlara göre önemli oranda avantaj sağlayacaklarını, sanayicilerin bu sayede rekabet üstünlüğü kazanacağını vurguladı. Kahraman; “İhale teklif mektupları uluslararası 7 firmaya gönderildi. Bu yıl bitmeden, yani DOSAB’ın kuruluşunun 25.yılında, tüm sanayicilerimizle yapacağımız ihale sonucu DOSAB tarihinin en büyük ve önemli yatırımını hayata geçirmek istiyoruz” açıklamasını yaptı. Yaklaşık 120 milyon dolar yatırımla kurulması planlanan tesis, bölgedeki tüm buhar ihtiyacı ile elektrik tüketiminin üçte birini karşılayacak. Yatırımına başlanacak olan Membran Biyoreaktör tesisi de Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin 10 bin metreküplük su ihtiyacını karşılayacak. 1990 yılında OSB statüsünü alan DOSAB, günümüzde 484 hektar büyüklüğe sahip. Bu alanın 384 hektarını sanayi parselleri oluşturuyor. 350 sanayi parselinin yüzde 90 doluluk oranına sahip bölgede halen 439 firma faaliyet gösteriyor. Firmalar 2014 yılında 4.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 42 bin kişiye istihdam sağlıyor.