Cesaret çiçeklerini güç birliğine yönlendireceğiz
Türk iş adamlarını "cesaret çiçekleri" olarak tanımlayan Hisarcıklıoğlu, "Türk diasporası olarak 10 temel hedefimiz var" dedi.
İSTANBUL - Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yurt dışındaki Türk iş adamlarını "cesaret çiçekleri" olarak tanımlayarak, "Kayaların arasındaki çatlaklarda biten çiçekler gibi risk alarak zorluklara rağmen uzaklarda olmayı başardılar. Artık DTİK olarak bu girişimcilerimizi, yani cesaret çiçeklerini, yurt dışında birbirinden pay kapmaya değil, güç birliğine yönlendireceğiz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş konseyi (DTİK) olarak Türkiye'de ve yurt dışında hayata geçirdikleri proje ve faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.
Türkiye'nin küresel bir güç olması için çalışmaların devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde Avrasya Bölgesini küresel işbirliği sahası olarak gördüklerini, Avrasya'da sloganlarının "Lojistikten enerjiye, ticaretten yatırımlara maksimum entegrasyon" olduğunu bildirdi.
Geçen yıl Çin ve Hindistan'dan Türkiye'ye gelen heyetlerin sayısının geçmiş 10 yılın toplamından daha fazla olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Buradan yola çıkarak Çin'in Şangay şehrinde DEİK'in temsilciliğini açmayı kararlaştırdık. Şanghay temsilciliğimizi, Türkiye ile Çin arasında bir geliştirme ofisi olarak tasarlıyoruz" dedi.
Bu yılın Türkiye'de Japon yılı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yıl sonunda geniş katılımlı Türk-Japon İş Konseyi toplantısı yapacaklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması için ABD'deki ATC konferanslarına benzer bir yapı ve etkinliği tasarlamaya başladıklarını anlattı.
4. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun 10-11 Haziran'da ve 17 Arap ülkesinin üye olduğu Arap İş Adamları Federasyonu ile 1. Türk-Arap İş Forumunun yılın ikinci yarısında toplanacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, 19-20 Haziran'da Hollanda'da 4. Maastricht Avrupa Türk İşadamları Zirvesi vesilesiyle Yurt Dışı Türk ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla 2 günlük büyük bir toplantı da düzenleyeceklerini söyledi.
Bu zirveye, Avrupa'daki Türk girişimci ve profesyonelleri davet edeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu toplantının sadece Türklerin buluştuğu bir toplantı olmayacağını, Hollanda Senato Başkanı, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü, Türk milletvekilleri ve Avrupalı siyasilerin de toplantıda yer alacağını, Avrupalılarla buluşup Avrupalı Türkler'i konuşacaklarını anlattı.
Türk girişimcilerin Facebook'u!
Hisarcıklıoğlu, Dünya Türk İş Konseyi İletişim Platformunun (www.dtik.org.tr) geçen yıl kasım ayından itibaren deneme amaçlı kullanıma açıldığını belirterek, "Bugün dünyadaki Türk girişimciler arasındaki ilk eşleştirme ve bilgi paylaşım portalını resmen hizmete açıyoruz" dedi.
Amaçlarının, yurt dışında değişik ülkelerde yaşayan Türk iş adamlarının birbirinden haberdar olmalarını sağlamak olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Kısmen bunda da başarılı olduk. Bu kurduğumuz internet sitesi ile bu konuda daha ciddi gelişmeler bekliyorum. DTİK İletişim Platformu Projesi, Türkiye'de bir ilktir. Buradaki bağlantı eşleştirme sistemi vasıtasıyla üyelere yaklaşık 200 bin eşleşme sağlandı. Türk girişimcilerin 'facebook'u olarak gördüğümüz bu platform üzerinden 75 farklı ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve profesyonel, kendi iş profillerini oluşturdu. Bine yakın yeni üyelik başvurusu da değerlendirme aşamasındadır."
Türk diasporası olarak 10 temel hedefimiz var
Türk diasporası olarak 10 temel hedefleri bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, diaspora üyelerinin Türk pasaportunun yanı sıra bulundukları ülkenin pasaportunu taşıması, üyelerin ayrıca Türk girişimcilerin ve Türkler'in başarı gösterdikleri ülkenin basınında yer alması için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası, IMF, OECD gibi çokuluslu kuruluşlarda daha fazla Türk'ün yer alması gerektiği görüşünü paylaşarak, Türk profesyonellerinin küresel şirketlerde üst düzeyleri hedeflemesinin önemine işaret etti.
Diaspora üyelerinin bulundukları ülkenin sosyal hayatında aktif yer alması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Diaspora üyesi Türkler, yerel ve ulusal düzeyde siyasete girmeli ama yalnızca Türklerin değil, herkesin sesi olmalıdır" dedi.
Yurt dışında iş yapan Türk girişimciler ve şirketlerinin birbirine rakip olmaması gerektiğini, gerekirse anlaşmazlıkları düzenleyecek ombudsmanlık sistemi kurulabileceğini, DTİK olarak buna öncülük edebileceklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, Dış Türkler Başkanlığı ve DEİK'in "Sürdürülebilir Diaspora Stratejisi" oluşturması gerektiğini kaydetti.
Türk-Rus İş Konseyi ile Moskova sanayicilerinden işbirliği