CEO'lara söz: Popülizm yok

Yatırım Danışma Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Seçimler zamanında olacak. Popülizm yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi'ne sekiz ülkeden 12 sektörü temsilen toplam 17 işadamı katıldı. Türkiye'de yatırımları olan uluslararası şirketlerin yöneticileriyle IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Philippe Le Houreou ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt'ın katılımıyla düzenlenen konsey toplantısının açılış konuşmasını, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan yaptı. Zirveye öğle saatlerinde katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da uluslararası yatırımcı ve CEO'lara seçimlerin zamanında yapılacağını ve hükümet olarak popülizm ve seçim ekonomisi uygulamayacaklarını söyledi.

 Yatırım Danışma Konseyi'nin bu yıl altıncı yaşını kutladığını hatırlatan Ali Babacan, bu yıl da yuvarlak masada Türkiye'nin yapısal reformlarını ve bundan sonra nelere odaklanması gerektiğini konuşacaklarını söyledi. Bugüne kadar konseylerden elde ettikleri sonuçların çok olumlu olduğunu ve konseyin dünyada örnek olarak gösterildiğine dikkat çeken Babacan, konseyde bugüne kadar Türkiye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi, problemli alanların düzeltilmesi gibi pek çok konunun tartışıldığını ifade etti.

"Bu masada konuşulan hiçbir şey unutulmuyor. Şikayetler, beğeniler, öneriler tartışılıyor" diyen Babacan, geçen konseyde katılımcıların en çok Türkiye'nin iyileştirilen sosyal güvenlik altyapısından etkilendiklerini belirtti. Babacan, katılımcıların enflasyon ve risk primlerinin düşürülmesi, büyüme politikalarına ve eğitim sistemine odaklandıklarını da dile getirdi.

Konsey üyelerinin hepsinin Türkiye'de yatırımı olduğunu ve Türkiye'deki yatırım ortamını iyi bildiklerini vurgulayan Babacan, "Bu masada bugüne kadar 21 ana başlıkta konuşulan 500 eylemi gerçekleştirdik" dedi.

Öğlen saatlerinde Yatırım Danışma Konseyi toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da uluslararası yatırımcı ve CEO'lara seçimlerin zamanında yapılacağı ve hükümet olarak populizm ve seçim ekonomisi uygulamayacaklarını  söyledi. 7.5 yıldır popülizme tevessül etmediklerini, bu konuda hassasiyetlerini sürdüğünü kaydeden Erdoğan, "Siyasetin önemli hastalığı olan seçim ekonomisine prim vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi.

Para politikası ve mali politikalardaki kararlılığın sürdüğünü ve bunun sonuçlarını almaya devam ettiklerini anlatan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Seçimler konusunda aynı şekilde kararlı bir tutum sergiliyoruz. Seçimlerin zamanında yapılması konusundan taviz vermiyoruz. Ülke içinde güven ve istikrar ortamını farklı bir boyuta taşıyoruz. Dış politikadaki aktif tavrımız Türkiye'nin dış ticaretine ve turizme olumlu yansıyor. Bunun da olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz".

4 ayrı  kuruluş kredi notumuzu yükseltti

Türkiye'nin dünyada etkisini hissettiren ekonomik krizi zamanında alınan tedbirler sayesinde en az etkiyle atlattığına dikkat çeken Erdoğan, bunun da uluslararası piyasalar tarafından olumlu algılandığını ve bir çok ülkenin kredini notunun düştüğü bir dönemde Türkiye'nin kredi notunun 4 ayrı kuruluş tarafından yükseltildiğini anlattı. Erdoğan şunları söyledi: "Uluslararası kuruluşlar Türkiye'yi en hızlı krizden çıkacak ülkeler arasına aldığını ve Türkiye'nin performansına ilişkin tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini söyleyen Erdoğan, " IMF 2009 yılında yüzde 3.7 olan 2010 yılı büyüme tahminini önce yüzde 5.2'ye sonra yüzde 6.2'ye çıkardı. OECD Kasım 2009'da yüzde 3.7 büyüme tahmininde bulundu, Mayıs 2010'da bunu yüzde 6.8'e çıkardı" dedi.  Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması, beşeri gelişmenin güçlendirilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması konusunda hazırladığı orta vadeli programını sunduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, ülkenin sürdürülebilir büyüme oranlarına ulaşmasında özel sektör yatırımlarına büyük rol düştüğünü ifade etti.Yatırım Tanıtım Ajansı'nın yatırımcıların bir çok sorununa çözüm ürettiğini belirten Başbakan Erdoğan, ajansın Dünya Bankası'nın 181 ajans içinde yaptığı değerlendirmede 15. Yatırım Ajansı olarak gösterildiğine dikkat çekti. Erdoğan şunları söyledi:"Yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarında uluslararası kuruluşlarla işbirliğini sürdürüyoruz ve değerli katkılarından yararlanıyoruz.  Dünya genelindeki olumsuz tabloya rağmen yapısal reformları büyük bir kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Daha çok işimiz var biliyoruz. Ama Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefine kararlılıkla ilerleyeceğiz."

Cisco 270 milyon dolarlık yatırıma geliyor

Amerika'nın bilişim ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren ve geçen yıl 36,1 milyar doalr ciroya sahip olan Cisco, Türkiye'de 270 milyon dolarlık bir yatırım hedefliyor. Türkiye pazarına 1996 yılında giren ve Türkiye'de 31.4 milyon Tl'ye ulaşan şirketlerinin 5yıl önce CEO'le-arı kanalıyla Başbakan'a yatırım sözü verdiğini hatırlatan Cisco Systems Başkan Yardımcısı Mohsen Moazami, "Yatırım için harekete geçtik. Hedefimiz doğrultusunda 270 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız" diye konuştu.

UPS, Türkiye'ye daha fazya yatırım yapacak

UPS Uluslararası Başkanı Daniel Brutto, ileride Türkiye'de daha fazla yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Yatırım Danışma Konseyi toplantısı arasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Brutto, Türkiye ekonomisini güçlü bulduklarını ve UPS olarak Türkiye'de büyümeye devam edeceklerini belirtti. Toplantıda Türkiye'yi daha rekabetçi yapacak konuların gündeme geldiğini ifade eden Brutto, ''Bizim için en önemli konu, daha etkin gümrüklerin oluşturulması. Gümrüklerde en önemli sorunlar bürokrasi, yavaşlık, farklı vergi oranları. Türkiye'den ihracat daha kolay ama ithalat çok zor'' dedi.

Brutto, Türkiye'nin krizden sağlam çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

''UPS ileride Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Müşterilerimiz ne kadar hızlı artarsa, Türkiye'ye yatırımlarımız da o oranda artacak. Halihazırda Türkiye'de iyi bir ağımız var. Türkiye'de taşıdığımız her yeni 35 paket için, yeni bir iş yaratıyoruz. Türkiye'de daha fazla paket taşımayı ve daha fazla iş yaratmayı bekliyoruz.''

En fazla ilgi ABD'den

İlki 2004 yılında düzenlenen ve geçen yıl ara verilen konseye bu yıl sekiz ülkeden 17 CEO katıldı.Konseye katılan teknoloji, perakende, bilişim-telekomünikasyon, finans, içecek, havacılık, gıda, lojistik, üretim ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren uluslar arası şirketler şöyle: Adobe Systems, Alshaya Group, Cisco Systems, Citi, Coca Cola, Deutsche Bank, Fiat Group, Finmeccanica, Huawei Technologies, Indesit Company, Jain Irrigation Systems, Kraft Foods, Li&Fung Limited, Mitsui Co., Ogilvy&Mather, Teleperformance, UPS, Vodafone Group. Konseye en fazla katılım Amerikan firmalarından geldi. 17 katılımcının yedisini ABD merkezli firmalar oluşturdu. İtalyanlar üç şirketle katılırken, diğer ülkeleri birer şirket temsil etti. 2008'de yapılan toplantıya katılan firmalardan altı tanesinin bu yıl da katıldığı dikkat çekti.

Zirveden izlenimler

- Yatırım Danışma Konseyi toplantısının bu yılki katılımcı çehresi önceki yıllara göre dikkate değer bir değişim gösteriyor.

- Bu sene 6. kez gerçekleştirilen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısında Adobe Systems, Coca-Cola Company, Deutsche Bank, Huawei Technologies, Jain Irrigation Systems, Kraft Foods, Li&Fung, Ogilvy&Mather, UPS, Vodafone Group gibi uluslararası şirketler ilk kez temsil edildi.

Yeni konsey üyeleri arasında içecekten, tarım ve sulamaya, gıdadan, lojistik ve taşımacılığa 12 sektör dağılımı gözlenirken, Ford, Toyota, Hyundai gibi daha önceki toplantılarda yer alan otomotiv şirketlerinin yokluğu ise dikkati çekti.

- Katılımcı uluslararası şirket sayısı başlangıçta 18 olarak belirtilirken, Teleperformance EMEA Bölge Başkanı Norberto Varas'ın rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığı, bu nedenle 17 şirketin yer aldığı bildirildi.

- Şirketlerin ülkeler bazında dağılımına bakıldığında ise ABD merkezli 7 şirkete karşılık, İtalya'dan 3, Almanya ve İngiltere'den birer şirketin üst düzey yöneticisi Konsey toplantısında hazır bulunurken, Kuveyt, Çin, Hindistan, Hong-Kong ve Japonya'dan da şirket yöneticileri bulunuyor.

- Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısına çok uluslu şirketlerden 2'i başkan, 6 üst yönetici (CEO) seviyesinde temsil edilirken, diğerlerinden başkan yardımcısı, bölge başkanı ve direktörler seviyesinde katılım oldu.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantı çerçevesinde gerçekleştirilen birinci oturumda, Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin yuvarlak masa düzeninde ''son toplantının gerçekleştirildiği 2008 yılından bu yana yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda Türkiye'de yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, Türkiye'de önümüzdeki bir yıl içinde yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda ulaşılması gereken somut hedefler'' konusunda görüşlerini aktardığı bildirildi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir