Çelik ihracatı geriledi
Çelik ihracatı Ocak-Mart'ta Ortadoğu ve Afrika'daki olumsuzluklarla miktar bazında yüzde 8.8 geriledi
Türkiye'nin çelik ihracatı Ocak-Mart döneminde en önemli ihracat pazarları konumundaki Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki olumsuzlukların etkisiyle miktar bazında yüzde 8.8, değer bazında da yüzde 20.2 geriledi.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik ihracatı Ocak-Mart döneminde miktar bazında yüzde 8.8 azalışla 4.21 milyon ton, değer bazında da yüzde 20.2 düşüş ile 2.77 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin Ocak-Mart aylarındaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 4.4 milyon ton; değer bazında ise 3.27 milyar dolara ulaştı.
Çelik sektörünün ilk çeyreği beklentilerin altında kapattığını belirten Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Diğer sektörlerde olduğu gibi biz de ekonomik ve siyasi olayların gölgesinde kalıyor ve etkileniyoruz. Ortadoğu ve Afrika bizim en önemli ihracat pazarımız. Buralarda yaşanan karışıklıklar tedirginlik oluşturuyor ve dolayısıyla talepler azalıyor. Son olarak Suudi Arabistan’ın Yemen’e askeri müdahalesinin sürmesi de ihracatımızı eksi yönde etkiledi" dedi.
Sanayileşmiş ülkelerdeki ticaret önlemlerinin de ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Ekinci, "Özellikle Amerika, Kanada ve Güney Amerika ülkelerinin bu yönde ciddi girişimleri söz konusu. Bir yandan da önemli ihracat pazarlarımıza Ukrayna, Rusya ve Çin gibi ülkeler dampingli mal ihraç ediyor. Bütün bunlar bizim ticari faaliyetlerimizi fazlasıyla zorluyor" diye konuştu.
İhracatçıların alternatif yeni pazar arayışlarının devam ettiğini belirten Ekinci, bunun için 62 firmadan ulaşan bir Ur-ge takımı kurduklarını söyledi. Birlik verilerine göre, yılın ilk çeyreğindeki ihracatta ilk sırada 1.77 milyon tonla Ortadoğu yer alırken; bunu 703,000 tonla Kuzey Amerika ülkeleri, 527,000 tonla Avrupa Birliği, 375,000 tonla Kuzey Afrika ülkeleri, 345,000 tonla Orta ve Güney Amerika ülkeleri izledi.
Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler; 2.06 milyon tonla inşaat çeliği, 450,000 tonla boru, 410,000 tonla profil ve 334,000 tonla yassı sıcak olarak sıralandı. Birlik verilerine göre Mart ayı ihracatı ise, geçen yılın ayına göre miktarda yüzde 0.3 düşüşle 1.5 milyon ton, değerde yüzde 17.6 azalışla 966 milyon dolar oldu.