Çaykara'daki çığ faciasının raporu hazırlandı

Raporda, ölen işçilerin, direnmelerine rağmen şantiye şefi gibi davranan şirketin makine sorumlusu tarafından jeneratör tamiri yapmaları için zorla çığ bölgesine götürüldüğü belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trabzon'un Çaykara ilçesinde yaklaşık 6 ay önce hidroelektrik santrali (HES) inşaatındaki 5 işçinin öldüğü çığ faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, olayda ölen 4 işçinin hiçbir kusurunun olmadığı ve inşaatta şantiye şefi gibi davranan makine sorumlusu tarafından zorla çığ bölgesine jeneratör tamiri yapmak için götürüldükleri bildirildi. 

İlçenin Karaçay Mahallesi Kavlatan mevkisindeki özel bir şirkete ait HES tünel girişinde, 10 Ocak 2015'te gerçekleşen ve işçiler Nusret Er, Muhammet Işıklı, Özgür Özyürek, Erhan Arslan ve Lokman Çelik'in hayatını kaybettiği çığ olayına ilişkin soruşturma Çaykara Cumhuriyet Savcılığınca yürütülüyor. 

Sorumlular hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan açılan soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu da savcılığa gönderildi. 

Söz konusu raporda, HES inşaatında asıl işverenin BTA AŞ olduğu, bu şirketin işi Tulpar AŞ'ye devrettiği, bu şirketin de bir sözleşmeyle işi devrettiği Öz Seda şirketinin işi olayda ölen taşeron işveren Özgür Özyürek'e verdiği anlatılarak, olayda ölen diğer 4 kişinin Öz Seda şirketinin sigortalı işçileri olduğu belirtildi. 

İşçilerin Özyürek'in şirketine geçişlerinin olay tarihinde tamamlandığı, taşeron işveren Özyürek'in işi 12 Aralık 2014'te yaptıkları sözleşmeyle Öz Seda Şirketi yetkilisi Kamil Hilmi Güzel'den aldığı ifade edilen raporda, Güzel'in yanı sıra BTA AŞ'nin Genel Sorumlusu Hasan Koç'un olayda 5 kişinin ölümünde asli kusurlu olduğu kaydedildi. 

Raporda, çığ tehlikesi nedeniyle bölgeye gitmemekte direnen 4 işçinin Öz Seda şirketinde makine sorumlusu olan ancak şantiye şefi gibi davranan Abdülhamit Akgül tarafından zorla jeneratör tamiri yapmaları için çığ bölgesine gönderildiği anlatılarak, bu kişinin tüm risklere rağmen işi tatil etmeyip gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle asli kusurlu bulunduğu ifade edildi. 

Olayda taşeron Özgür Özyürek, iş güvenliği uzmanı Noman Hisoğlu ve Tulpar AŞ'nin de tali kusurlu olduğu belirtilen raporda, ölen işçiler Nusret Er, Muhammet Işıklı, Erhan Arslan ve Lokman Çelik'in hiçbir kusurunun olmadığı, sadece amirlerinin verdiği işi yaparken hayatlarını kaybettikleri vurgulandı. 

Raporda, olay sırasında formen olduğu ifade edilen ve çığ faciasından son anda kurtulan Bülent Yılmaz'ın da amirlerinin verdiği işi yaptığı ve bir kusurunun bulunmadığı kaydedildi. 

Raporda, facianın, sorumluları tarafından istenmemesine rağmen meteorolojik uyarılar ve daha önceki tecrübeler dikkate alındığında öngörülebilir bulunması sebebiyle faillerin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçundan yargılanması gerektiğine işaret edildi.  

Olayla ilgili Öz Seda şirketi yetkilisi Kamil Hilmi Güzel tutuklanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir