Çalışanlar en çok "istifa ederek" işten ayrılıyor
PERYÖN Bilgi Yönetimi Platformu ve Towers Watson’ın yaptığı "Çalışan Devir Oranı" araştırmasına göre, 2011’de şirketlerde çalışan her 100 kişiden 24’ünü işe yeni alınanlar oluşturdu.
İSTANBUL - Türkiye ekonomisi küresel krizin ardından 2009’da yüzde 5’e yakın daralırken, 2010’da yüzde 8,9 ve 2011’de yüzde 8,5 büyüdü. Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Bilgi Yönetimi Platformu ve Towers Watson büyümeyle birlikte 2011’de şirketlerdeki işe alımları ve işten çıkarmaları araştırmaları araştırdı.
Farklı sektör ve büyüklüklerde 107 şirket arasında yapılan "Çalışan Devir Oranı" başlıklı araştırmaya göre 2011’de yeni işe alımların yarattığı devir oranı ortalama yüzde 24 oldu. Yani şirketlerde çalışan her 100 kişiden 24’ünü işe yeni alınanlar oluşturdu. Buna karşılık askerlik, emeklilik, iş akdinin feshi ve istifa vb gibi tüm sebepler dahil, işten çıkışların yarattığı devir oranı ortalama yüzde 18 olarak gerçekleşti. İstifa ederek, kendi isteğiyle işten ayrılanların oranı ise yüzde 9 oldu. Sektörlerden bağımsız bakıldığında, işten ayrılma nedenleri içindeki istifa oranı yüzde 52 seviyesinde gerçekleşti.
En yüksek işe alım hizmet sektöründe
Sektörlere bakıldığında ise yüzdesel olarak en yüksek büyüme hizmet (yüzde 35), finansal hizmetler ve bankacılık (yüzde 32) alanında yaşandı. İlaç sektörü ise daraldı. Hizmet, finansal hizmetler ve bankacılık sektöründe işgücü ortalama yüzde 19 büyüme gösterirken, ilaç sektöründeki küçülme yüzde 6 oldu. İlaç sektöründe artan regülasyonların etkisi ile özellikle satış ekipleri ve organizasyonel yapılanmalar gözden geçirildi, bu durum çalışan devir oranlarına da yansıdı.
Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 75’i, 2011 yılı içerisinde "yönetici" işe alımı gerçekleştirdiğini belirtti. Bu şirketler toplam yönetici sayılarının yüzde 15’ini dışarıdan alım yaparak istihdam etti. Bu oranın en yüksek olduğu üç sektör tekstil ve konfeksiyon (yüzde 25), hizmet (yüzde 16) ve tüketim ürünleri (yüzde 14) oldu.
Şirketlerin 2011 yılı içerisinde gerçekleştirdikleri işe alımların yüzde 10’u yönetim kadrolarına yapılan yeni alımlardan oluştu. Bu oranın en yüksek olduğu üç sektör ilaç (yüzde 16), hizmet (yüzde 9), otomotiv (yüzde 9) oldu.
Tekstilde her dört çalışandan biri işten ayrılıyor
2011’de tüm nedenler dahil yaşanan işten ayrılmaların yarattığı çalışan devir oranı ortalama yüzde 18 olarak gerçekleşirken; işten ayrılmalarda ilk üç sırayı tekstil / konfeksiyon (yüzde 25), teknoloji / elektronik / telekomünikasyon (yüzde 20) ve ilaç (yüzde 13) aldı.
İstifa ederek işten ayrılanların yarattığı çalışan devir oranı tüm şirketlerde ortalama yüzde 9 oldu. En çok istifa teknoloji / elektronik / telekomünikasyon (yüzde 13) ve finansal hizmetler ve bankacılık (yüzde 12) sektöründe yaşandı. İstifa edenlerin oranının en düşük olduğu sektörler ilaç (yüzde 6) ile otomotiv (yüzde 6) oldu.
İşten ayrılma nedenleri içinde istifa ederek ayrılanların oranı yüzde 52’yi buldu. Finansal hizmetler ve bankacılık (yüzde 74) ile hizmet (yüzde 67) sektörü en çok istifanın yaşandığı sektörler olurken, enerji ve kimya (yüzde 38) ile ilaç (yüzde 35) istifa ederek ayrılmanın en az olduğu sektörler olarak göze çarptı.