Çağlayan: Görevimiz greyderlik yapmak
Balıkesir Sanayi Odası tarafından düzenlenen, 2010 Yılı kurumlar ve gelir vergisi ile ihracat ödül töreninde konuşan Çağlayan, iş dünyasının, yatırım, üretim ve ihracat üçlüsünü beraber koşturması gerektiğini söyledi.
BALIKESİR - Balıkesir Sanayi Odası tarafından düzenlenen, "2010 Yılı kurumlar ve gelir vergisi ile ihracat ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ülkedeki devam etmesi gereken güzel gelişmelerin özel sektörle olacağını belirterek, iş dünyasının, yatırım, üretim ve ihracat üçlüsünü beraber koşturması gerektiğini söyledi.
Hükümet olarak görevlerinin "greyderlik" yapmak olduğunu dile getiren Çağlayan, "Bizim görevimiz, sizlerin önündeki, çer, çöp, toz toprak ne varsa bunları toplamak. Sizlerin hız yapabileceğiniz otobanları hazırlamak. Bu otobanlarda istediğiniz hızı yaptırmak görevimiz" dedi.
Türkiye'nin aradan geçen 9 yılda ihracatını, milli hasılasını, kişi başına düşen gelirini 4'e katlamışsa bunun arkasında özel sektörün olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu nedenle iş dünyasına teşekkür etti.
Çağlayan, Türkiye'nin marka değerinin arttığını belirterek, "7-8 yıl önce 200 milyon dolara satılmayan satılamayan bankalar, 2,7 milyar dolara satılmıştır. Şirketlerimizin itibarı artmıştır. Yeter mi? Hayır, gidecek çok daha yolumuz var" diye konuştu.
"2023 rotası çok önemli"
Çağlayan, 9 yıl önce bunları kendisi dahil birçok insanının hayal bile edemediklerinin başarıldığını belirterek, "Bugün gördük yaşadık. Şimdi yelkenini açmış, rüzgarını dolduran ve gideceği rotasını belirlemiş bir ülkeyiz. Rotasını belli olan gemiye rüzgar yardım eder. Rotanız belli değilse işiniz rast gelsin. 2023 rotası bizim açımızdan çok önemli" ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın akciğerinin nefes alacağı temiz hava ortamı artık Türkiye'dir
Avrupa açısından Türkiye'nin önemli rolünün bulunduğunu belirten Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Avrupa yaşlanmıştır. Avrupa Komisyonu'nun raporuna göre önümüzdeki 10 yılda bir milyon 600 bin şirket kapanacaktır. Niye? İşini bırakacağı ikinci nesli olmadığı için kapanacak. Bu Türkiye'nin rekabet avantajı anlamına geliyor. Avrupa çalıştıracak insan bulamıyor. En yakın liman neresi? Türkiye. 2003'e kadar gelen doğrudan sermaye 14,5 milyar dolardı, son 8 yılda gelen ise 105 milyar dolara ulaştı. Gelen sermayenin yüzde 92'isi Avrupa'dan geliyor.
Avrupa'dan kara kaşımıza kara gözümüze gelmiyor. Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarına, serbest piyasa ekonomisine, bankacılık sistemine, 28 yaş ortalamasına ve güçlü pazar olmasına geliyorlar. Gidecek başka yer yok. Avrupa'nın akciğerinin nefes alacağı temiz hava ortamı artık Türkiye'dir."
Konuşmaların ardından, gelir ve kurumsal vergisi ile ihracatta ilk sıraya giren firmalara, ödedikleri vergi ve yaptıkları ihracatlara göre altın, gümüş ve bronz madalyaları ile plaketleri verildi.