Çağlayan: Cari açığın ilacı yatırım ortamındaki iyileşmedir

Ekonomi Bakanı Çağlayan, cari açığın kapatılmasında yatırım ortamında sağlanacak ekstra iyileşmelerin etkin olacağını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yatırım ortamında sağlanacak ekstra iyileşmelerin, Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olan cari açığın da önemli bir ilacı olacağını söyledi.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında toplandı.

Bakan Çağlayan, dünyadaki pek çok ülke ekonomisinin küresel ekonomik krizden ciddi oranda etkilendiğini hatırlatarak, özellikle dünya yatırım ve ticaret hacminin azaldığı şu dönemde Türkiye'nin, ilk çeyrekteki büyüme performansını ikinci çeyrekte de sürdürdüğünü ve ilk yarıyı yüzde 10,2 büyüyerek kapattığını söyledi.

Ekonominin yakaladığı bu yüksek performansın sağlıklı ve sürdürülebilir hale getirilebilmesinin anahtarının da yatırımlar olduğuna işaret eden Çağlayan, 2023 hedeflerinin cari açıkla mücadele açısından yatırımların artırılmasının öncelikli konular olduğunu kaydetti. Yatırımların artırılmasında ekonomik performans ve piyasa koşullarını yanı sıra, yasal ve idari çerçevenin elverişli olmasının da büyük önem taşıdığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Siyasi alanda sağlanan güven ve istikrar ortamı sayesinde, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen, ülkemizdeki yatırımlardaki artış hala devam etmektedir. Yatırımların artırılması, YOİKK'in etkin bir şekilde çalışarak, yatırımcıların sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm bulmasıyla doğrudan ilgilidir. Bu kapsamda, birinci önceliğimiz Türkiye'deki yatırımcıların sorunlarının tanımlanması ve çözümlenmesinde rol alan YOİKK platformunu, ekonomimizin rekabet gücünün artırılmasında daha etkin bir şekilde kullanmaktan geçiyor."

Çağlayan, YOİKK platformu aracılığıyla Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarında 10 yıl boyunca elde edilen tecrübe ile kamu, özel sektörleri arasında oluşturulan ortak çalışma kültürünün pek çok ülkeye örnek teşkil edecek bir yapıya büründüğünü vurguladı.

Çağlayan, yatırımların artırılmasının, pek çok uluslararası kuruluş tarafından küresel krizden çıkış stratejisi olarak görüldüğünü ifade ederek, küresel krizle birlikte daralan yatırım pastasından pay almak için ülkelerin, reform çalışmalarını hızlandırma konusunda adeta yarış halinde olduğunu anlattı.

''Bizlerin bu alandaki çalışmaları hızlandırarak, proaktif bir yaklaşım benimsememiz olmazsa olmazımızdır'' diyen Çağlayan, istihdam, ihracat ve üretim artışını da beraberinde getiren yatırımların artırılmasının, Türkiye'nin ödemeler dengesi performansının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin yatırım ortamında sağlanacak ekstra iyileşmelerin, Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olan cari açığın da önemli bir ilacı olacağını belirterek, cari açığın azaltılmasında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının en önemli kalem olduğunu kaydetti. Doğrudan yatırım kararlarının gerçekleşmesinin orta vadeli bir süreç olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'ye yatırım çekme faaliyetlerinin cari açığa olumlu etkilerinin çok daha belirgin, çok daha net bir şekilde görüleceğini anlatan Çağlayan, bürokratik engellerin azaltılmasının, yatırım ortamındaki iyileşmelerin ihracatın artışında da çok önemli katkı sunduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir