Büyüyen Türkiye'ye büyük ilgi
İngiltere Dış Ticaret Bakanı, "Türkiye'ye yatırıma gitmeyen İngiliz CEO'lar patronlarına hesap vermeli" dedi.
LONDRA - Türkiye mali kriz döneminde izlediği olumlu politikaların meyvelerini toplamaya devam ediyor. OECD içinde yüksek büyümeyle birlikte borcunu düşüren tek ülke olan Türkiye'ye geçmiştekinin aksine ülkeye yatırım yapmayanlar sorgulanıyor.
2001'de bankacıyken Türkiye'ye yatırım yapma konusunu gündemlerine aldıklarını belirten İngiltere Dış Ticaret Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint, "Önceden Türkiye'ye yatırım yapanlar neden yapmak istediklerini açıklamak zorundaydılar. Ancak şimdi bu ülkeye neden yatırım yapmadıklarının hesabını yönetim kurullarına vermek zorundalar" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- İngiliz İş Konseyi tarafından organize edilen 'Grow with Turkey' konferansı İngiltere'nin başkenti Londra'da yapıldı. Programda iki ülkenin önde gelen şirketlerinin üst düzey temsilcileri de katılarak işbirlikleri konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Etkinliğin açılışında konuşan İngiltere Dış Ticaret Bakanı Lord Green of Hurstpierpoint, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği başta olmak üzere farklı konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İngiltere hükümeti olarak Türkiye'nin AB üyeliğini sonuna kadar desteklediklerini söyleyen Hurstpierpoint, bunu savunmayı da sürdüreceklerini kaydetti. Türkiye'nin AB'ye güç ve dinamizm katacağını aktaran İngiliz bakan, bir önceki gün, Almanya'da beş yılda bir yapılan konferansta da Türkiye'nin AB'ye dahil olmasının önemine vurgu yaptığı hatırlattı.
2008 yılında yaşanan ekonomik krizin şirketlerle birlikte ülkelerin de mali dengelerini bozduğunu söyleyen Hurstpierpoint, bunun üstesinden gelinmesi içinde ticaret ve yatırım alanlarının genişletilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Bu kapsamda yatırım yapılabilecek en iyi pazarlardan birinin Türkiye olduğunun altını çizen İngiltere Ticaret Bakanı, "Türkiye, hem geçmişte hem de bugün Asya ve Avrupa arasında bir köprü işlevi görüyor. Bu açıdan İngiliz şirketleri hem Türkiye'ye gönül rahatlığı ile yatırım yapabilirler.
Ya da Türk şirketleri ile birlikte üçüncü ülkelerde yatırım yapabilirler. Geçmişte dönemde İngiliz şirketlerini yöneten CEO'lar neden Türkiye'ye yatırım yaptıklarının hesabını yönetime verirlerdi. Bugün ise yönetim kurulları yöneticilerini neden Türkiye'ye yatırım yapmadıkları konusunda hesaba çekecekler" ifadelerini kullandı.
Türk ekonomisinin son dönemde ciddi bir ivme kazandığına da atıfta bulunan Bakan Hurstpierpoint, hükümet olarak bunu gündemlerine aldıklarını, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkileri artırmak içinde gerekli adımları atmaya devam edeceklerine dikkat çekti.
"Türkiye'yi radarınıza almanın tam zaman"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'deki potansiyelin her zaman var olduğunu, ancak geçmiş dönemlerde kalıcı bir siyasi istikrarın sağlanamamasından dolayı yatırımcıların korkak davrandıklarını sözlerine ekledi.
Bu sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıllarda CEO'ların Türkiye'ye yatırım yapacakları zaman yönetim kurullarını ikna etmekte zorlandıklarına dikkat çeken Şimşek, "Ancak şimdi Türkiye gayet iyi durumda. Hem ticari hem de yatırım olanaklarının düzeltilmesi için gerekli reformları yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye'yi şayet radarınıza almadıysanız bunun tam zamanı. Çünkü ülkede ciddi bir gelişme ve ortam var. Bunu değerlendirin. Ve Türkiye'yi radarınıza dahil edin" açıklamasında bulundu.
"Dış ticaretin negatif etkisi olmasaydı büyümede Çin'i geçerdik" diyen Maliye Bakanı, yeni açıklanan rakamlara vurgu yaparak, bunun gerçekleşmesi durumunda büyüme rakamlarının yüzde 10'lar seviyesine yükseleceğine dikkat çekti. Bakan Şimşek, ayrıca Türkiye'nin ihracat rakamlarının düşmesinde de Avrupa'daki daralmanın etkili olduğunun altını çizdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye'de 2 bine yakın bir İngiliz yatırımcının olduğuna dikkat çekerek, ticaret hacminin artırılması için daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Özellikle İngiliz yatırımcıların mali yönden güçlü olduklarına da atıfta bulunan TOBB Başkanı, şirketlerin Türkiye'ye savunma, perakende, inşaat ve finans sektörüne yatırım yapmalarının faydalarına olacağına vurgu yaptı.
Rifat Hisarcıklıoğlu İngiltere'nin Türkiye'nin önemli bir ticari partneri ve siyasi hiçbir sorunu olmayan bir ülke olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Türkiye yüzde 8.9 büyüme ile bölgesinin en hızlı büyüyen ülkesi. Dünyada 5'inci Avrupa'da birinci konumda. Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya'da oldukça aktif konumdayız. Çok büyük projeleri gerçekleştiriyoruz. İngiltere ise dünyanın önemli ticari merkezlerinden biri, sermayesi güçlü. İngilizlerde para bizde de cesaret var. Parayı ve cesareti birleştirerek çok önemli projeleri bizim bölgemizde gerçekleştirebiliriz."