Yıldırım: Yapılan hukuki bir işlemdir
Başbakan Yıldırım, HDP'li vekillerin gözaltına alınmasının hukuki bir işlem olduğunu söyledi ve Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt verdi.
Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Denizcilik Örgütü Dünya Denizcilik Günü programında ve sonrası açıklamalarda bulundu.
Yıldırım, HDP'li milletvekillerine düzenlenen operasyonla ilgili olarak, "Türkiye bir hukuk devleti, hukukun önünde kimsenin üstünlüğü yok. Yapılan işlem hukuk içerisinde bir işlemdir. Daha önce mahkemeler, dokunulmazlıkları kaldırılan toplam 154 milletvekiline ifadeye gelme çağrısı yaptı" dedi.
'Hukuki bir işlem'
"HDP'liler dışında hepsi ifadelerini vermiş" diyen Yıldırım, "HDP milletvekillerinin sadece 1'i gitti, 54'ü uymadı. Yani hukukun üstünlüğünü tanımamıştır. Yapılan işlem mahkemelerin yaptığı çağrıyı yerine getirmemesi üzerine gerçekleşen bir işlemdir" şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Seçimle gelen seçimle gider" sözleriyle ilgili olarak, "Tabiki ona kimsenin itirazı olamaz ama bunu terör eylemleriyle karıştırmamak gerek. Buradaki iş tamamen yargısal bir faaliyettir. Seçilmiş olmasına rağmen terörle hareket eden, terörü cesaretlendirenlerin bu tutumları nedeniyle yapılan hukuki bir işlemdir. Bu konunun net bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Vatandaşın kafasını karıştırmaya gerek yok."
"Güvenlik açısından zaman zaman bu tip tedbirlere başvurulabilir"
Sabah saatlerinden itibaren sosyal medya sitelerine erişimdeki yavaşlama konusundaki bir soruyu da Yıldırım, "Güvenlik açısından zaman zaman bu tip tedbirlere başvurulabilir, bunlar geçici tedbirlerdir, tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale döner" şeklinde yanıtladı.
Yıldırım, bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın burada programları var, bizim de programımız var, bu vesileyle... Planlanan bir görüşme değil, sadece burada olduğu için uğradım, kendisine selam verdim. Bu gelişmeler hakkında da bilgi arz ettim." dedi.
'Gidip ifade verecekler, bu kadar basit'
Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: "Siyaset, suç işlemenin bir kalkanı olamaz. Eğer siz siyaseti suç işlemek için kendinize bir güvence olarak görürseniz büyük yanlış içinde olursunuz. Türkiye, bir hukuk devleti, eğer Sayın Bahçeli, Sayın Baykal, Sayın Kılıçdaroğlu ve milletvekillerinin birçoğu gidip ifade veriyorsa HDP'dekiler de gidip ifadelerini verecek, bu kadar basit. Bundan kaçındığınız zaman doğacak sonuçtan da şikayet etmemeniz gerekir"
Kılıçdaroğlu: Seçimle gelen seçimle gitmeli
'Türkiye büyümesi dünya ortalamasının iki katı'
Başbakan Yıldırım "Özellikle gelişmiş ülkeler diye nitelediğimiz Avrupa ülkelerinde büyüme neredeyse yok denecek kadar az. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsak Türkiye büyümede bütün olumsuzluklara rağmen dünya ortalamasının iki katında bir performans gerçekleştiriyor" dedi.
Dünya Denizcilik Günü dolayısıyla Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan Başbakan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:
"Dünya ticaretindeki küresel bir birim küçülme deniz taşımacılığına tam 4 kat olarak yansıyor. Dolayısıyla en önce ve en fazla küresel ticaretteki daralmadan etkilenen sektör; denizcilik sektörüdür. Denizlere kıyısı olan her bölgemize bundan sonraki hedefimiz; bir ana aktarma limanı oluşturmaktır. Bunlarla ilgili Ege Denizi'nde ve Karadeniz'de yapım çalışmaları halen devam etmekte olup, Akdeniz'de de özel sektöre ait limanlar hizmete girmiş olup, daha büyük ölçekli konteyner liman planlaması da mevcuttur."
Yıldırım, "Bu kriz mutlaka bitecek. Bunun işaretlerini yavaş yavaş görüyoruz. 8 yıl aradan geçti. Belki son yakın tarihimizdeki en büyük krizi yaşadık. Artık yavaş yavaş küresel ticarette canlanma emareleri başladı. O halde denizcilik belki 1 yıl, belki 1,5 yıl sonra tekrar o eski güzel günlerine dönecektir." dedi.
'Mültecilerin sayısı dünyada 55 milyonu aşmıştır'
Başbakan Yıldırım, "Dünya, temel problemlerini çözmek için önce küresel ve bölgesel barış meselesini halletmesi gerek. Bugün mültecilerin sayısı dünyada 55 milyonu aşmıştır. 55 milyon nüfusu olan kaç tane ülke vardır? Sorun büyüktür. BM başta olmak üzere dünyanın ileri gelen ülkelerinin çok daha fazla sorumluluk alması zamanı gelmiştir. Eğer küresel barışı, küresel güveni sağlayamazsak, terörü küresel bir tehdit olmaktan çıkaramazsak, bütün bu konuştuklarımızın gerçekleşmesi de bir başka bahara kalır. Burada da işte bu toplantıda olduğu gibi dayanışma, bir araya gelme, terörden korkma değil, terörü korkutma esasına dayanan bir iş birliğine ihtiyaç vardır." diye konuştu.