Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Dönüşüm Projesi
SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN
Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi doğru bir proje… Ama yanlış yerden başlandığı için şimdilik rafa kaldırıldı. Projeyi 1 yıl önce başlatan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, projenin muhatapları olan işyeri sahipleri ile anlaşamayınca projeyi rafa kaldırdı.
Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile hazırlanan ve 200 hektardan fazla bir alanda hayata geçirilmesi planlanan büyük bir proje. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı alanda 3 binden fazla işyeri var. Proje yapılan hesaplamalara göre yaklaşık 2 milyar liralık bir bütçeyi içeriyor. Bu kadar büyük bütçeli bir proje ile Dörtyol bölgesindeki binlerce işyeri yıkılarak çarpık yapılaşma kaldırılacak ve yerine 6 bin konut, 250 bin metrekare alana ticari plaza, 50 bin metrekare alana mahalli ticaret alanı, 700 yeni atölye ve tamirhane, 125 bin metrekarelik alana alışveriş merkezi, 25 bin metrekare alan üzerine de 5 yıldızlı bir otel ve diğer sosyal tesisler yapılacaktı. Projenin 5 yılda tamamlanması öngörülüyordu. Projenin gerçekleştirilebilmesi halinde Sakarya bu alanda Türkiye'ye örnek olabilecek önemli bir çalışmanın öncülüğünü de yapmış olacaktı. Olmadı.
Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi mutlaka hayata geçirilmesi gereken önemli bir proje. Bugün için hayata geçirilmesi zor olsa da önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu bölgede bulunan işyerleri mevcut taleplere cevap veremeyecek bir konumda olacak. Bu nedenle bu projeyi sadece Büyükşehir Belediyesi'nin projesi olarak görmemek gerekiyor. Her ne kadar bu projenin muhatabı işyeri sahipleri olsa da projenin hayata geçebilmesi için mutlaka Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin önemli katkıları gerekiyor. Ya da Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı alanı istimlak ederek projeye devam edecek. Ama bu da imkansız, çünkü Büyükşehir Belediyesi'nin ekonomik gücü buna müsait değil.
Şimdi yeni bir formül öneriliyor Dörtyol esnafı tarafından. Esnaf iyileştirme istiyor ve "Kentsel Dönüşüm" yerine "Kentsel Tasarım" öneriyor. İşte bu noktada atılması gereken önemli bir adım var. Dörtyol esnafı, Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yeniden bir araya gelip yeni bir yol haritası belirleyip, proje her kesimin kabul edebileceği şekle getirilerek hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli. Çünkü bu konuda bir süreç başlamıştır. Bugün olmasa bile önümüzdeki dönemlerde bu proje yeniden gündeme gelecek ve belki de bugünkünden çok daha fazla sorunlu bir şekilde karşımıza çıkacak. Dolayısıyla bu konuda daha fazla zaman kaybedilmeden ortak akılla hareket ederek bu sorunu çözmenin yolları aranmalı. Bu konuda Sakarya Üniversitesi'nden mutlaka görüş alınmalı ve bu sürece Sakarya Üniversitesi de dahil edilmeli. Böyle bir projenin bilimsel yanı göz ardı edilmemeli.