Bütçe üzerindeki görüşmeler başladı

Komisyonda, bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Ekimde TBMM Başkanlığı'na sunulan bütçenin sunumunu, komisyonda 26 Ekimde yapmıştı.

Bütçe üzerinde ilk sözü, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın aldı.

Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler, 25 Kasım günü sona erecek. Daha sonra TBMM Genel Kuruluna gelecek bütçe, buradaki görüşmelerin ardından, milletvekillerinin onayına sunulacak.

"Aynı kazların tüylerini yolma alışkanlığından vazgeçilmeli"

 

Görüşmelerde ilk sözü alan CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa atıf yaparak, "Bu kanuna neden uyulmuyor, madem uymayacaksanız bu kanunu neden çıkardınız, eğer Hükümet kanuna uymazsa, vatandaştan kanuna uymasını nasıl bekleyecek?" diye konuştu.

ÖTV hasılatının, dahilde alınan KDV hasılatından fazla olduğunu, bunun vergi mantığına ve teorisine ters düştüğünü savunan Ayaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolaylı vergilere bu denli yüklenmek, başarısızlığın ve kolaycılığın göstergesidir. AKP Hükümeti, kümese girme gafletinde bulunan hep aynı kazların tüylerini yolmaya devam etme alışkanlığından vazgeçip, kayıt dışılıkla kararlılıkla mücadele ederek, vergi tabanını genişletmeye çalışsa iyi edecektir."

"Derin, yapısal kriz var"

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşaoğlu da sözlerine, "Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesini kınadığını" söyleyerek başladı.

Kuşoğlu, çok derin, yapısal bir kriz yaşandığını, bunun, yapısal sonuçlarının olacağını, olmaya da başladığını öne sürdü. Kuşoğlu, Maliye Bakanlığından başlayarak, yönetim anlayışının, yapısal kriz doğrultusunda değişmesi gerektiğini dile getirdi.

Tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Kuşoğlu, cari açığın ilacının, tasarrufların artması olduğu görüşünü savundu.

"Çözüm Türk milletinin has başkanlığında"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal de "Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptalinin", kendisini şaşırttığını ifade ederek, birlik ve beraberlik gösterilmesi gerektiğini belirtti.

"Alacağınız ne tür tedbirler varsa, birlik içinde yapalım, dışardan destek alacağız diye uğraşmayın. 9 yıldır çözüm olmadığını gördünüz" diye seslenen Günal, "Hükümetin, çözümün, BOP eş başkanlığından değil, Türk milletinin has başkanlığından, has başbakanlığından geçtiğini düşünmesi lazım" dedi.

"Emeklilere acıyın"

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, taksi plakası sahibi taksicilere, bir defalık arabalarının değiştirilmesinde ÖTV ve KDV alınmayacağının söylenmesi halinde, bütün taksilerin kayıt altına alınacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, "Sayın Bakan emeklilere acımanız yok mu? Bu insanlara acıyın, acınacak haldeler" diye seslenen Aslanoğlu, "Onlar adına utanıyorum. Kazanılmış hakları verilmiyor, mahkeme kararları uygulanmıyor, yazık oluyor bu insanlara" dedi.

"Kaçakçılığı teşvik ediyorsunuz"

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türk halkının, "borç batağında ve çaresizlik içinde olduğunu" iddia ederek, ekonominin, uygulanan politikalarla üretimsiz hale geldiğini söyledi. Akçay, iktidarın ekonomi anlayışının, üretim yerine tüketim, rekabet yerine tekelleşme, tasarruf yerine borçlanma, ihracat yerine ithalatı öngördüğünü ileri sürdü.

Akçay, "En düşük sigara fiyatı 3 dolar, komşuda 1 dolar olduğunu söyleyeceksiniz hem de sigaraya vergi zamlarını bindireceksiniz. Bir sigara 8 lira yani 4,57 dolar yapıyor, bunun, 3,70'i vergi. Siz adeta kaçakçılığı teşvik ediyorsunuz." diye konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise her krizle yoksullaşan vatandaşın, Hükümetin neoliberal uygulamalarıyla ve ekonomik krizle baş etmeye çalıştığını öne sürdü. Aydoğan, Türkiye'de 10 milyondan fazla kişinin düşük ücret ve güvencesiz çalıştığını iddia etti.

Kış aylarına girerken, doğalgaz ve elektriğe zam yapıldığını anımsatan Aydoğan, bunun, memura ve emekliye yapılan zammı geri almak anlamına geldiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir