Bursa'da yeni kuyulardan çıkan sıcak su, Termal Köy'ü gündeme getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Vali Şahabettin Harput'un Bursa'da göreve başlar başlamaz ilk söylemi turizm oldu. Yaklaşık 3 yıldır bu konuda hemen her platformda konuyu gündemde tutmayı başardı. Hatta Bursa'nın tanıtımına katkı sağlamak, kente daha fazla turist çekmek adına belki de bir ilk olarak önce Berlin, ardından Rusya ve son olarak Dubai'de düzenlenen turizm fuarlarında kentin tanıtımı adına büyük gayret gösterdi. Bizzat kendisinin takibinde gerçekleşen organizasyonlarda sektörün paydaşları Bursa'nın tanıtımı adına fuarlara katılım sağladılar.

Bunun yanında Vali Harput turizmde bir zamanlar 'kaplıca kenti' unvanı bulunan Bursa'nın yeniden bu unvanı alabilmesi için termale ağırlık verdi. Termal konusu Bursa Valisi Harput için adeta onur meselesi halini aldı. Bursa'nın termal turizmden faydalanabilmesi adına daha fazla sıcak sunun gün yüzüne çıkarılması için yoğun mesai verdi. Hatta Odunluk bölgesinde 2 milyon TL'ye mal olduğu bildirilen ve sonuç alınamayan çalışmalar dolayısıyla eleştirilerin odağı haline geldi. Eleştirilere aldırış etmeden yeni bölgelerde sondaj çalışmalarını sürdüren Vali Harput'un ısrarı sonuç verdi. Kültürpark civarındaki son sondaj çalışması yüzleri güldürdü.

Bursa İl Özel İdaresi tarafından kurulan Jeotermal AŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, 640 metre derinlikte 30 litre/saniye debili yaklaşık 88 derecelik jeotermal suya ulaşıldı. Son 4 ayda 3 ayrı kuyudan sıcak suya ulaşıldığı bilgisini veren Vali Harput, şunları söyledi: "Üretim kuyumuzda, bayram sevinciyle mutlu sona eriştik. Elde edilen sıcak suyun motopomp olmadan debisi, saniyede yaklaşık 30 litre, sıcaklığı ise ortalama 88 derece. Bu hem sıcaklık hem debi itibarıyla çok iyi bir sonuç. Zaman içerisinde 72 saat akışına müteakip, suyun nihai ısısı, derecesi, debisi artı bu suyun ölçümü yapılmak suretiyle hangi hastalıklara, hangi tedavi türlerine göre değerlendirebileceği konusunda kanaat sahibi olacağız." 

Kaplıca suları ortalama 39-40 derecede kullanılırken 88 derecelik su nerelerde kullanılmaz ki? 88 dereceye ulaşan sudan, şehir ısıtması, seracılık ve enerji elde edilmesinde de faydalanılabilecek. Bu arada proje kapsamında yeni üretim kuyularının açılması için çalışmalar Tabakhaneler bölgesi ve Misi Köyü'nden başlayarak, başka bölgelerde de devam edecek. Yaklaşık 300 bin liraya mal olan üretim kuyusunun rezervi ve ısıtmada kullanılabileceği alanla ilgili ölçümler de devam ediyor. Bu arada Vali Harput, jeotermal suların kullanımında Valilik öncülüğünde çalışmaları süren "Termal Tatil Köyü" projelerinin ayrıntılarının da yakın zamanda açıklanacağı bilgisini verdi. Açılan kuyular yapılacak tesislerle bütünleştiğinde (özellikle Termal Köy projesi burada büyük önem taşıyor) Bursa yeniden 'kaplıca kenti' unvanına kavuşacaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir