Bursa, Kocaeli, Sakarya havzası, 'Detroit' olsun
Bakan Ergün, "Hurda indirimini, yeni finansal uygulamalar ortaya konulduğunda yapabiliriz" dedi.
ANKARA - Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2011-2014 raporunu İstanbul'da açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin otomotiv konusunda üretimin yanı sıra, tasarım alanında güçlü olması vurguladı. Ergün, otomotiv denince akla gelen ilk şehirlerden olan Detroit'in, artık bu özelliğini büyük oranda kaybettiğine değinerek, "İşte biz bu yüzden diyoruz ki, Bursa, Kocaeli, Sakarya havzası, neden yeni bir Detroit olmasın. Çünkü otomotiv sektörümüzün kümelenmesi bu havzadadır. Bu havzayı, otomotiv sektörümüz açısından neden yeni bir Detroit olarak görmeyelim. Böyle bir perspektif ile olaya bakabilmeliyiz" dedi.
İç pazar, önümüzdeki 5 yılda 1 milyon adedi yakalar
Tük otomotiv sektöründe 2010 yılında 510 bin otomobilin iç piyasada satıldığına dikkati çeken Ergün, "Önümüzdeki beş yılda 1 milyon rakamını yakalayacağımıza inanıyoruz. Çünkü otomobil sahibi olma isteği insanlarda yüksek. İnsanlar, orta gelir düzeyine transfer oluyorlar. Vadeler makul hale geliyor. Bütün bunlar bizim için önemli fırsatları oluşturuyor" dedi.
Türkiye'nin, AB kalitesinde yaptığı üretimi, daha ucuza mal ettiğini ve sıfır hata ile araç üretimi gerçekleştirdiğini vurgulayan Ergün, "Bu dünyada herkesin bilgi bir şey. Kiminle konuşsak herkes, önce bunu ifade ediyor. Bütün markaların üretiminde Türkiye, sıfır hatayla üretim yapılan tek ülke. Bunu da dünyanın ağzından duymak bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
Hurda indirimini, yeni finansal uygulamalar ortaya konulduğunda yapabiliriz
Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2011-2014 raporunu İstanbul'da açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, hurda dönüşüm merkezlerinin ekonomik bir faaliyete dönüşmesi ve yeni bir takım finansal uygulamaların ortaya konulması halinde, hurda indirimi ve eski araca yüksek vergi getirilmesi uygulamasının birlikte yapılabileceğini söyledi.
Elektrikli araçlarda üretimi destekleyeceğiz
Elektrikli araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçlarda ana parçaların üretimini destekleyeceklerini açıklayan Ergün, "Önümüzdeki 5 -10 yılda elektriklikli araçlarda yerlilik oranını yüzde 70-80'ler seviyesine çıkartacak çalışmaları yapmış olacağız" dedi. Kamu alımlarında yerli araç kullanımının özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, "2011 yılında alacağımız araçların bir kısmı elektrikli araçlardan olacak" dedi.
Makine Strateji Belgesi önümüzdeki hafta açıklanacak
İstanbul'da bugün açıklanan Otomotiv Strateji Belgesi'nin ardından, önümüzdeki hafta makine strateji belgesinin kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Ergün, "Bu ay içinde iki sektörün strateji belgesini açıklamış olacağız. İki sektörün strateji belgesi, hem Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan geçti, hem Yüksek Planlama Kurulu'nda geçerek yürürlüğe girme noktasına gelmiş oldu. Demir-çelik, kimya, elektrik-elektronik, seramik sektörlerine yönelik strateji belgelerini de bu yıl içinde tamamlayacağız. Onları da devreye almış olacağız. Türkiye'yi özel sektör eliyle zenginleştireceğiz. Özel sektör eliyle kalkındıracağız" dedi.