Bundan daha büyük proje olamaz
Hisarcıklıoğlu, "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (BECERİ'10) Projesi'nden daha büyük proje olamaz. Bugüne kadar uygulanmış en somut proje" dedi.
İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (BECERİ'10) Projesi ile ilgili olarak, "Bundan daha büyük bir proje olamaz. Bugüne kadar uygulanmış en somut proje... Sanayicilerimize sesleniyorum; ne olur bunun farkına varın" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (BECERİ'10) Projesi'nin tanıtımında konuşan Hisarcıklıoğlu, mesleksizliğin, en az işsizlik kadar ciddi ve acil çözüm gerektiren bir sorun olduğunu vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, "Çalışma yaşamına her yıl 800 bine yakın katılımın yaşandığı genç bir nüfusumuz olduğu için övünüyoruz. Ancak, yeterli eğitimi veremediğimiz bu genç nüfus ekonomimizin büyümesine istenen katkıyı veremiyor. Allah'ın verdiğinin üzerine çağın gerektirdiklerini ekleyemiyoruz. Ben Anadolu'yu devamlı geziyor ve görüyorum ki; kahvehaneler işsiz dolu, ama işletmelerimiz, çalıştıracak eleman bulamıyor" diye konuştu.
Bu nedenle bu yılın başında TOBB olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte bu sorunu çözmek üzere el ele verdiklerini, Beceri'10 projesini hayata geçirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu proje, beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Aynı zamanda hem işverenlerimiz hem de işsizlerimiz için bir umut projesidir" dedi.
Sanayileşme hamlesinde bir sonraki adıma geçebilmek için işgücünün kalitesini artırmaları gerektiğini, ancak işgücünün mevcut eğitim düzeyinin teknolojik gelişimlerini engeller nitelikte olduğunu, bunu tam tersine çevirmek zorunda bulunduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bundan sonraki dönemde sanayileşmek demek, insan kaynağımızı geliştirmektir. Bu proje, nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umududur. Bu projenin amacı, sadece bir üretkenlik ve rekabetçilik meselesiyle de sınırlı değildir. Aynı zamanda bir toplumsal sorumluluk söz konusudur. Dolayısıyla, TOBB olarak bu projeye çok önem veriyoruz. Hep beraber insanlarımız için hayırlı bir işe imza attığımızı düşünüyorum. Kültürümüzde güzel bir söz var. İnsanın en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Bu projeyle sağlanacak işin ve aşın, insanımız için ne kadar önemli olduğunun farkındayız."
"İşsizliğin ana damarı tıkanacak"
Rifat Hisarcıklıoğlu, işsizliği besleyen ana etkenin mesleksizlik olduğuna işaret ederek, "Mülakat yaptığım adaylara bazen soruyorum, 'ne iş yaparsın?' diye... Cevap 'abi her işi yaparım'. 'Her işi yaparım' demek, aslında 'hiçbir işi doğru yapamam' anlamına geliyor. Dolayısıyla, Beceri'10 projesiyle, gençlerimizin bir meslek sahibi olması sağlanacak ve işsizliğin ana damarı tıkanacaktır" dedi. Söz konusu projenin bir benzerini daha önce Güney Kore'nin yaptığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Biz inşallah daha büyüğünü yapacağız. Bu projeye başlarken hedefleri de büyük koyduk. İşverenlere, 'aradığınız elemanı siz seçin biz yetiştirelim' dedik, işsizlere, 'piyasada geçerli bir meslek öğrenin, tercih edilin' dedik, işverenlere, 'yetiştirdiğimiz kursiyeri staja al, sen de eğitimine katkı ver, hem de bu dönemde tek bir kuruş masrafın olmasın' dedik, işsizlere 'her beceri bir altın bilezik, hem de eğitim süresince 15 TL harçlık alacaksın, sigortan yatacak' dedik, işverenlere, 'yetiştirdiğimiz elemanları işe alırsanız, belirli sürelerde işveren sigorta primi ödemeyeceksiniz' dedik, işsizlere, 'kurslarda başarılı olursan, yüzde 90 işin garanti' dedik. 5 yılda 1 milyon işsizimizi bu proje kapsamında mesleki eğitim verip, iş hayatına kazandırmayı hedefledik."
Hisarcıklıoğlu, söz konusu projeyle, 81 ildeki ticaret ve sanayi odaları vasıtasıyla işverenlerin mesleki eğitim kurslarında yönetim süreçlerine katılımının sağlandığını, böylece yerel paydaşlar arasında koordinasyon ve işgücü politikalarının başarısının artırılacağını, odaların merkezi bir rol üstlendiği bu mekanizmayla şirketlerin sesinin daha fazla duyulacağını, beceri uyumsuzluğunun ortadan kalkacağını söyledi.