Bulgaristan yine sandık başına gidiyor

Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimin ikinci turu için yarın seçmenler sandık başına gidiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin ikinci turu için seçmenler yarın sandık başına gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarın yapılacak ikinci turunda, 23 Ekim'deki ilk turda en çok oy alan iktidardaki GERB (arma) partisi adayı Rosen Plevneliev ve ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) adayı İvaylo Kalfin karşı karşıya gelecek.

Seçime katılım oranının yüzde 51.83 olarak gerçekleştiği ilk turda Rosen Plevneliev 1 milyon 349 bin, Kalfin ise 974 bin oy aldı.

Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının da oy kullanabileceği ikinci turda, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH), BSP adayı Kalfin'i destekleme kararı almıştı.

Yere seçilerde katılım oranının yüzde 48,53 olarak gerçekleşen ilk turunda toplam 264 il ve ilçede adaylardan sadece 92'si yüzde 50 barajını geçmeyi başararak belediye başkanı seçilmişti. 172 il ve ilçenin yeni belediye başkanının kim olacağı ise yarın belli olacak

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentinde Hasan Azis ilk turda yüzde 54 oy oranı ile seçimi kazanmış ve üçüncü kez belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

İkinci turda 59 il ve ilçede mücadele iktidardaki GERB ile ana muhalefet BSP'nin adayları arasında verilecek.

Seçim yasasına göre yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları yerel seçimlerde oy kullanmıyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir