Bu yıl yüzde 7,5 büyürüz
Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını sundu.
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada güçlü büyüme performansı ile öne çıkan ve 2010 yılında yüzde 9 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 büyümesinin beklendiğini bildirdi.
Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını sundu. Şimşek, 17 Ekim 2011 tarihinde TBMM'ye sunulan 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2010 yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinin yoğun bir çalışma sonucunda tamamlandığını anlattı.
Sunumuna, dünya ve Türkiye ekonomisinin görünümüyle ilgili değerlendirmelerle başlayan Şimşek, dünya ekonomisinde küresel kriz sonrası olağanüstü para ve maliye politikası destekleriyle başlayan ekonomik toparlanmanın, 2011'in ikinci çeyreğinden itibaren ivme kaybettiğini, küresel ekonominin, Euro Bölgesinde derinleşen borç krizinin etkisiyle tekrar belirsizliklerin arttığı bir döneme girdiğini kaydetti.
Küresel büyüme beklentilerindeki zayıflamaya karşın emtia fiyatlarının göreceli yüksek düzeyini korumasının, küresel ekonomi için bir risk oluşturduğunu, bu durumun, özellikle doğal kaynaklar açısından dışa bağımlı ülkelerin enflasyon ve büyüme dinamikleri açısından olumsuz bir gelişme olduğunu vurgulayan Şimşek, bu çerçevede, dünya ekonomisinin 2011 ve 2012 yılları büyüme tahminlerini IMF yüzde 4, OECD ise sırasıyla yüzde 3,8 ve yüzde 3,4 olarak açıkladığını anımsattı.
Şimşek, şöyle devam etti:
"Her ne kadar yüzde 4'lük oran makul görünse de büyüme, ülke grupları arasında önemli farklılıklar gösterecektir. Küresel büyümenin dörtte üçünden fazlasını, başta Çin ve Hindistan olmak üzere gelişmekte olan ülkeler sağlayacaktır. Bu ülkelerin 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla yüzde 6,4 ve yüzde 6,1 büyümesi beklenmektedir. Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda bu rakamlar sırasıyla yüzde 4,6'ya ve yüzde 4,2'ye düşmektedir. Gelişmiş ülkelerde, büyüme yüzde 1,6 ve yüzde 1,9 olarak öngörülmektedir. Euro Bölgesinde ise devam eden borç krizi nedeniyle global büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler artmıştır. Bu nedenle 2012 yılı bütçesine temel oluşturan büyüme gibi bazı makroekonomik tahminlere yönelik birtakım kaygılar da gündemde. Ancak biz Orta Vadeli Programı (OVP) hazırlarken oldukça temkinli davrandık. Buna rağmen eğer büyüme yüzde 4 yerine yüzde 3 olarak gerçekleşirse hedeflediğimizden yaklaşık 2,5 milyar lira daha az gelir elde edeceğiz. Bu tutar, GSYH'nin binde 1,8'ine tekabül etmekte olup kolaylıkla telafi edilebilir. Kaldı ki biz bütçeyi yaparken muhtemel 2-B düzenlemesinden herhangi bir gelir de öngörmedik"
Şimşek, halen onay aşamasında bekleyen ve özelleştirilmesi planlanan kamu varlıklarından 2012'de 10,5 milyar liralık özelleştirme geliri hedeflediklerini söyledi.
Bakan Şimşek, 2002'de toplanan her 100 liralık verginin yaklaşık 86 lirası faize gittiğini, bu yıl ise 100 liralık vergi gelirinin 17,1 lirası faize gideceğini ifade etti. Şimşek, Mali Plan dönemi sonunda bu tutarın 16,5 liraya kadar düşmesinin öngörüldüğünü anlattı. Türkiye'de vergi yükünün çok yüksek olduğuna dair yaygın ama yanlış bir kanaatin bulunduğunu vurgulayan Şimşek, "2012 yılı bütçesi OVP hedeflerimizle uyumlu, şeffaf, samimi ve gerçekçi" dedi.
Bütçe büyüklükleri
2012 yılı bütçe büyüklüklerini de veren Şimşek, "2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde; bütçe giderleri 350,9 milyar lira, faiz hariç giderler 300,7 milyar lira, bütçe gelirleri 329,8 milyar lira, vergi gelirleri 277,7 milyar lira, bütçe açığı 21,1 milyar lira, faiz dışı fazla 29,1 milyar lira olarak öngörülmüştür" diye konuştu.Gelecek yıl bütçe giderlerinin 2011 yıl sonuna göre yüzde 12,1 oranında artması öngörülürken bütçe gelirlerinin yüzde 13,4 artacağının tahmin edildiğini bildiren Şimşek, "2012'de, 2011 yıl sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin yüzde 11,4 oranında artmasını öngörüyoruz. 2012 yılı için nominal GSYH artış oranının yüzde 11,3 olacağı göz önüne alındığında, vergi gelirlerindeki artış oranının gerçekçi olduğu görülecektir" dedi.
Türkiye güçlü büyüme performansıyla öne çıkıyor
Türkiye, dünyada güçlü büyüme performansı ile öne çıkmaktadır. 2010 yılında yüzde 9 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 7,5 büyümesi beklenmektedir. Bu büyüme oranlarıyla Türkiye, AB ülkeleri içinde ilk sıradayken dünya büyüme liginde de üst sıralarda yer almaktadır. Dünya ekonomisindeki yavaşlamaya paralel olarak ülkemizin gelecek yıl yüzde 4 civarında büyümesi beklenmektedir.
Türkiye ekonomisinin güçlü performansı tesadüf olmadığını söyleyen Şimşek, "Uyguladığımız doğru politikalar sayesinde mali dengelerimizde kriz öncesi seviyeleri yakaladık. Ülkemizde krizdenönce yüzde 0,2 olan genel devlet bütçe açığının GSYH'ye oranı, küresel krizin etkisiyle 2009 yılında yüzde 5,5'e yükselmiştir" dedi. Son zamanlarda gözlemlenen enflasyondaki artışın Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını belirten Şimşek,"Bu artışta daha önce bahsettiğim emtia fiyatlarındaki artışın yanı sıra; güçlü iç talep, TL değer kaybı ve Ekim ayında yaptığımız vergi artışları etkili olmuştur" diye konuştu.
Tedbirlerle bütçe açığı düşecek
Bakan Şimşek, "Hükümetimizin aldığı tedbirler sayesinde genel devlet bütçe açığının GSYH'ye oranını, bu sene sonu itibarıyla yüzde 1'e düşürmüş olacağız. 2014 yılı sonu itibarıyla bu oranın yüzde 0,4'e düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.