Bu sosyal ağları tanıyor muyuz?
Facebook, Twitter, Instagram... Pek çoğu artık gündelik hayatımızda isimlerini sıkça duyduğumuz, hatta günümüzün önemli bir bölümünü geçirdiğimiz sosyal platformlar. Peki sosyal medya sadece bunlarla mı sınırlı kalıyor?
Derya COŞKUN
Sosyal ağ platformu olarak yola çıkan ancak zamanla kullanıcıların, toplumsal olaylara olan eğilimi nedeniyle ‘sosyal medya’ ismini alan platformlar dünya genelinde popüleritesini her geçen gün artırıyor. En bilinenlerin içinde, Facebook, Twitter, Instagram ilk üç sırayı paylaşırken, içeriği itibariyle ilginç hizmetler veren ancak henüz popülerliği artmamış bazı sosyal ağlar ise sadece onları tanıyan ‘özel kullanıcıları’ için hizmet vermeye devam ediyor.
Film eleştirmenliğinden ses kaydına kadar birçok özelliği barındıran sosyal ağların içinde ‘Müslüman arkadaş bulmaya yarayan’ bir platform bile bulunuyor. Günümüzde çok farklı içerikleriyle kullanıcıların karşısına çıkan platformların en ‘ilginç’ olanlarını sosyal medya meraklıları için derledik...
Flixster
Flixster, bir sosyal paylaşım sitesi olmasının yanı sıra aynı zamanda önemli bir misyonu da üstleniyor. Çünkü bir film eleştirmenliği sitesi olan Flixster, bir film hakkındaki görüşlerinizi yayınlayıp not verebileceğiniz bir site. Bu site aynı zamanda diğer film eleştirmenleriyle tanışmaya da olanak sağladı. Aslında Flixster 60 milyonu aşan kullanıcısıyla oldukça popüler bir site olsa da Türkiye’de çok tanındığı söylenemeyebilir. Flixster, Facebook’ta uygulamaların ilk popüler olduğu dönemde sinema içeriğiyle öne çıkmıştı. Site son olarak Warner Bros tarafından satın alınmıştı.
Whispto
Whispto ismini daha önce çok fazla duymamış olabilirsiniz. Türkiye’nin ilk sosyal ağı olarak bilinen Whispto, her geçen gün popüleritesini artırmaya devam ediyor. Vine ile benzerlik gösteren uygulama, 1 dakikalık ses kayıtlarından oluşuyor. ‘Ses’in ön planda tutulduğu uygulamada, ekranın altında yer alan ‘Whisp Kaydet’ butonunu tıklayarak ses kaydına başşlanabiliyor ve aynı zamanda, ses kaydına fotoğraf ve his simgeleri de eklenebiliyor.
Shots
Yeni bir uygulama olan ve aynı zamanda bilinirliğiyle ilgili değil, popüler bir şarkıcının yatırım olmasıyla tanınan Shots, bir çeşit selfie sosyal paylaşım platformu. Justin Bieber’ın sosyal ağ platformu olan Shots, 1.1 milyon dolarlık bir yatırımla 2013 yılında yayın hayatına girdi. Tam adı Shots of Me olan sosyal ağ, popüler fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’a rakip olarak gösteriliyor. Bu uygulamanın Instagram’dan farkı ise, kullanıcılar telefonlarının sadece ön kameralarını kullanarak kendilerini çekmeleri... Kullanıcılar daha sonra bu çektikleri vesikalık fotoğrafl arı takipçileri ile paylaşırken, diğer kullanıcıların da fotoğrafl arını görebiliyor.
Stumbleupon
StumbleUpon kısaca, ilgi alanlarından ve beğenilerden yola çıkarak, internet üzerinde bulunan websitelerini, blogları keşfetme aracı olarak tanımlanıyor. StumbleUpon aynı zamanda bir sosyal ağ olarak da faaliyet gösteriyor. Beğenilen sayfaların kullanıcıların kendi sayfasında paylaşmasına olanak sağlayan bu platform, kolay bir arayüze sahip. İlgi alanlarının seçimi yapıldıktan sonra, sörf yapmaya başlayabiliyorsunuz. Beğenilmeyen sayfaların benzerlerini de kullanıcısına göstermeyen sosyal ağ platformu, yeni arkadaşlarla da tanışmak için imkân tanıyor.
Medium
Medium, Blogger ile Twitter arasında duran bir sosyal ağ platformu. Blogger gibi basit bir bağlantıya sahip olan Medium, Twitter gibi de sade bir tasarıma sahip. Medium’da kişileri takip etmek mümkün olmuyor ancak konu başlıklarını takip ederek, ilgilenilen kişilere de ulaşılabiliyor. Medium kişisel sosyal profilden uzak, “genele” değer veren bir platform olarak öne çıkıyor. Bugüne kadar internette var olmayı sağlayan tüm platformlar kişiler üzerine kuruluyken, Medium’un “genel” üzerinden marka olma potansiyeli ön plana çıkıyor.
Muxlim
Dünya genelinde birçok farklı sosyal ağ olduğunu biliyoruz ancak Muxlim diğer sosyal ağlardan bir özelliğiyle ayrılıyor. İnternet üzerinde Müslüman yaşam tarzına yönelik bir platform olan Muxlim, dünya genelinde Müslüman arkadaşlar bulabilmek için oluşturulmuş bir sosyal ağ. İslami kurallara uygun bir hayat sürmek isteyenlerin kullandığı Muxlim, kullanıcılara aynen Second Life gibi istedikleri görünümde bir karakter yaratmalarını mümkün kılıyor. Tüm içerik ve etkileşim İslami kurallara uygun olarak kurgulanırken, sosyal ağ aynı zamanda “aile” platformu olarak da dikkat çekiyor. Muxlim, üniversite eğitimi almak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nden Finlandiya’ya giden 24 yaşındaki Muhammed El Fatatry tarafından kuruldu.
Bubblews
Bubblews, ücretsiz olarak hesap açılabilen bir nevi Facebook ve Twitter gibi bir sosyal ağ. 2013 yılında açılan sosyal platformun geçen yıl itibariyle 200 bini aşan kullanıcı olduğuna dikkat çekiliyor. Bubblews’ın önemli bir özelliği de para kazandıran bir sosyal ağ olması.... Zira, Facebook, Twitter her beğeni ve yorumda para kazanırken, Bubblews ise her beğeni ve yorum için kullanıcısına para kazandırıyor. Her yazıya 0.01 dolar veren Bubblews, gelen her beğeni için 0.02 dolar, yorum içinse 0.01 dolar veriyor. Bubblews, ilk baktığınızda cok az kazandıryor gibi gözüksede aslında biraz uğraşmalarınız sonucunda ayda bir hayli para kazandırıyor. Günde 1 saat ayrılarak para kazanmaya olanak tanıyan bu site, hem güzel vakit geçirilebilecek bir sosyal ağ platformu hem de harçlığınızı çıkaracağınız bir iş olabilir.
Secret
Anonim sosyal ağ olarak ön plana çıkan Secret, öncelikle 2014 yılında aldığı yatırımla dikkatleri üzerine çekti. Dünyanın her yerinden indirilen Secret, yavaş yavaş dünya geneline de yayılıyor. e-Mail ile giriş yapılan Secret’te paylaşımları görmek için tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi telefon numarası kullanmanız gerekiyor. Secret kullanıcılarıyla paylaşım yapmak için, fotoğraf arka planının üzerine yazıp gönderiyorsunuz. Anonim yorumlar yalnızca arkadaşlar tarafından yapılabilirken, farklı kişiler tarafından yapılan yorumlar birbirinden her kullanıcıya atananan farklı ikonlar yardımıyla ayrılıyor. Beğeni alınması durumunda işte o zaman “sır” diye tanımlanan gönderiniz, çevrede yayılmaya başlıyor ve daha fazla kullanıcıya ulaşıyor. Kullanıcılar uygulamada istedikleri dilde “sırlarını” paylaşabiliyor.