Bu hafta 3 yasa tasarısı görüşülecek
Genel Kurulda, bireysel emeklilik, iş sağlığı ve güvenliği ile Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin yasa tasarıları görüşülecek.
ANKARA - Meclis, bu hafta önemli düzenlemeler için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulu'nda, bu hafta denetim konuları ele alınmayacak, 3 yasa tasarısı görüşülecek.
Genel Kurul, haftaya çalışmalarına Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) değişiklik yapan yasa tasarısını görüşerek başlayacak. 12 Haziran Salı günü temel kanun olarak bölümler halinde görüşülecek tasarıyla, vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısı getiriliyor.
Devlet, sisteme konulan paranın yüzde 25'i oranında katkı sağlayacak. Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulamayacak. 3. yılın sonunda yüzde 15'lik, 6. yılın sonunda yüzde 35'lik, 10. yılda yüzde 60'lık kısım çekilebilecek. Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya maluliyet nedeniyle ayrılanlar, devlet katkısı ve getirilerinin tamamına hak kazanacak.
Genel Kurul'da, 13 Haziran Çarşamba günü, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı görüşülecek. Temel kanun olarak görüşülecek tasarı, işyerlerini, "çok tehlikeli sınıf", "tehlikeli sınıf" ve "az tehlikeli sınıf" şeklinde sınıflandırıyor. "Çok tehlikeli" sınıfında yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulacak.
Çalışan, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilecek. Bu düzenleme, TSK, genel kolluk kuvvetleri ve MİT'in faaliyetlerinde, ev hizmetlerinde, çalışan istihdam etmeden üretim yapanlar hakkında uygulanmayacak.
Kamu Denetçiliği Kurumu (ombudsman) kurulmasına ilişkin tasarı ise 14 Haziran Perşembe günü Genel Kurul gündemine gelecek. Tasarı, TBMM Başkanlığı'na bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve merkezi Ankara'da "Kamu Denetçiliği Kurumu" kurulmasını öngörüyor.
Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler ile res'en imzaladığı kararlar ve emirler, yasama ve yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlem ve kararlar ile TSK'nın sadece askeri nitelikteki faaliyetleri, Kurum'un görev alanının dışında olacak. Kurum, telafisi güç veya imkansız zararların doğması ihtimali bulunan hallerde idari başvuru yolları tüketilmese dahi başvuruları kabul edebilecek.
Genel Kurul; günlük programların bitimine kadar çalışacak.
Komisyonlar
TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları, gündemlerindeki konuları ele alacak.
Adalet Komisyonu, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nı 13 Haziran Çarşamba günü görüşecek.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 14 Haziran Perşembe günü yapacağı toplantıda, "Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesi, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesi Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı ele alacak.
KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 12 Haziran Salı günü TÜRKSAT A.Ş, 13 Haziran Çarşamba günü TEDAŞ, 14 Haziran Perşembe günü ise TPAO ve TSE'nin 2009 ve 2010 yılı hesaplarını inceleyecek.
İnternet ve Bilişim Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak taslak rapor yazımına başlayacak.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Milli Birlik Komitesi Üyesi Ahmet Er'i Manisa'daki evinde dinleyecek.
Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını bu hafta da sürdürecek.