Bu davanın sanığı olmaktan onur duyarım
Tekel işçilerine eylemlerinde destek veren 111 kişi bugün hakim karşına çıktı.
ANKARA- Tekel işçilerine destek veren 111 kişi hakkında açılan davada savunmasını yapan DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Tekel işçilerine destek verenlerin değil onları bu noktaya düşürenlerin yargılanması gerektiğini belirterek milletvekili adayı olduğunu hatırlattı ve seçilirse bu davada yargılanmak için dokunulmazlık istemediğinin tutanaklara geçmesini istedi.
Tekel eylemine destek verdikleri için haklarında dava açılan DİSK, KESK, TMMOB, TKP ve Eğitim-Sen yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 111 kişi hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. 19. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması ve sanık sayısının çok olması nedeniyle duruşma 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda yapıldı. Mahkeme Başkanı ilk olarak sanıkların kimlik tespitini yaptıktan sonra ifadelerini almaya başladı. Mahkemede ifade veren DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi "Ben bu suçlamaları kabul etmiyorum. Olay tarihinde Disk Genel Başkanı’ydım. İşçilerin 4C uygulaması nedeniyle geleceği karartılmıştı. Bu uygulamaya maruz kalan işçilerin yanında olmamak suç olurdu" dedi. Söz konusu eylemlerle tekel işçileri ile dayanışma gösterdiklerini belirten Çelebi, yapılan dayanışmanın Anayasa’nın 90. Maddesi ile güvence altına alındığını ifade etti.
Çelebi "Hakkımızı kullandık diye yargılanıyoruz. Bu Anayasa’ya aykırıdır. Biz bu davanın sanığı değil bu sorunları yaşatanların tanığıyız. Esas şiddeti uygulayanlar güvenlik güçleridir” dedi. CHP’den Milletvekili adayı olduğunu da hatırlatan Çelebi "Kısmet olur seçilirsem dokunulmazlık istemiyorum. Bu davanın sanığı olmaktan onur duyarım” diye konuştu. Bu sırada mahkemede Çelebi’nin dokunulmazlıktan feragat etme isteği dokunulmazlıktan yararlanmak istiyormuş gibi algılanınca salonda gülüşmelere neden oldu. Ancak çelebinin talebi avukatı tarafından tutanaklara doğru geçmesi için "Müvekkilim dokunulmazlıktan yararlanmak istemiyor” şeklinde düzeltildi. Süleyman Çelebi duruşma salonundan seçim çalışmaları nedeniyle mahkeme başkanından izin alarak ayrıldı.
İşçilerin yanında olmamak suç olurdu
Sendika yöneticisi İsmail Yurtseven ise suçlamalara katılmadığını belirterek "Suç tarihinde 2 buçuk ay boyunca Ankara sokaklarında biber gazına maruz kalan tekel işçilerini yanında olmamak suç olurdu. İşçileri gaza boğan emniyet görevlileri bu duruşmada yargılanmalıydı” dedi.
Soğuk havada işçileri sokaklarda yaşatanlar cezalandırılmalı
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı ise tekel işçilerinin verdiği haklı mücadeleye karşı DİSK yöneticisi olarak destek verdiğini, verdiği destekten dolayı pişmanlığının bulunmadığını ifade etti. Cancı "Soğuk havada işçileri havuza atanlar, soğuk havada işçileri sokaklarda yaşatanlar cezalandırılmalıdır" dedi. DİSK Genel Başkan Vekili Tayfun Görgülü ise tekel işçilerini meşru eylemlerinde desteklediğini ifade ederek eylemlerin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını ve kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini belirtti. DİSK Yöneticisi Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise bu davada yargılanması gerekenlerin IMF ve Dünya Bankası politikalarını uygulayan yöneticiler olması gerektiğini belirterek "20 yıl önce tekelde 100 bin kişi çalışıyordu. Yapılan uygulamalarla bu sayı çok azaltılmıştır. Ben bir sendikacı olarak görevimin gereğini yerine getirdim" dedi.