BTK: Blackberry inceleme altında
BTK Başkanı Acarer, "İnceleme bir iki hafta içinde sonuçlanır. Kısa bir süre sonra bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
İSTANBUL - Bilgi teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, güvenlik sorunu nedeniyle Blackberry ile ilgili inceleme başlatıldığını belirterek, "Ben inanıyorum ki bir-iki hafta içinde sonuçlanır. Kısa bir süre sonra bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Acarer, BTK, Vodafone Türkiye ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) işbirliğiyle gerçekleşen "KOBİ'lerle İşbirliği" toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, "Bazı ülkelerde güvenlik nedeniyle Blackberry'lerin yasaklanmasına" ilişkin sorusu üzerine Acarer, "Blackberry'le ilgili inceleme başlatıldı. Oradaki güvenlik sorunu nedeniyle. Ama ben inanıyorum ki bir iki hafta içinde sonuçlanır. Kısa bir süre sonra bunu kamuoyuyla paylaşacağız" karşılığını verdi.
Acarer, sadece güvenlik olayına cihazlar üzerinden bakılmaması gerektiğine işaret ederek, internette de bir güvenlik sorunu olduğunu vurguladı.
Blackberry'deki olayın teknikten ziyade bilgi güvenliği konusunda olduğunu ve yapılan incelemenin sonuçlanmasından sonra bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Acarer, inceleme sonucunda böyle bir durumun ortaya çıkması durumunda o zaman uygulanacak müeyyidelere hukukçuların karar vereceğini anlattı.
Tayfun Acarer, kendilerinin telekomünikasyon ekipmanlarıyla ilgili bir ölçüm laboratuvarları olduğunu bildirerek, oradaki ölçümlerin daha daha teknik konular olduğunu, bu laboratuvardaki testlerde normlara uymayan ürünlerin kamuoyuna bildirildiğini ve toplanmasıyla ilgili kararlar verdiklerini kaydetti.
3. nesilde şu anda 11 milyonu aşkın abone olduğunu ve 3. neslin teknik özelliklerinin mükemmel olarak hizmet verdiğini ifade eden Acarer, şu anda Türkiye'de üç operatörün kurmuş olduğu sistemlerin, 3. nesil sistemlerde gelinen en son nokta olduğunu söyledi.
"Üretimle ilgili ciddi çabalar var"
Acarer, Türkiye'deki üç operatörün kurmuş olduğu sistemlerin Avrupa'daki ve dünyadaki bir çok sistemden daha iyi olduğunu bildirdi.
Daha önce 3. nesil sitemlerde görüntülü görüşmelerin toplam abonelerin yüzde 1'i geçmeyeceğini söylediğini anımsatan Acarer, şu andaki 3. nesildeki abonelerin aktif kullanımının mobil data hizmetleri olduğunu anlattı.
Tayfun, Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"3. nesil telefonlar 30 Temmuz 2009'da girmedi Türkiye'ye, daha önce girdi. Türkiye her yıl yaklaşık 15-16 milyon telefon ithal ediyor. Aslında belki bu konuyu bizim tartışmamız lazım. Türkiye'de şu anda 135 milyon civarında beyaz listede telefon, 10 milyon da kara listede telefon var. 150 milyon telefondan bahsediyoruz. bunu çok basit bir hesapla 150 dolardan çarparsanız 20 milyar dolarlık bir değer Türkiye'ye ithal edilmiş.
Türkiyede son dönemlerde üretimle ilgili ciddi çabalar var. Bunu sayın Ulaştırma Bakanı çok ciddi destekliyor. Ama Türkiye'de bazı işletmeler, birtakım finansal kaçamak yollarıyla Türkiye'de bu üretim çabalarına da ciddi zararlar vermeye başladılar. İşte birtakım vergilerin ödenmemesi gibi. Bu Türkiye'de üretim çabalarını ciddi sekteye uğratacak bir şey. Biz 3. nesilde donanım olarak fırsatı büyük ölçüde kaçırdık. Bu üretim çabaları bunda artı olabilir. Ama yazılım olarak büyük artımız var. Yazılımda fırsatlar var ve özellikle 4. nesile doğru da bu konuda avantajlar temin edebiliriz."