Borsada yerli yüzde 17, yabancı yüzde 25 kazandı
Yerli yatırımcının portföyü ortalama yüzde 17 kazanırken, kurdaki düşüşle birlikte yabancı yatırımcının dolar bazındaki getirisi yüzde 25.1'e ulaştı.
Naki BAKIR
ANKARA - ABD Merkez Bankası'nın (FED) ekonomik toparlanmayı yetersiz bularak ek parasal gevşemeye gitme kararı ile bollaşan likidite ortamında İMKB yeni girişlerle rekor üstüne rekor kırarken, "parayla para kazanma"ya gelen bu sıcak para Türkiye'deki getirisini katladı. Ağustos sonundan dolar getirerek Borsa'ya giren bir yabancı yatırımcı, 13 Ekim'e kadar olan 44 günde dolar bazında yüzde 25.1'le başka piyasalarda ancak 8-10 yılda mümkün olabilecek bir kazanç elde etti.
Ülkeye giren sıcak para bir yandan yatırım yaptığı Borsa'yı şahlandırırken, aynı zamanda döviz arzını artırdığı için kuru aşağı çekerek, karını maksimize eden bir finansal mekanizma yaratıyor. Sıcak paraya sağlanan rekor getiri, Türkiye ekonomisinin yurt dışına kaynak transferini büyütüyor.
Dolara bir buçuk ayda yüzde 25
Son bir buçuk aylık dönemde, Borsa'da hızlı yükseliş, dolarda düşüş yoluyla sıcak paraya sağlanan yüksek kar mekanizması, dramatik bir boyut kazandı. 31 Ağustos itibariyle 59.973 olan İMKB endeksi, yüzde 17 oranında 10 bin puandan fazla artarak 13 Ekim itibariyle 70 bin 166'ya ulaştı. Buna göre yerli yatırımcı anılan dönemde Borsa'da cari olarak yüzde 17 oranında bir getiri elde etti.
Daha çok dışarıdan dolar getirerek borsaya giren yabancı yatırımcıların etkisiyle endeks rekor düzeyde yükselirken, söz konusu girişler, kuru ise aşağı çekti. Ağustos sonunda 1,5153 TL olan dolar kuru, anılan sürede yüzde 6.5'lik düşüşle 13 Ekim itibariyle 1,4174'e geriledi. Bu gelişme, dolar sahiplerinin Borsa getirisini katladı. Ağustos sonunda 1 milyon dolar bozdurarak karşılığı olan 1 milyon 515.3 bin lira ile Borsa'ya giren yabancı yatırımcının bu portföyü 44 günde yüzde 17 büyüyerek 1 milyon 772,9 bin TL'ye ulaştı.
Aynı tarihte 1,4174 TL olar kurla ise söz konusu yatırımcının portföyünün değeri 1 milyon 250.8 bin dolar etti. Böylece, söz konusu yatırımcı 44 günlük dönemde dolar bazında yüzde 25.1 getiri elde etti. Buna göre yatırımcının getirdiği her 1 milyon dolar 250.8 bin dolar kazandı. Ancak aynı dönemde Euro getirip Borsa'ya girenlerin bu döviz cinsinden getirisi ise bu dönemdeki yüzde 1.6'lık kur artışı sonucunda, yüzde 15.1'de kaldı ve TL cinsinden getirinin de altında kaldı.
Hazine'den eurobond bekleniyor
Bankacılar, piyasanın Hazine'den Ekim ayı borçlanma programının yanında bir eurobond ya da 10 yıllık tahvil ihracı beklediğini Hazine'nin bu ihraçlardan herhangi birini yapması durumunda yeterli talebin şimdiden hazır olduğunu, özellikle de eurobond için çok kısa sürede yüksek talep toplanmasının hiç şaşırtıcı olmayacağını söylüyorlar.
Gelişmiş ülke merkez bankalarından beklenen daha fazla nicel gevşeme adımlarının gelişmekte olan ülke piyasalarına oldukça yüksek bir ilgiyi de beraberinde getirdiğini belirten bankacılar, Türkiye'nin referandum sürecinin atlatılması ve kısa süre önce açıklanan OVP'nin mali kural ertelense dahi mali disiplinin bırakılmayacağına dair piyasaya güven vermesinin desteğiyle olumlu küresel havadan en çok yararlanan ülkelerden biri olduğunu belirtiyorlar.
"Küresel piyasalardaki getiri arayışı Hazine'den yeni ihraç beklentilerini tetikliyor" diyen bankacılar, "Hazine yeni bir eurobond ihracı yaparsa 5 milyar dolar talep gelir. Hem de büyük bölümü lokallerden. Piyasadaki döviz cinsi itfalar çok yüksek ve döviz cinsi bir ödeme yok. Bir eurobond ihracı için talepler hazır zaten. Bunun dışında 10 yıllık TL cinsi tahvil için de çok iyi bir zamanlama olabilir Hazine için" dedi.