Borsada çıkışa devam

Bileşik Endeks, 607 puan artışla 68.828 puandan kapandı. Gösterge faiz yüzde 6.86 ile yeni dip seviyeye indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeni yıla yükselişle başlayan borsa çıkışına devam etti. Zayıf açılışın ardından günün ikinci seansında alımlar ağırlık kazandı ve Bileşik Endeks, 607 puan artışla 68.828 puandan kapandı. En yüksek 68.919 seviyesini gören endekste 3 milyar 669 milyon liralık işlem hacmi kaydedildi.

İMKB hisse senetleri piyasası, yükseliş eğilimini, yurtdışındaki temkinli duruşa rağmen bugün de sürdürdü. Portekiz’in 6 aylık bono ihalesinde faiz oranı yüzde 3.68 ile Eylül 2010’daki ihalenin üzerinde oluştu. Son ihalede faiz oranlarında gözlenen artış her ne kadar beklentiler dahilinde gerçekleşmiş olsa da yatırımcıların Avrupa’daki zayıf ekonomiler konusunda halen kaygılı olduğunu görülüyor.

Euro Bölgesinde kasım ayı ÜFE beklentiler dahilinde gelirken, yeni sanayi siparişleri beklenti altında kaldı. Ekimde yüzde 1.7 artması beklenen yeni sanayi siparişleri yüzde 1.4 artarken, yıllık artış yüzde 18.5 öngörüsüne karşın yüzde 14.8 arttı. Avrupa endeksleri gün içerisinde satış baskılı seyir izledi.

ABD cephesinde ise; Aralık ayında özel sektörde istihdamı 297 bin kişi artış gösterirken, ISM İmalat Endeksi 57'ye yükseldi. ABD spot piyasası güne gevşek başlarken, yatay seyir izleniyor.

Yurtiçinde ise 4 yılı kapsayan ve iş yapma ortamını geliştirip, cazibesini artırmayı hedefleyen Sanayi Stratejisi Belgesi açıklandı. Yeni yol haritasıyla;  işgücünün niteliğini yükseltecek, finansmana erişimi kolaylaştıracak, yenilikçilik kapasitesini geliştirecek, girdi maliyetlerini düşürecek, çevreye duyarlılığı artıracak yatay politikalar uygulanacak.

Öte yandan BDDK'nın açıkladığı verilere göre; Türk bankacılık sektörünün net karı, kasım sonunda yüzde 8.4 artışla 20.4 milyar liraya çıktı. Sektörün aktif büyüklüğü ise Kasım 2010 itibarıyla 962 milyar 295 milyon TL oldu.

Faizde yeni dip test edildi

Beklentilerden iyi gelen Aralık ayı enflasyonunun, TCMB'nin faiz indirim beklentisini desteklemesi, düşüş trendindeki faizin, aşağı yönlü seyrini ivmelendirmeye devam ediyor.  Dün yaşanan yabancı girişiyle yüzde 7,10 bileşik seviyesinden yüzde 6,92 bileşik seviyesine kadar gerileyerek tarihi düşük seviyesinden kapanan gösterge faizde alıcılı seyir bugün de devam etti. 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvil yüzde 6.79 ile yeni dip seviyesini gördü. Gösterge faiz spot kapanışını yüzde 6.86 bileşikten yaptı. Haftaya Hazine'nin gerçekleştireceği ihaleler öncesinde yabancı kaynaklı alımların hız kesmesi durumunda faizde yatay seyre geçilebileceği düşünülüyor.

Dolar 1.55 lira düzeyinde

Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.32 sent seviyesinin altına sarkarken, Dolar/TL 1.55, Euro/TL 2.04 seviyelerinde işlem gördü. Serbest piyasada dolar 1.5530 liradan, euro 2.0400 liradan kapandı.

Diğer yandan uluslararası piyasada altının onsu 1369 dolardan işlem görürken, serbest piyasada cumhuriyet altını 459, çeyrek altın da 112.5 liradan satıldı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir