Borsa dışarıdaki iyimserliği takip etti

Uluslararası piyasalardaki iyimser havayla yükselen İMKB, günü 357 puan artıda kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB, ilk seansta izlenen alıcı seyir, ikinci seansta bir miktar gevşeyerek yatay seyir izledi. ABD borsalarında iyimserliğin devam etmesi, İMKB'nin açılışında da etkili oldu. Yurtdışında ABD verileri takip edilirken, yurtiçinde TCMB'nin döviz satım ihalesi tutarları ile birlikte alternatif piyasaların etkili olduğu dile getiriliyor.  İlk seansta gelen alımlarla yönünü yukarı çeviren İMKB 100 Endeksi, en yüksek 52265 puanı gördü ve 52000 üzerinde yatay  seyir izledi. İkinci seansta bir miktar satışla 51700 seviyesine gevşeyen Ulusal 100 Endeksi, tepki alımları ile günü 51948.62 puan ile (%0.69)357.06 puan artıda tamamladı.

Gelecek hafta da büyük ihtimal mevcut seyrin devam edeceğine işaret eden bir uzman, "Piyasada belirleyici bir yön yok. Düşük hacimle belirli bantta salınımlar gerçekleşiyor. Endeksin yılın sonunda 55000 bölgesini geçmesini beklemiyoruz. Çok anormal bir gelişme yaşanmadığı sürece endeks yılı 52500-55000  aralığında kapatacaktır diye düşünüyoruz. Asıl hareketi Ocak ayı itibariyle göreceğiz. Ocak ayının ilk günleri bir miktar hareketsiz olabilir. Ancak sonrasında yön belirlenecektir.  Önümüzdeki süreçte bilançolar gelmeye başlayacak" şeklinde konuştu.

Dolar MB ile tekrar 1.90 TL'de

Dışarıda Noel tatili havasına girilmesi nedeniyle sakin bir gün geçirilirken, haftanın son işlem gününde TCMB içerde havayı değiştirdi. TCMB'nin tutarı en fazla 1 milyar 350 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde, azami tutarın oldukça altında 50 milyon dolarlık satış gerçekleştirmesinin ardından yükselişini sürdüren dolar/TL, 1.90 seviyesini aştı. Serbest piyasada 1.90 sınırına dayanan kur, bankalararası işlemlerde satışta 1.9050 seviyelerini gördü. Uzmanlar, ihalede satışın piyasada yukarı harekette etken olduğunu belirtiyorlar. Serbest piyasada dolar günü 1.90 TL'den euro da 2.4740 TL'den kapadı.

Yılsonu yaklaşırken işlem hacminin giderek daraldığı piyasalarda yurtdışında önümüzdeki hafta bir çok yerde tatil. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tatillerin başlaması ile birlikte önümüzdeki birkaç gün piyasada hacimsiz işlemler olabilir, çok ciddi hareketler beklememek lazım. Dolar/TL paritesinin yine 1.85-1.90 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Euro/dolar paritesinin 1.30’un altına düşmesi veya Merkez Bankası’nın döviz satış ihalelerinde yine düşük tutarlı satış yapması durumunda ise dolar/TL’nin 1.90’ı aşması mümkün.Dolar/TL için aşağıda 1.8815 ve 1.8750, yukarıda ise 1.8940 ve 1.9055 seviyeleri önemli"dedi.

Yılsonu hareketleri sınırlı

Bono piyasasında hacimsiz seyir önceki günlerdeki gibi devam etti. Yeni gösterge kıymet (TRT041213T23) yüzde 10.43 - yüzde 10,54 dar bileşik bandında hareket ettikten sonra günü yüzde 10.43 seviyesinden kapadı. Dış piyasalarda hareketlilik olmaması nedeniyle azalan işlem hacimleri ile sakin bir seyir ilendiğini belirten bir uzman, "Gün içinde Piyasa Yapıcıları toplantısı ve TBB-Ali Babacan toplantısı takip edildi fakat buralar fazla etki yaratmadı. TL'nin değer kaybı bir miktar bono ve tahvilde satış getirdi. Valörlü işlemlerde bileşik kağıtta işlem geçmedi. Potansiyel kredi notu güncellemeleri yılsonu hareketlerini baskılıyor"dedi.

Önümüzdeki dönemde yurt içi tüketim ve enflasyon beklentilerine paralel, TCMB bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan TL fonlamasının miktarını gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı ayarlanacağını belirten bir uzman:  "Özetlemek gerekirse TCMB'nin politikalarını bir süre daha kurun bulunduğu seviyeler belirleyecek. Eğer dolar/TL yükselişine devam ederse, faizlerde yükselmeye devam edecektir diye biliriz. Yeni yılı girişteki son haftada da tahvil-bono piyasasındaki hacim düşük kalmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir