Borç faizlerindeki hızlı yükseliş korkuttu

İtalya ve İspanya ekonomisi Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin kaygıları artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LÜKSEMBURG/ROMA - İtalya ve İspanya'nın borç faizlerindeki hızlı yükseliş Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin kaygıları artırdı.

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Lüksemburg'da biraraya geldi. 

Juncker, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Euro Bölgesi'nin karşı karşıya olduğu sorunları görüştük" dedi.

Tremonti, Juncker ile "uzun ve verimli bir görüşme" yaptıklarını ifade etti.

Tremonti'nin, daha önce AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ile telefonda yaptığı görüşmede, İtalya'nın borç kriziyle ilgili önlemleri ve ekonomide reform planlarını ele aldığı belirtildi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, bugün parlamentoda ekonominin durumu konusunda konuşacak. 

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da yaptığı açıklamada, "şu anda, ekonomi ve istihdamın büyümesini teşvik etmede seçim yapmak için hükümet ve muhalefetin sivil toplumla çalışması gerektiğini" belirtti.

Bu arada İtalya ve İspanya'nın tahvillerinde borç oranı 14 yılın en yüksek seviyesini gördü.

İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinde faiz oranı yüzde 6,21, İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinde ise yüzde 6,45'e kadar yükseldi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, piyasadaki gelişmeleri izlemek için tatilini erteledi.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, YLE televizyonunda yaptığı açıklamada, "İtalya ve İspanya tahvillerinin faiz oranları yeni rekor seviyelere yükseldi. Bu çok endişe verici ve korkutucu bir durum. Tüm Avrupa çok tehlikeli bir durumda" dedi.

İtalya parlamentosu geçen ay 43 milyar euro tutarındaki tasarruf paketini kabul etse bile Berlusconi hükümetinin bu paketi uygulayıp uygulamayacağına dair endişeler bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir