”Bonoda yüzde 10 stopajın hiçbir zararı yok”
VOB Genel Müdürü Dönmez, işlem vergisinin çok yanlış bir uygulama olacağını söyledi
İSTANBUL - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, bonoda yerli yabancı ayrımı yapılmaksızın eski orandan, yüzde 10 seviyesinde stopaj uygulanmasında hiçbir zarar olmadığını bildirdi.
Dönmez, "Türkiye Bölgesel Yatırımlar Zirvesi 2010" konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, işlem vergisinin çok yanlış bir uygulama olacağını, piyasada yatırımcılar ve aracı kurumların maliyetlere karşı çok duyarlı olduğunu, alım satım dolayısıyla kar bile elde edilemese de bir vergi tahsilatı olan işlem vergisini doğru bulmadığını söyledi.
Stopaja ilişkin de Dönmez, bonoda stopajın yüzde 10 olduğunu hatırlatarak, "Fakat yerli yabancı ayrımı vardı. Bence yerli yabancı ayrımı yapılmaksızın eski orandan, yüzde 10 seviyesinde stopaj olmasında hiçbir zarar yok. Çünkü şu anda bono stokunun zaten yüzde 10 civarı yabancıların elinde, büyük çoğunluğu yerlinin elinde. Bu anlamda çok fazla etkisi olacağını sanmıyorum" diye konuştu.
Maliye Bakanlığı'nın özellikle stopajdan kaynaklanan gelire karşı hassas olduğuna dikkati çeken Dönmez, "O konuda taviz vermeseler bile anlayışla karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Şimdiye kadar yerli yatırımcı zaten yüzde 10 stopaja alışkındı. Stokun yüzde 90'ı yerli yatırımcıda olduğuna göre, bundan sonra aynı stopaj devam etse çok fazla problem olmaz. Bir de sanıyorum itfada stopaj alacaklar. Bence de o çok mantıklı. Bonoda alım satımdan kaynaklanan kazançlarda stopaj problemi olmayınca, bono piyasasının likiditesinin artabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
"Hisse senedi piyasasına dokunmamaları gerekir"
Hisse senetleri piyasası ve hisse senedi endeksinde, vadelilerde stopajın sıfır olduğunu anımsatan Dönmez, şöyle devam etti:
"Hisse senedi piyasasına dokunmamaları, orada sıfır kalması gerekir. Bence bu uygulamanın devam ettirilmesi, bundan çok taviz verilmemesi lazım. Stopajı ele alırken, 'hisse senetlerinde de stopaj getirelim' diyorlarsa bence bu doğru olmaz. Ancak Maliye Bakanlığı ne yapıyorsa yapsın şuna da dikkat etmesi lazım; spot piyasada stopaj rejimi neyse vadelide de o olması lazım. Biz VOB olarak artık 'bizim artık ekstra bir teşvike ihtiyacımız yok. Spotla aynı şartlarda çalışabiliriz' diyebiliyoruz.
Üçer aylık dönemler itibariyle alım satımlardan kaynaklanan kar ve zararlar netleşir, öyle vergi tahakkuk eder. Şunu da yapmamaları lazım; 'spot piyasası stopajı ayrı, vadeli piyasası stopajı ayrı' denmemesi lazım. Bir hisse senedini aldınız, bir dövizi aldınız sattınız, bir menkul kıymeti aldınız sattınız, spotta kar ettiniz, bir vergi tahakkuku olacak. Ama vadelide de ona ilişkin bir şey yaptıysanız birleştirilmesi lazım. Spotla vadelinin ayrılmaması lazım. Bunlar birbirinden ayrı şeyler değil."