Böcek soruşturmasında iki önemli gelişme
Başbakan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 5 kişinin serbest bırakılmasına itiraz edildi. 5 şüphelinin avukatı ise soruşturmayı yürütenler hakkında suç duyurusunda bulundu
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 5 kişinin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin, itirazında, şüpheliler Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'nın tutuklanmasının koşullarının bulunduğunu savundu.
Soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri ve savcısı hakkında suç duyurusu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 5 zanlının avukatı, soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri ve savcısı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, şüpheliler Ali Özdoğan, Ahmet Türer, Sedat Zavar, Enes Çığci ile İlker Usta adına dilekçeyi Avukat Mehmet Sürer verdi.
"Müvekkillerimizin bir çok temel Anayasal hakkı ihlal edildi"
Dilekçede, soruşturmada, hukuka aykırılık gerçekleştirildiği, şüpheli ve avukatlarının aşağılayıcı ve haysiyet dışı muameleye tabi tutulduğu ileri sürülerek, "Kollukta, cumhuriyet savcılığında ve sulh ceza mahkemesi önünde gerektiği gibi savunma kullanmamız engellenmiş ve bu şekilde müvekkillerimizin başta adil yargılanma hakkı olmak üzere bir çok temel Anayasal hakkı ihlal edilmiştir" denildi.
"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs"ten cezalandırılmaları istendi
Dilekçede, soruşturmayı yürüten ilgili memur ve amirleri ile cumhuriyet savcısı hakkında, "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "işkence suçu", "görevi kötüye kullanma", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "hakaret" suçlarından cezalandırılması talep edildi.
Ayrıca, dilekçenin birer örneğinin de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı ile Ankara Barosuna gönderildiği bildirildi.
Öte yandan suç duyurusunda bulunduktan sonra adiye önünde gazetecilere açıklama yapan Avukat Mehmet Sürer, gözaltına alınan şüphelilerin tamamının serbest bırakıldığını hatırlatarak cumhuriyet savcısının buna itiraz etmesini beklediklerini söyledi.
Serbest bırakılmalarına savclık itiraz etti
Nitekim, kısa bir süre sonra soruşturma kapsamında tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 5 kişinin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etti.
Dosya içerisinde şüphelilerin suçu işlediklerine dair maddi bir delil bulunmadığını savunan Sürer, şöyle konuştu:
"Gerçek suçlularının ortaya çıkmasını istiyoruz"
"Yürütmenin başı olan başbakanımızın evinin bu şekilde usulsuz ve yasalara aykırı bir şekilde dinleme cihazları konularak, devletin aleyhine bu şekilde bir cürümün işlenmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Dolayısıyla da bunu yapan kişi ve kişilerin gerçek anlamda ortaya çıkartılmasını biz de canı gönülden istiyoruz."