BM Güvenlik Konseyi'nde İran masaya yatırıldı

BM, İstanbul'da yapılacak görüşmeler öncesinde, nükleer program hakkında duyulan endişelerin gidermesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri İngiltere, Fransa ve ABD, İran'a çağrıda bulunarak Ocak ayının sonunda İstanbul'da yapılacak görüşmeler öncesinde, İran'ın nükleer programı hakkında duyulan endişeleri gidermesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi 2006 tarihinde kabul edilen 1737 sayılı kararının ardından kurulan Yaptırım Komitesi'nin raporunu görüştü.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Grant toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, İran'ın nükleer programına yönelik uluslararası endişelerle ilgili samimi ve açık bir tartışmanın yapılmasını istediklerini söyledi.

Grant, "İran kendi nükleer programına yönelik bu endişeleri gidermede ciddi ilerleme göstermeli" diye konuştu.

Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Martin Briens de yaptığı konuşmada, Fransa'nın İran'ın, Cenevre'de kendisine iletilen mesajlar çerçevesinde, İstanbul görüşmelerine kadarki zamanı iyi değerlendirmesini umduğunu belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice da konuşmasında, "İran'ın seçeneği açık, eğer nükleer programına uluslararası güven sağlar ve yükümlülüklerini yerine getirirse biz de karşılık veririz. Ama İran buna karşı çıkarsa, uluslararası toplumdan tecridi daha da artacak" dedi.

Rice, toplantının ardından bir gazetecinin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed'in, BM'nin İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırması gerektiği yönündeki açıklamasıyla ilgili sorusu üzerine, bu açıklamayı duymadığını belirtti. Konsey'in İran'ın Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Rice, İran'ın ise bu yükümlülükleri yerine getirmemeye devam ettiğini ifade etti. Rice, bu kapsamda İran tutumunda kökten bir değişiklik yapmadığı sürece sözkonusu BM yaptırımlarını değiştirme yönünde bir gerekçe olmadığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir