Birleşme ve satın almada lider olduk
2010 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde 2. sırada yer alan Türkiye, 2011 yılında yaptığı 272 işlem adediyle kendi rekorunu kırdı.
İSTANBUL - Türkiye 11 Orta ve Güney Avrupa ülkesi arasında geçen yıl yaklaşık 14 milyar dolar büyüklük yaratan 272 işlemle en fazla birleşme ve satın alma yapılan ülke oldu.
Ernst & Young tarafından yayımlanan, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'yi kapsayan "Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi 2011" raporuna göre, Türkiye'de geçen yıl 13,7 milyar dolar büyüklük yaratan 272 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.
Türk şirketlerinden Mey İçki'nin 2,1 milyar dolara İngiliz Diageo Plc. tarafından, Acıbadem Sağlık Grubunun yüzde 75 hissesinin 1,3 milyar dolara Malezyalı Integrated Healthcare Holdings ve Khazanah Nasional Berhad tarafından satın alınması işlemleri ile Genel Enerji iştiraklerinden Genel Energy International'ın İngiliz Vallares şirketiyle 2,1 milyar dolarlık işlem hacmiyle birleşmesi, geçen yıl bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasında yer aldı.
Kendi rekorumuzu kırdık
Raporda, 2010 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde 2. sırada yer alan Türkiye, geçen yıl yaptığı işlem adedi ile kendi rekorunu kırdı. Polonya'nın ikinci sıraya gerilediği bölgede, 2010 yılında gerçekleştirilen 1.002 işlem, 2011 yılında yüzde 11 artış ile 1.116 rakamına ulaştı.
Bölgede geçen yıl boyunca gerçekleştirilen işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 49,5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu, 2010 yılına oranla yüzde 48'lik bir artışı ifade ediyor. 11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem hacmi bakımından birinci sırayı ise tahmini 21,2 milyar dolarlık işlem bedeli ile Polonya alırken, Türkiye 13,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile ikinci sırada yer alıyor. 2010 yılında tutarı 100 milyon doları aşan 50 işlem yapılmışken bu rakam geçen yıl 62'ye ulaştı.
"Türkiye'nin başarısının gelecek yıllarda da devam etmesini bekliyoruz"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, raporun kendileri açısından şaşırtıcı olmadığını, Türkiye'nin son yıllarda sadece bölgede değil, tüm dünyada dikkati çeken bir ülke olduğunu belirterek, siyasi ve ekonomik istikrar ile yüksek büyüme hızı ve demografik faktörlerin, Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri açısından çok cazip kıldığını, Türkiye'nin bu başarısının gelecek yıllarda da devam etmesini beklediklerini kaydetti.
(AA)