Bir gerçeği hatırladık
TRAKYA'dan / M.Nedim ÇAĞLAR
Tekirdağ'da geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir toplantı…
1 Mart 2006 tarihinde kurulan Namık Kemal Üniversitesi, 2007 yılında göreve gelen Rektör Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü ile, takdir edilesi bir gelişme gösterdi. Son olarak da düzenlenen "Çevre Teknolojileri ve Tarım-Gıda Teknolojileri İnovasyon Merkezleri" toplantısıyla, üniversitedeki akademik camiayı ve bölgemizdeki sanayicileri bir araya getirdi, böylece üniversite-sanayi işbirliği için Tekirdağ'da da kollar sıvanmış oldu.
Toplantıdan bir hafta önce yaptığımız sohbette Rektör Şenköylü, göreve geldiği günden beri ajandasının ilk maddesinin sanayici ile işbirliği yapmak olduğunu söylemişti. İlk işleri, bölgenin sanayi profilini çıkararak, sanayiciyle işbirliği kurmak olmuş. Örneğin, Çorlu Mühendislik Fakültesi'ne Tekstil Mühendisliği bölümünü açtıktan sonra, bölgedeki tekstil sanayicilerinin kapısını çalmışlar. Başlangıçta, sanayiciler, üniversiteden gelen bu talebini pek heyecanla karşılamasa da sanayicilere, ne istediklerini, yurtdışında bu konuda yapılanları, Ar-Ge'yi, inovasyonu, çığır açıcı buluşları anlatarak, sanayicilerimizi ikna etmişler. Üniversitede açılan yeni bölümlerin hocaları ivedilikle sanayicinin kapısını çalmış. Bu sürecin ilk meyvesi de inovasyon merkezlerinin kurulmasın yönelik toplantıyla alınmış oldu.
Şenköylü, sohbetimizde, üniversitenin en önemli işlevlerinden bir tanesinin sanayi ile iş birliği kurarak, bilgi ve teknoloji üretmek olduğuna; bu üretimi ticarileştirerek, katma değer, rekabet gücü, ihracat, istihdam yaratmak olduğuna uzun uzun değinmişti. Yurt dışında gördüklerini anlattı. "Japonya, Almanya bunu çok önceleri yaptılar. Çin bugün, yüzde 10 büyüyorsa, bu şekilde büyüyor" dedi ve ekledi: "Bu ülkeler, ihracat fazlası veriyorlarsa, yüksek teknolojili sanayi üretimi sayesindedir".
Toplantıya dönersek;
"Çevre Teknolojileri İnovasyon Merkezi" kurulmasıyla, bölgede "çevreyi kirleten sanayici" kavramının tarih olması, "Tarım ve Gıda Teknolojileri İnovasyon Merkezi" tarım ürünlerinde kalite ve verimliliği arttırıcı bilimsel ve endüstriyel çalışmalar yapılması; "Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Fitoterapi İnovasyon Merkezi" ile doğadaki tıbbi ürünlerin üretime dönüştürülmesi hedefleniyor.
Şenköylü'nün müjdesiyle, çok yakında Tekirdağ ve Çorlu kampuslarında teknoparklar hayata geçirilecek.
Şenköylü'nün toplantıda yaptığı konuşmasındaki bazı cümlelere de dikkat çekmek istiyorum:
. Günümüz dünyasında üreten, daha kaliteli üreten, rekabet gücünü arttıran, daha fazla istihdam sağlayan ülkeler ön plana çıkmakta.
. Geçen 25 yıllık süreçte ülkemizde sanayileşme alanında çok önemli gelişmeler oldu. Ancak yine de gelinen nokta yeterli değil.
. Yurtdışında yapılan çalışmaları hayranlıkla izledim.
Tüm bunlar, bizlere bir gerçeği hatırlattı: 36 yıllık meslek hayatımda ülkemizdeki üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarının eksikliğini gördüm.