Bir Adana portresi
Ahmet Coşkunaydın, son yıllarda kabuk değiştiren Adana'yı kaleme aldı...
Ahmet COŞKUNAYDIN
[email protected]
Bir zamanlar adı zenginlikle adeta eşdeğer olan Adana’nın günümüzde hafif puslu da olsa bir fotoğrafını paylaşmakta yarar gördüm. Merkez nüfusu 1 milyon beş yüz bini aşkın, çevresiyle birlikte de 2 milyonun üzerinde olan Adana, artık pamuğu (beyaz altın) anılmayalı nerdeyse yıllar oluyor.
Adana, son yıllarda insanları ile ekonomisi ve ticaret yanında tarımı ile de kabuk değiştiriyor. Suriye iç savaşı öncesi, zengin Suriyelilerin alış veriş ve ticaret için geldikleri bu bir dönemler zirveye aday kentinde, günümüzde, çok sayıda Suriyeli göçmen yaşıyor. Onların bir bölümü artık gemileri yakmış vaziyette, yaşamlarını dönmemek üzere, Adana’da kurmaya başlamışlar bile. Elinde sanatı olanlar bunu, örneğin berberler berberlik, otomobil tamircileri tamircilik yapacakları iş yerleri açmışlar, iş gücünü satarak yaşamaya çalışanlar da ucuz işgücü arzından uzaklaşarak yerli vatandaşların aldıkları ücretleri talep eder duruma gelmişler.
Yerli halk, Suriyelilere kiraların artışına neden oldukları gerekçesiyle kızgın. Onlara göre Suriyeliler yüzünden kimi semtlerde kiralar iki katına kadar artış göstermiş. Adanalı, kendini belediye başkanları konusunda şanssız hissediyor. Onlar, Adana’yı sıçratacak bir başkana sahip olamama konusunda bir başkana sahip olamadıklarını düşünüyorlar.
Adana, ülkemizin toprağından adeta altın (tarım ürünü) fışkıran bir ovaya (Çukurova) sahip, fakat burada da sorunlar bitmiyor. Halk son dönemlerde ekim ve bakımı son derece zahmetli olan pamuğun yerine ağırlıklı olarak mısır ekimine yönelmiş bulunuyor.
Mısır hasadının başlaması nedeniyle Adana’da düzenlenen Hasat Şenliklerinde konuşan Nişasta Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, geride bıraktığımız yıl mısır rekoltesinin 6.5 milyon tona ulaştığını, bunun diğer yan katkılarıyla ekonomide 4 milyar 200 milyon liralık değer yarattığını vurguladı. Mısır bu arada Türkiye’de en çok yetiştirilen tarım ürünleri sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Artık Sarı Altın’ın merkezi sayılmaya başlanan Adana’da bu konuda da sorunlar tamamen ortadan kaldırılmış değil. Destek, depolama ve fiyat gibi can alıcı konular henüz tam anlamıyla çözüme kavuşturulamamış durumda.
Gelişmişlik sıralamasında 16. olarak yer alan Adana, ulaşım ve toplu taşımacılık gibi sorunlarına acil çözüm bekliyor.
Adana, aşırı sıcakları yanında, kabineye bir bakan da vermesine karşın daha fazla ilgi, daha fazla destek ve uzun vadeli kalıcı çözümler peşinde…
Adana ve Adanalılar, Türkiye ortalamasında bir dönemler sahip oldukları iddialı yere yeniden oturmak ve onu sürdürmenin peşinde. Yapılması gereken bir kıvılcımla bunu ateşlemek…