Bin mikro KOBİ'ye tasarım desteği
KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH
Önce planlaması yapıldı; ardından AB hibe desteği sağlandı. Büyükşehir belediyesi arsa tahsisi yaptı. Sorun çıkmadığı takdirde Kayseri'de atölye düzeninde çalışarak mobilya üretimi yapan bin mikro KOBİ'yi sektörel çatı altında bir araya getirecek ev-ofis dekorasyon merkezi Mobitek'in temeli yakında atılacak.
Kentte mobilya üretimi yapan bin 500 dolayında KOBİ var. 1.4 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacak şekilde planlanan Mobitek, bu işletmelerden binini 'ortak kullanım'a açık ileri teknolojiyle donatılmış atölyelerde bir araya getirerek, gelişip büyümelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bir başka deyişle, KOBİ'lerin, teknoloji ağırlıklı makine ve ekipmanla, katma değeri yüksek, farklı model ve tarzda üretim yapmalarına imkan tanınarak, hem kendi aralarında hem de büyük firmalarla olan rekabetlerine son verilecek, dolayısıyla ihracat ağırlıklı üretimin önü açılmış olacak.
Mobitek, sadece üretmekle kalmayacak, kendine özgü bir eğitim üssü olarak da hizmet verecek. Örneğin; sitede toplanacak KOBİ çalışanlarının tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında düzenli şekilde eğitilmelerini sağlayacak. Kısacası Mobitek, tasarım ve inovasyon, ortak makine parkı, boya ve kurutma, dış ticaret ve pazarlama, danışmanlık, girişimcilik ve de uluslararası standartlara uygun fuarı ile entegre bir kuruluş olarak sadece Türkiye'nin değil, Orta Doğu'nun, Kafkaslar'ın hatta tüm Avrupa'nın en büyük ev ve ofis dekorasyon üssü olacak.
Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim; "Üretici firmaların önemli bir eksiği olan Ar-Ge ve tasarıma yönelik sorunlar Mobitek'te çözülecek. Dış ticaret ve pazarlama sorunlarına bu merkezde çareler aranacak. Firmaların girdileri bu merkez sayesinde yine kendilerine kaynak olarak geri dönecek. Merkezin bünyesinde yer alacak uluslararası fuardan yılda 3 milyon liranın üzerinde gelir elde edilmesi bekleniyor" diyor ve ekliyor: "Dayanışma içine girip, güç birliği yaparak site kurmak da yetmiyor. Zira, KOBİ'lerin desteğe ihtiyacı var. Çoğu işletme bilgi eksikliği nedeniyle başta KOSGEB desteği olmak üzere, AB fonlarından gereği gibi yararlanamıyor."
Çevrim doğruyu söylüyor. Ülke genelinde mobilya sektörü büyük ölçüde KOBİ'lerden oluşuyor. Bu işletmelerin temel sorunu finansman yetersizliği ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşundan kaynaklanıyor. KOBİ'lere finans sağlayacak yeni kurumlara, dahası fonlara gerek var. İstihdam sorununun çözümünde ana unsurlardan birinin KOBİ'ler olduğu hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Geçmişte, krizin fırsata dönüştürülerek rahatlama sağlanabileceğinden söz edildi ancak fırsatı yaratacak tedbirler konusunda olumlu hiçbir adım atılmadı. "Anadolu Yaklaşımı" gibi önlemler bile, hayal kırıklığı yaratmanın ötesinde hiçbir işe yaramadı.
Önce, 'gündüz otur gece yat' modası yataklı kanepe satışlarını patlattı. Bu moda sonra mobilya ve özellikle koltuk takımlarına yansıyınca Kayseri Türkiye'nin önde gelen mobilya üretim merkezlerinden biri oldu. Şimdi de, Mobitek'le bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Dilerim bir başka 'ilk'ler de, zor koşullarda üretim yapan öteki sektörlerdeki KOBİ'ler için geçerli olur.