Bin mikro KOBİ için tesis temeli yazın atılıyor

Kayseri'de bin mikro ölçekli KOBİ'yi Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretime yönlendirmeyi amaçlayan Mobitek projesinde arsa tahsis ve kamulaştırmayla ilgili sorunlar çözümlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH

KAYSERİ - Projesini Orta Anadolu Kalkınma Birliği hazırladı. Arsasını Büyükşehir Belediyesi tahsis etti. İhalesini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapacak. Şimdi sıra, kentteki bin mikro KOBİ'yi sektörel çatı altında bir araya getirerek, Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretime yönlendirmek suretiyle bu işletmelerin rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi'nin temelini atmaya geldi. TOKİ desteği ile kurulacak merkezin ihale sürecinin ilkbaharda tamamlanması ve ardından inşaatın yaz aylarında başlatılması planlanıyor. Mobitek'in yüzde 75'i AB hibe fonundan, yüzde 25'i ise kamu kaynaklarından sağlanan finansmanla gerçekleştirilecek.

Proje uyarınca Ar-Ge tasarım ünitesinde çizilecek yeni modeller ileri teknoloji ürünü makinelerde şekillenerek üreticinin ufkunu açacak. Pazar araştırma ve dış ticaret birimleri yapacakları profesyonel çalışmalarla mobilya üssünde üretilen ürünlerin iç ve dış piyasalarda pazar payının artmasına yardımcı olacak.

Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet göstererek, çatısı altında üretim yapan KOBİ çalışanlarını düzenli bir şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak. Start alması arsa tahsisi ve kamulaştırma sorunları nedeniyle bu yıla ertelenen proje Kayseri Mobilyacılar Odası ile Orta Anadolu Kalkınma Birliği tarafından 1 milyon 350 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak. 8.6 milyon euro AB hibesi destekli üretim üssüne ortaklık başvurusu için tanınan süre sona erdi. Bugüne kadar başvuruda bulunan bin 300 dolayındaki işletmeden, 880'nin üyelik talebinin kabul edildiği, ortaklığı kabul edilenlere yakında arsa tahsislerinin başlayacağı bildirildi.

Kayseri Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, 'ortak kullanımlı' üretim üssü projesinin 1 milyon 350 bin metrekarelik alan üzerinde 2 aşamalı proje kapsamında gerçekleşeceğini söyledi.

Çevrim, kısa adı Mobitek olan Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi ile bin mikro KOBİ'yi bir araya getirecek Erciyes Küçük Sanayi Sitesi'nde yatırım çalışmalarının iç içe ve eşzamanlı yürüyeceğini belirterek, "Kurulacak Kayseri Ev Ofis-Dekorasyon Merkezi'nin ana unsurunu kısa adı Mobitek olan 'Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi' oluşturuyor. Bünyesinde, mobilya sektörü ortak makine parkı, Ar-Ge, tasarım ve inovasyon, dış ticaret, pazar araştırma ve eğitim merkezinin yer alacağı bu kompleksin projesi Orta Anadolu Kalkınma Birliği tarafından hazırlandı. Birlik, AB'den onaylı 8.6 milyon euro hibe destekli kaynak da sağladı. Çalışmalarımızı adı geçen birlikle ortaklaşa yürütüyoruz" diye konuştu.

Kayseri'de atölye düzeninde faaliyet göstererek üretim yapan bin 500 dolayında KOBİ olduğunu kaydeden Çevrim, "Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi, ilk aşamada bu işletmelerden binini ortak kullanıma açık, modern teknolojiyle donatılmış atölyelerde buluşturacak. Hedefimiz, dağınık halde üretim yaptığı için güç kaybına uğrayan küçük ölçekli işletmeleri bir araya getirmek ve bunları kaliteli üretime yönlendirerek, rekabet güçlerini artırmak" dedi.

Yanında küçük sanayi sitesi kurulacak

Mobitek'in vilayet ve Kocasinan Belediyesi ortaklığıyla gerçekleşeceğini, Kayseri Marangozlar ve Mobilyacılar Odası'nın ise oluşturulan kooperatif aracılığıyla Mobitek'in yanında Erciyes Küçük Sanayi Sitesi'ni kuracağını ifade eden Çevrim, "Çalışmalarımızı bu yıl temel atacak şekilde planlamıştık. Arsa tahsisi ve kamulaştırma çalışmaları sırasında çıkan pürüz, ister istemez ihale sürecine de yansıdı. Mobitek'in ihalesini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapacak. Biz, çatısı altında bin mikro KOBİ'nin yer alacağı siteyi, TOKİ desteği alarak, banka kredisiyle kuracağız. İhale süreci ilkbaharda tamamlanır. Sonra sıra temel atmaya gelir" dedi.

Çevrim, Kayseri'nin kapasite kullanımı üretim, istihdam ve ihracat artışıyla mobilyada sektörün merkezi konumuna geldiğini, bundan böyle tasarım ve markalaşmaya özen gösterileceğini belirterek, "Proje 5 yıllık bir çalışmanın ürünü. Artık uygulamada sona yaklaşıldı. Proje hayata geçirildiğinde, sadece küçük işletmelere rahat nefes aldırmakla kalmayacak, sektörün ufkunu da açacak. Tesisin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor" diye konuştu. Çevrim, üretim üssü için tahsis edilen alanın 400 bin metrekaresinde, teşhir ve satış reyonları, 60 bin metrekarelik bölümünde ise uluslararası standartlara uygun bir fuarın yer alacağını kaydetti.

Milli Emlak, tapu devir tahsisi yapacak

Kayseri Ev-Ofis Dekorasyon Merkezi Projesi'nin ortakları arasında metropol ilçelerden Kocasinan Belediyesi de yer alıyor. Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, kurulması planlanan mobilya üretim üssü ile ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını belirterek, şunları söyledi: "Belediyemiz kurulacak mobilya kentin ortakları arasında yer alıyor. Proje çalışmaları tamamlandı. Alan tahsisleri ile inşaat aşamasına gelindi. Arsası Büyükşehir Belediyesi'nden alınan ilk bölüm, inşaata hazır hale getirildi. İkinci bölüm arsa tarım alanından çıkarıldı. Milli Emlak bugünlerde tapu devir tahsisini yapacak."

Projede ihale aşamasına geldik

Orta Anadolu Kalkınma Birliği Müdürü Fatma Sevil Battal da, "İçinde son teknoloji makinelerin yer alacağı 6 bin 500 metrekarelik 'ortak kullanım' alanlı Mobitek çok önemli. Projede, mobilya sektörü ortak makine parkının yanı sıra Ar-Ge, tasarım ve inovasyon, dış ticaret, pazar araştırma ve eğitim merkezi üniteleri de yer alıyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir