Bilişimci tek muhatap istiyor
TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, şu anki durumda dört ayrı bakanlığın alanına giren bilişim sektörünün en büyük sorunlarından birinin muhatap bulamamak olduğunu söyledi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, “Bilişim, teknoloji ve inovasyon, kalkınmanın olmazsa olmaz girdisidir” dedi. TÜBİSAD 9 Ekim’de Ankara’da Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde ve Intel ve Cisco ana sponsorluğunda “2023’e Doğru Atılım İçin Bilişim Konferansı”nı gerçekleştirecek. Prof. Cılız, bu konferansın 40 milyar dolarlık cirolu bilişim sektörünün öneminin anlaşılması yolunda bir adım olacağını belirterek, “2023 hedeflerine ulaşmak bilişim olmadan imkansız. Ancak görüyoruz ki stratejik sektör olan bilişim hala odakta değil. Bilişim nedir diye bize soran müsteşar var” dedi.
Bilişim sektörünün en önemli sorunlarından biri Cılız’a gore “muhattap bulamamak”… Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı görünen sektörün aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın da alanına girdiğini anlatan Cılız, “Bir tek muhattabımız olmalı. Kore’nin başardığı kalkınma hamlesini yapabilecek stratejiyi kurgulayıp yönetebilmek için bu şart. E-Dönüşüm İcra Kurulu oluşturuldu, sektör ve tüm bakanlıklar düzenli bir araya geliyordu, o da 5 yıldır toplanmıyor” diye konuştu.
Peki bilişimciler tek çatı altında toplanabildiler mi? TÜBİSAD Başkanı burada da sorun olduğunu, sektörde 40’a yakın derneğin bulunduğunu anlattı. Cılız, sektörün bir çatı örgüt yolunda çalışma yaptığını da ekledi.
TÜİK 8 milyon dedi ama…
Prof. Cılız bu noktada sektörde doğru veri eksikliğine de şaşırtıcı bir örnek verdi. “TÜİK’e göre Türkiye’nin yazılım ihracatı 8 milyon dolar. Oysa biz üyelerimizden aldığımız bilgilerden biliyoruz ki gerçek rakam 500 milyon dolar” diyen TÜBİSAD Başkanı, aradaki bu büyük farkın yazılım ihracatının farklı ihracat kalemleri altında görünmesinden kaynaklandığını söyledi. Yeni bir modelle bilişimin odağa alınması gerektiğini vurgulayan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Intel Genel Müdürü Burak Aydın, “Artık ülkelerin başarı hikayeleri teknoloji ile yazılıyor. Bu noktada Türkiye’nin sektörde uzmanlaşacağı bir alan seçmesi gerekiyor. Yeni Zelanda, Hindistan teknolojide niş alanlar seçerek hızla eşik atladılar” dedi. Aydın, Türkiye’nin yazılım, bulut teknolojisi ve internet gibi giriş sermayesi düşük, potansiyeli yüksek alanlarda uzmanlaşabileceğini belirtti. Aydın, “Bilişim bütün sektörlere dokunuyor ve tarımdan tekstile tüm sektörlerin gelişimi için kaldıraç görevi çok önemli” dedi.
Vergi indirimi ve ihaleler
Bilişim sektörünün ağır bir vergi yükü altında olduğunu söyleyen TÜBİSAD Başkanı, vergi indirimi talepleri olduğunu, bu yönde gelişmelerin Türkiye’nin bulut ihraç eder hale gelmesi ve sektörün cari açığa katkısı açısından kritik olduğunu vurguladı.
Prof. Cılız’ın ortaya koyduğu bir diğer konu da son dönemde kamu ihalelerini almak için fiyat kıran ve sonra sıkıntıya giren teknoloji şirketleri oldu. Burada iki tarafın da hatalı olduğunu anlatan Cılız, “Kamu, ihalelere katılımda yetkinlik aramalı. Bir inşaatçı bile teknoloji ihalesine girip alabiliyor. Sonra şirketler ihalenin şartlarını yerine getiremeyince kamu kendisi şirket kurarak bu işleri yapma yoluna gidiyor ve bu da haksız rekabet yaratıyor” diye konuştu.
İnternet şifresi satan ‘girişimci’ öğrenci
TÜBİSAD Başkanı Prof. Cılız, Fatih Projesi’nin “çok sağlıklı gitmediğini ancak ülke açısından çok önemli olduğunu“ söyledi. Cılız, projenin handikaplarını anlatırken çok ilginç bir örnek de paylaştı: “Bu proje Türkiye için çok önemli bir adımdır, yapılması bile başlı başına değerlidir. Ancak birçok zorluk var tabii. Örneğin bir özel okulda tüm çocuklara tablet dağıtılmış. İlk gün sistem, öğrenciler açma tuşuna devamlı şekilde bastığı için çökmüş. Sonra, internete bağlanmak için bazı öğrencilerin komşu sitelerdeki internet şifrelerini alıp sınıflarda sattığı ortaya çıkmış… Ama biz Fatih projesini tüm sıkıntılarına rağmen destekliyoruz. Olumlu bir adımdır…“