Bilişim pazarını KOBİ'lerle büyüteceğiz

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen, "Bilişim pazarı için en büyük fırsat KOBİ ve girişimcilere yapılacak yatırım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, bilişim pazarı için en büyük fırsatın KOBİ ve girişimcilere yapılacak yatırım olduğunu belirterek, genç nüfusa sağlanacak bilişim olanaklarının da bu büyümeyi destekleyeceğini söyledi.

Özmen, düzenlenen basın toplantısında, bilişim sektörü ve Microsoft Türkiye'deki gelişmeleri paylaştı.

Türkiye'nin Avrupa'nın 3. büyük mobil ülkesi olduğunu belirten Özmen, 32 milyon kişinin internet kullandığını, Türkiye'de 25 milyon Windows Live Messenger kullanıcısı bulunduğunu, 22 milyon Windows Live Hotmail pazarı ve 25 milyon Facebook kullanıcısı ile Türkiye'nin 4. büyük pazar konumunda olduğunu söyledi.

Bu rakamlarla Türkiye'nin dünyanın 6. büyük dijital toplumu olduğunu ifade eden Özmen, toplumun internete eğiliminin yüksek olmasına rağmen burada oluşturulan ekonominin henüz küçük olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de bilgi teknolojileri yatırımlarının yüzde 80'inin donanıma, yüzde 20'sinin ise yazılıma yapıldığını belirten Özmen, yazılımın, vücudun beyni olarak düşünüldüğünde Türkiye'nin bu alanda geride olduğuna dikkati çekti.

KOBİ'lerin bilişim harcamaları az

KOBİ'lerin bilişim harcamalarının az olduğunun altını çizen Özmen, bu konuda Romanya'nın bile Türkiye'nin üç katı düzeyinde harcaması bulunduğunu anlattı.

Türkiye'nin BRIC ülkelerine GSMH'de yaklaşmasına karşın bilgi teknolojileri alanındaki yatırımlarda bu ülkelerin oldukça gerisinde bulunduğunu belirten Özmen, bu ülkeleri yakalayabilmek için Türkiye'nin bazı şeyleri farklı yapması gerektiğini vurguladı.

Özmen, Türkiye'de istihdamın yüzde 77'sini KOBİ'lerin sağladığını, ancak bu düzeyde katma değer üretemediğini ve yüzde 90'ının bilişim teknolojileri çalışanı bulundurmadığını söyleyerek, "Bilişim pazarı için en büyük fırsat KOBİ ve girişimcilere yapılacak yatırım. Genç nüfusa sağlanacak bilişim olanakları da bu büyümeyi destekleyecek" dedi.

Microsoft Türkiye 5 stratejiye odaklandı

Microsoft Türkiye'nin beş önemli strateji belirlediğini bildiren Özmen, bunların "KOBİ'ler", "kurumsal şirketler", "son tüketici", "girişimci" ve "sosyal sorumluluk" üzerine oluşturulduğunu söyledi.

Microsoft Türkiye olarak KOBİ'lere avantajlar sağlayan kampanyalarla onlara daha rahat finansal koşullarda son teknolojileri kullanma fırsatı sunduklarını anlatan Özmen, KOBİ'lerin hedeflerine uygun çözüm ve hizmetlere her yıl 6,5 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Özmen, dünya genelinde yaklaşık 20 bin Microsoft iş ortağının sadece KOBİ odaklı faaliyet gösterdiğini, Türkiye'de de 150 binin üzerinde bilişim çalışanının 99 bininin KOBİ'ler için değer yarattığını kaydetti.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen, KOBİ'lerin artık büyük resmin içine girmesi gerektiğini, bu konuda Microsoft'un da önemli şeyler yapabileceğini anlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir