Bilim dünyasına "yerli tıbbi cihaz yap" çağrısı

Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK, araştırmacılara sağlıkta tanı, tedavi, destek ve algılama amaçlı kullanılacak tıbbi cihazların geliştirilmesini istedi. Projelere 2,5 milyon liraya kadar destek sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK, araştırmacılara sağlıkta tanı, tedavi, destek ve algılama amaçlı kullanılacak cihazların geliştirilmesi için çağrıda bulundu. Desteklenecek projelere iki kurum tarafından 2,5 milyon liraya kadar destek sağlanacak.
TÜBİTAK tarafından 1003 kodlu Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında "Tanı, Tedavi ve Destek Amaçlı Yenilikçi Tıbbi Cihazlar (TC0101)" başlıklı çağrı programı başlatıldı.
Kabul edilen projelerin giderleri, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortak karşılanacak.
Çağrı programındaki proje önerilerinin hem katma değeri yüksek, yaratıcı ve yenilikçi olması hem de sağlık alanında uygulama projelerine temel teşkil edecek veya uygulama projelerine girdi sağlayacak teknolojik ürün ve bilgi üretmeye yönelik olması hedefleniyor.

Her alanında destek var

Tanı, tedavi, destek, algılama ve izleme amaçlı kullanılabilen cihaz teknolojilerinin bazı alt konuları şöyle olacak:
"Minimal invaziv tıbbi girişimlerde kullanılan cihazlar, vücut içine yerleştirilen mikrosistem tabanlı akıllı implantlar, kanser tedavisine yönelik vücut içine lokalize tedavi veren teknolojiler, hasta başı tanı teknolojileri, hasta radyasyon dozunun ölçülmesine yönelik cihazlar, evde sağlık ve hasta izleme cihazları, taşınabilir tanı ve tedavi cihazları, taşınabilir erken tanı cihazları, kardiyovasküler ve sinir sistemi implantları, akıllı ortopedik implantlar, ortez, protez ve destek eleman teknolojileri, implant ve cihaz geliştirilmesiyle tümleşik olan yenilikçi malzeme, mekanik, elektronik, sensör ve enerji teknolojileri"
Proje çağrısı yalnızca bu konularla sınırlı olmayacak. Çağrı amacı ve hedefi ile uyumlu genel çerçevesi belirtilen özelliklere sahip diğer cihazlar da proje önerilerine konu olabilecek.
"Tanı, Tedavi ve Destek Amaçlı Yenilikçi Tıbbi Cihazlar" başlıklı çağrının birinci aşama son başvuru tarihi 7 Aralık olduğu bildirildi.
Çağrı konusu kapsamında önerilen projeler küçük, orta veya büyük ölçekli projeler olarak hazırlanabilecek. Çağrı programına yeni üniversitelerin katılımının sağlanması teşvik edilecek. Proje önerisinin üniversite-sanayi işbirliğinde yapılması istenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir