Beyaz hackerlar klavye başına geçti
Hem devletin hem de özel sektörün siber güvenliğini korumaları için yetiştirilecek beyaz hackerlar, eğitimlerine başladı
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hem devletin hem de özel sektörün siber güvenliğinin korunması için yetiştirecekleri beyaz "hacker"ların eğitimlerine başladığını açıkladı. Bakan Işık, "hacker"lardan en başarılı olanların, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek sınavlar sonucunda sertifikalarını alacaklarını bildirdi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Işık, teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla bankalardan kamu kurumlarına, üniversitelerden hastanelere kadar hemen hemen tüm kurum ve kuruluşların, verilerini dijital ortama taşıdığını söyledi.
e-devlet kapsamında da teşvik edilen bu uygulamaların, bir yandan insan yaşamını kolaylaştırdığını, bir yandan da iş ve işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağladığını anlatan Işık, ancak bu verilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi riskinin de bulunduğunu anlattı.
Bu durumun verilerin erişilebilirliği, bütünlüğü ve gizliliği gibi konularda önlemler alınmasını zorunlu kıldığını ifade eden Işık, "Bütün kurumlar için sistemlerini ve uygulamalarını düzenli olarak güvenlik testlerine tabi tutmak, böylece içeriden ve dışarıdan gelebilecek saldırılara, sızmalara karşı korumak, günümüzde artık kritik, hatta hayati önem taşıyor" dedi.
Hem devletin hem de özel sektörün siber güvenliği için yetiştirecekleri beyaz "hacker"ların, eğitimlerine başladığını bildiren Işık, "Hackerlardan en başarılı olanlar, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek sınavlar sonucunda sertifikalarını alacak ve kısa sürede görevlerine başlayacak. Beyaz hackerlar, siber güvenlik için sadece kamunun değil, özel sektörün de en çok aradığı uzmanlardan olacak" diye konuştu.
Eğitimler TSE'de başladı
Dünyanın önde gelen yazılım şirketleri veya kamu ve özel sektör kuruluşlar dışarıdan gelebilecek saldırılara ve sızmalara karşı sistemlerini korumak için "beyaz hacker" ya da "beyaz şapkalı hacker" adı verilen, kendileriyle irtibatlı olacak hackerlarla çalışıyor.
Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı ile kendisine verilen sorumluluk gereği Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Türkiye'de ilk kez sızma testi yapan firma ve kişilere yerli kanaldan devlet eliyle eğitim vermeye başladı.
Sınavlar 23-27 Haziran'da
Sızma Testi Uzmanlığı Belgelendirmesi kapsamında ilk grup sızma testi uzmanı adayları, 5 Mayıs'ta eğitime başladı. Her hafta bir grup eğitime katılacak ve her grup 25'er kişilik katılımcılardan oluşacak. İlk 5 grubun eğitimlerinin tamamlanmasının ardından stajyer, kayıtlı, sertifikalı ve kıdemli seviye sızma testi uzmanlığına başvuranlar için 23-27 Haziran tarihleri arasında teorik ve uygulamalı sınavlar yapılacak.
Sınavlarda başarılı olanlara Türkiye'de ilk kez yerli ve kamusal "Beyaz Şapkalı Hacker-Sızma Testi Uzmanı" sertifikası verilecek. Hackerlardan en başarılı olanları, kısa sürede görevlerine başlayacak.
İlk eğitim ve sınavlar, mayıs-haziran aylarında yapıldıktan sonra, eylül-ekim aylarında da yine eğitim ve sınavlar devam edecek.
Bilgisayar korsanı olarak da nitelendirilen hackerlar, "çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlara ve ağlara izinsiz olarak giriş yapan kişiler" olarak tanımlanıyor.