‘Bazı belediyeler parayı dağa gönderdi’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, kayyum atanan belediyelerle ilişkin, 'Bunların birçoğunda hem işçi maaşları hem de belediye kaynakları terör örgütüne aktarıldı' ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit PARLAK

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kayyum atanan belediyelerle ilgili yaptığı açıklamada, bunların birçoğunda hem işçi maaşlarının hem de belediye kaynaklarının terör örgütüne aktarıldığını söyledi. Özhaseki, halen 3 milyon kişinin yaşadığı alanda kentsel dönüşüme gidildiğini oysa bu sayının normalde 30 milyonun üzerinde olması gerektiğini kaydetti.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Özhaseki, yeni görevlendirme yapılan belediyelerde, 100 kişinin yapacağı bir işin ihaleyle 400 kişiye çıkarıldığını ve bu işte büyük paralar döndüğünü söyledi. Aynı zamanda bu belediyelerde maaşların 7 bin liraya kadar çıktığının altını çizen Özhaseki, “Örneğin Patnos Belediyesi geçici işçilere 6 bin 300 lira vererek seçimlerden önce bırakıp gidiyor. Vatandaşın eline bu parayı vermeden, büyük bir bölümünü kendileri alıyor, doğru dağa gönderiyorlar” diye konuştu. Belediye personel harcamalarının yüzde 30 ile sınırlandırılmış olmasına rağmen, bazı belediyelerde bu oranın yüzde 95’e kadar çıktığının altını çizen Özhaseki, uygulamanın genişleme ihtimali olduğunu bildirdi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörden temizlenen alanların yeniden inşasının Sur dışında, en geç bir yıl içinde tamamlanacağı bilgisini veren Özhaseki, Diyarbakır’da da 1000 konutun yılbaşına kadar teslim edilebileceğini kaydetti.

Kentsel dönüşüm hızlandırılacak

Cerablus’ta konut yapımı konusunda ikili görüşmelerin devam ettiğini ancak bu konuda henüz varılmış bir anlaşma olmadığını ifade eden Özhaseki, konutları en hızlı Türkiye’nin yapabileceğini, ancak bu aşamada maliyet ve finansmanı kimin karşılayacağının netleşmediğini anlattı. FETÖ ile bağlantılı kişilere yönelik yürütülen operasyonlarda, bakanlığının görev alanıyla ilgili tapu müdürlerinin gayretiyle 1.100 taşınmazın el değiştirmesinin önlendiğine vurgu yapan Özhaseki, bunların büyük çoğunluğunun İstanbul ve İzmir’de olduğu bilgisini verdi.

Türkiye’de halen 3 milyon 100 bin kişiyi ilgilendiren bir alanda kentsel dönüşüm çalışması yapıldığına değinen Özhaseki, bu rakamın çok az olduğunu, en az 30 milyon nüfusun yaşadığı yeri dönüştürme ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Özhaseki, süreci daha da hızlandırmak için gerekli mevzuat değişikliğini bir an önce yapmak istediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir