Bayan Watanabe, yeni aşkı Türkiye'de buldu

Yatırım seven Japon ev hanımlarının yeni gözdesi Türkiye. Brezilya'nın faizleri indirmesi üzerine, 'carry trade' ile kar arayan Japon yatırımcılar Türk bonosu almaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
LONDRA - Financial Times Gazetesi'nde yer alan değerlendirmeye göre Japon küçük yatırımcıların TL iştahı hızla artıyor. Japonya'da 2010 yılında 136 milyon dolar düzeyinde olan TL cinsinden bono satışı, bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar dolara dayandı. 
 
Barclays analistlerine göre bu rakam, yılda 5 - 6 milyar dolara kadar çıkabilir. Japonların faiz düşmeden önce Brezilya'ya yaptıkları yatırımın miktarı 102.9 milyar dolara ulaşmıştı. 
 
Japon yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisinin nedeni, yüzde 8'e yakın getiri sağlayan yüksek faiz ve 2011 başından bugüne kadar TL'nin yen karşısında yüzde 20'den fazla değer kazanmış olması. Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japonlar, yen dışı getirisi olan ve 'uridashi' olarak bilinen bonolarla yüksek faiz kazancı elde edebiliyorlar. Bu işleme 'carry trade' ismi veriliyor. Faiz kazancı merakları bilinen Japon ev hanımı yatırımcılar, piyasalarda 'Bayan Watanabe' takma ismiyle tanınıyorlar.
 
Brezilya'da, ülkeye giren yüksek miktarda yen realin değerini yükseltti. Brezilyalı dış ticaretçiler yüksek değerli real nedeniyle fiyat avantajlarını kaybedince, ülkenin merkez bankası carry trade'i sınırlamak için faizi düşürmeyi tercih etti. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir